Weird Science
Total förnedring med Tim

2008-10-31  

»This is not going to end well…« Repliken brukar fällas tidigt i episoderna avThe Life & Times of Tim, HBO:s första animerade serie på många år. En replik som alltid levereras med samma olycksbådande, uppgivna suck av huvudpersonen, kontorsslaven Tim – en tjugonånting-newyorker med en fantastiskt underhållande förmåga att välja fel väg genom vardagen. Varje episod är en 12-minuters idiotisk, men alltid välmenande, nedstigning i skärseld (varje avsnitt består av två episoder): han tvingas ljuga i riksteve om att ha blivit våldtagen av en hemlös, eller råkar inför flickvännen hamna i liggställning i bara kallingar under en skrevande crackhora, eller får sin svägerskas bröllop annullerat av en full präst och råkar därefter stå och klämma sin tjejs mormor på brösten inför svärföräldrarna…

Eller som i senaste avsnittet, min favorit: hans jobbpolare Stu lyckas få till en date med den betydligt äldre, aggressiva och allmänt livsfarliga personalchefen på jobbet, blir lite skraj och ber Tim dyka upp i baren för att erbjuda några minuters moraliskt stöd. Vilket ändar i att Tim övertalas till att, för syns skull, tacka ja till en trekant i personalkvinnans lägenhet (Stu är rädd att han blir nobbad, annars), varpå han snart även övertalats av Stu att ta av sig tröjan och säga »nåt sexigt« inför kvinnans rullande videokamera… och så visar sig alltihop vara en setup av den nitiskt företagslojala personalchefen, som dagen efter har editerat ihop en presentationsfilm i avskräckningssyfte som förevisas hela kontoret. Och där sitter alltså Tim, i hennes soffa, avklädd och säger att han vill »totally knulla personalchefen« – av det enda skälet att han ville ställa upp för Stu, som inte haft en tjej på flera år.

Humormässigt hamnar det mellan Office Space och Curb Your Enthusiasm, och stilmässigt råder en naivism som först kan kännas statisk – jag tyckte först att det visuella hämmade storyflödet en smula – men snart börjar sprida djupa myskänslor. Jag har hittat hem i Tims och hans tjej Amys spartanska lägenhet, och lärt känna ytorna och människorna på hans office floor – kanske inte som om de vore mina egna miljöer och vänner men definitivt som om de vore favoritsidor i mina coffeetable-böcker av Lars Tunbjörk.

[2008-10-31 20:00]
Henke

Jepp, The Life & Times of Tim är säsongens bästa nya serie. Jag skrev om den för nån vecka sen på min blogg, men utöver ditt inlägg här har jag inte hittat nåt annat om serien på svenska. Fler borde hitta den här serien, för den är helt klart sevärd.

[2008-11-01 03:03]
ellen

Ursäkta att jag avbryter, men vilket otroligt Houseavsnitt nu i veckan!

[2008-11-02 02:59]
JET

Första avsnittets horinledning var förutsägbar, trist och hade rätt kass tajming. Blir det bättre?

[2008-11-02 11:55]
Kjell

JET, första episoden är den hittills klart sämsta.