Weird Science
The Romcomroom

2012-08-24  

Det var under femte avsnittet av The Newsroom, med titeln Amen, som det verkligen slog mig: Aaron Sorkin vill vara Nora Ephron.

Häng med ut i korridoren så förklarar jag på vägen.

Sorkins serier har gärna inslag av romcom och The Newsroom är inget undantag. Snabba klatschiga repliker, hela tiden lite för smarta och tajmade, för långa välstudsande utbyten för att de egentligen ska kännas helt realistiska. Kalvigt fumliga förälskelser, där folk helt klart är ämnade för varandra men måste ha minst en fel partner i vägen ganska länge, och där fel partner är väldigt tydligt fel – otrogen, astmatiker och så vidare. Absolut inte fel om någon är lite klantig, slår någon annan i huvudet med dörrar, till exempel. Kvinnor som inte riktigt kan hantera stress och män som inte riktigt vet hur man hanterar känslor. Stora uttalanden om hur saker borde fungera, hur världen borde se ut och hur människor borde vara. Och så vidare.

Men Amen kändes nästan som en explicit hommage till Ephron. Hon gillade själv referenser, att använda andra kulturella texter som förklaringsmodell för sina figurers problem, och här återskapas det i något slags extra metalager.

Tänk på Will Mcavoy i Amen, och försök att inte tänka på Sömnlös i Seattle. Kvinnorna som förklarar för männen varför en klassisk film är så romantisk, så drabbande, genom att beskriva en specifik scen, punkterat av små syrliga inlägg från männen. Männen som förklarar för kvinnan varför en klassisk film är så drabbande  genom att beskriva en specifik scen, punkterat av små syrliga inlägg från kvinnan.  Och sen, i slutet av berättelsen, återskapandet av just den scenen. Paret som möts högst upp på Empire State Building på Alla hjärtans dag – och medarbetarna som ser Will som sin coach och står i kö för att ge honom sina checkar på, eh, Alla hjärtans dag.

Ephron dog i slutet på juni. Jag blir väldigt nyfiken på när avsnitt fem skrevs.

Det finns värre filmskapare att inspireras av, förstås. Romcomen som genre är inte alltid nådig mot vare sig kvinnor eller män, men Ephron hade en väldigt kärleksfull inställning till sina figurer. Kanske lite för kärleksfull – precis som Sorkin.

[2012-08-24 10:13]
JFK

Denna analysen (som var klart bättre än Newsroom avsnittet i fråga) gjorde avsnittet liiite bättre. Tack!

[2012-08-25 02:46]
D

Schysst analys!

[2012-09-06 06:54]
Avsnitt 8: Men hobbitar finns ju inte i verkligheten | Elias och Fanny ang tv

[…] Julia Skotts Newsroom-analys på Weirdscience här. Mer om Seth Rogen Dela det här: Det här inlägget postades i Avsnitten, Humor och har märkts […]

[2012-10-15 09:05]
Ela

”Focus, nerd!” :-)

(Sorry, först nu har det här avsnittet gått på C More.)