Weird Science
En liten bit av Kina på soffkanten

2009-04-01  

För det första: jag avskyr franska Archos, som hamnat i nån sorts särställning på den svenska PMP-marknaden. Egentligen en superkompetent spelare, men den är så… officiös. Det känns som om Archos suttit i förhandlingar med 20 mjukvaruföretag, 40 patentförhandlare och ytterligare hundra rättighetsinnehavare, och säkerligen även med Sarkozy, hans 75-åriga interwebsminister och dennes moster innan de kunnat lansera sina modeller. Så när man väl inhandlat dessa överprissatta och blytunga spelare måste man börja hosta upp ännu mer pengar för normalfunktioner som är default i exempelvis koreanska Cowons spelare.

För det andra: jag älskar iPhone, men orkar inte med den som Portable Media Player. Att sitta och konvertera vartenda 20-minuters-Daily Show för att få in dem i en on-the-go-spelare känns värdelöst.

Slutsats: jag dras till den asiatiska marknaden. Koreanska och kinesiska mediaspelare. De har inga skrupler, inga läsbara manualer och framför allt inga begränsningar. De är garanterat plastigare, men nästan alltid också roligare, snyggare, bättre och billigare. Och ett mycket större tekniknördistiskt äventyr.

Min tidigare PMP-karriär finns sammanfattad här (gå vidare via Tavi-länken mitt i texten).

Vad som hänt sedan dess är att även min Cowon A3 dött, efter ett års närmast daglig användning. Efter att ha haft den usb-kopplad i 45 minuter klappade den ihop, och först då tog jag reda på att den har en välkänd bugg som gör att den kan klappa ihop om man har usb-kabeln i för länge…

Eftersom jag ändå älskat den här maskinen, och eftersom marknaden fortfarande inte har något bättre att erbjuda, vill jag inte helt ge upp den. Så jag skickade den på service och köpte en billigare tills-vidare-spelare i väntan på antingen en lagad eller en nästagenerationens Cowon.

Hade först bestämt mig för den nyare, mindre Cowon S9, med helt fantastisk OLED-skärm, men i motsats till A3 krävde den att man nedkonverterade vissa avi-filer till lägre upplösning. Det gick inte ens att i förväg veta vilka filer som krävde konvertering. I princip ännu jobbigare än en iPhone, alltså.

Så valet föll till slut på en kinesisk Ainol V6000HDA. 1 200 kronor inklusive frakt från Hongkong- och ebay-baserade Shamballa, som levererade den på mindre än en vecka.

Första intrycket var mitt eget breda leende i displayens spegelbild. Ainolen har inte bara samma skärmstorlek och upplösning som Cowon A3 (4,3 tum, 800×480 pixlar), utan gav mig en oväntad wowkänsla när jag slog på den och möttes av en testvideofil, en filmtrailer, i klockren, äkta 720p-upplösning! Något som Cowon A3 ännu inte, trots ett årslångt löfte, lyckats leverera utan svåra signalstörningar.

Men – 720p gäller bara i Real Media-formatet .rmvb… Och hur ofta orkar man konvertera en högupplöst mkv till rmvb? Bara att leta upp ett sådant udda konverteringsprogram lär ta lika lång tid som konverteringen i sig, som i sin tur antagligen tar längre tid än det tar att se filmen.

Men detta gör mig ändå på gott humör: Kineserna har helt klart slutit nån sorts deal med Real Player, vars logo dyker upp före och efter varje uppspelad videofil. Real har ju blivit stämda för sitt nya dvd-kopieringsverktyg, som de tvingats ta bort från marknaden, så nu är de i Kina och wheelar och dealar med Ainol, Onda och allt vad de heter…

Skärmen är inte i klass med Cowon, vars färgtryck och svärta är unik. Men det är heller ingen budget-TFT, utan en riktigt hyfsat responssnabb LTPS-skärm med helt okej färg och skärpa. Den är ställd i maximal bakgrundsbelysning i default, vilket gjorde att den lyste ljusgrått i svarta scener. När jag gick in i Settings och drog ner värdet från 4 till 1 blev svärtan bra. Däremot drar jag gärna upp den till maxvärdet 4 igen om jag använder spelaren i dagsljus.

Menysystemet är varken bra eller dåligt – det fungerar. Knapparna lär man sig snabbt att navigera med, tack vare smarta nedsänkningar i höljet – det är lätt att hitta rätt knapp även i mörker. Men av- och på-knapparna fungerar oerhört konstigt, det finns två stycken som man, verkar det, bör använda i nån sorts kombination.

Och när jag laddar spelaren är skärmen ibland på hela tiden, ibland inte alls, och i ingetdera fallet går det att se när den är fulladdad. Jag laddade den först två gånger i fem timmar, sen tre timmar per laddning, så som (jag tror) att det står i manualen. Batteritiden är helt OK, specifikationerna säger 5 timmar video och jag får ut åtminstone en bra bit över 4 timmar.

Tuffaste motgången var upptäckten att den inte funkar alls med Apple OS X. Usb-porten hittar den helt enkelt inte. Så jag får köra den över trådlöst nätverk mot min Windows-pc i stället. Men en roligare lösning är att använda slotten för microSD-kort. Förutom att man då får 8GB extra minne (utöver flashminnets 16GB), och att jag får ett svepskäl att göra ännu en lustraid i närmaste Kjell & Co-butik, är ju att man då kan föra över filer direkt från mac via minneskort och usb-adapter.

Någon engelsk manual följer inte med, så jag fick chansa utifrån en lustig Google Translate-sida när jag skulle uppgradera firmware – något jag, sjukt nog, bara tycker är kul. Lyckligtvis chansade jag rätt. Men uppgradering är inget nödvändigt, än så länge, det senaste firmwaret hade mest småfixar och inte det stöd för usb-port i Mac OS X jag hoppades på.

Som ni kanske redan utläst av denna överdrivet långa text gillar jag spelaren som fan. Den väger ingenting, både bild och ljud är utmärkt, och den utstrålar exakt den rätta ekvationen av teknologisk know-how och kinesisk kör-så-det-ryker-mentalitet för att jag ska gå i gång.

Men visst vill jag ha min Cowon A3 tillbaka. Och allra helst vill jag ha en ny Cowon-modell som kombinerar A3:ans upplösning och stora hårddisk med S9:an kolsvarta OLED-skärm. Visst måste det väl komma en sån till jul..?

// edit: Jag har gjort några viktiga korrigeringar angående skärmen – visst är den bra, men eftersläpningar och lätt hackande rörelser förekommer på en del avi-filer, i något högre utsträckning än med en Cowon A3 eller S9. Men det gör inte några filer ospelbara, och bara ibland lätt ur synk med ljudet. Men då räcker det med att pausa för att tajta till synken igen. //

[2009-04-01 16:42]
bine

Låter bra! Jag hoppas att nästa iphone har oled. Fast det kanske är helt omöjligt. Dessutom skulle det innebära (för mig) fortsatt konvertering…

[2009-04-01 16:48]
Kjell

Måste tillägga att jag trots allt börjat konvertera lite 720p-filer (x264/mkv) till realmedia, via ett windowsprogram:

http://www.riverpast.com/en/support/tutorials/convert/mkv/rm.php

Avväpnande kul att se HD-upplösning på en PMP, men det är svårt att få till de egna konverteringarna. Bara ett av fyra försök har fungerat, men även då blev det lite ryckigt.

[2009-04-01 19:50]
martin mcaloon

Vad är det för soffa?

[2009-04-01 19:54]
Kjell

En Baseline från Eilersen. Mitt livs soffa.

[2009-04-01 19:56]
r

har funderat på att köpa nån som där mediespelare, och även lockats av det groteskt stora, billiga och roliga utbudet på ebay. (brevpaketen från hongkong är så fantastiskt välpacketerade! en fröjd bara det)
Jag undrar lite hur det kommer sig att det inte finns nån spelare där man kan köra vanliga .avi-filer rakt av. finns det inte, och why? verkar ju sjukt krångligt att behöva sitta och konvertera allt man ska se.

[2009-04-01 20:38]
Magnus

Onda VX545HD verkar kunna hantera avi rätt bra. Ingen aning om den är något att ha dock. Finns att förhandsbeställa här:

http://mp4nation.net/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=1_8&products_id=291

[2009-04-01 21:02]
Kjell

r: Det finns ju massor med såna spelare! Mina tre senaste har spelat alla former av .avi man stoppat i dem: Tavi, Cowon A3 och denna. Att det blev en del om konvertering här handlade ju bara om att man måste konvertera till realmedia för att kunna se högupplösta 720p-filer.

Kör man windows kan jag rekommendera den här helhjärtat, med tanke på det billiga priset. Har man bara mac är den som sagt lite hopplös, då funkar det bara att köra med ett 8GB mikroSD-kort.

Den allra bästa spelaren är ändå Cowon A3. Vill man ha något där man kan ösa in avi-filer (upp till 80GB…) och aldrig behöva konvertera, och samtidigt få absolut bästa möjliga bild, är det den man ska ha.

[2009-04-01 21:21]
Kjell

Magnus: Ett strålande tips, på pappret. Inte så värst mycket dyrare än Ainolen, fast med ett vassare chip, dubbelt så stort flashminne och utlovat Mac OS X-stöd (något som även Onda annars varit dåliga på).

r: Köp hellre Magnus Onda-tips än min Ainol! Har du tur kanske du får samma ”free gift” från Hongkong-ebay-butiken som jag fick, en plastig förvaringsficka för en liten Canon-kamera…

[2009-04-02 02:34]
Micke

Jag har aldrig haft en PMP men borde inte nån netbook funkar rätt bra som sådan? Eller blir det lite för stort att släpa på trots att dom är små?

Tänkte att då blir det definitivt inte nåt problem med filformat, man kan köra 720p, bra med lagringsutrymme.

Som jag sa tidigare har jag inte den blekaste hur en sån skulle stå sig mot en PMP så jag nog aldrig ens sett nån sån. PMP alltså, en Aspire One 9″ har jag lekt med.

[2009-04-02 09:39]
David

>Att sitta och konvertera vartenda 20-minuters-Daily Show för att få in dem i en on-the-go-spelare känns värdelöst.

Jag tog detta statement som ett mission och kan nu presentera den optimala lösningen på iPhone-problemet:

Vi behöver en mac för att det ska funka.

1. Installera Automatic. http://codingcurious.com/automatic/

2. Koppla Automatic mot lämpligt RSS-flöde. http://tvrss.net

3. Kör transmission som torrentklient. http://www.transmissionbt.com/ Se till att färdignedladdade filer hamnar i en specifik folder för ändamålet.

4. Koppla denna Folder Action till katalogen. http://vallery.net/2007/03/23/setting-up-an-automated-workflow-to-convert-files-for-apple-tv-on-os-x/

Gå och lägg dig och ha datorn igång. När du vaknar på morgonen så har Automatic tankat hem din fil och QuickTime har gjort en kopia som den konverterat till iPhone-format. Det går säkert att ta det ett steg längre och se till att iPhonen syncar automatiskt under natten också…

[2009-04-02 10:28]
Bine

David: Touché! Tack för tipset. Måste testas (så fort min ipredskräck har lagt sig).

[2009-04-02 11:33]
Bine

David igen: För att det ska funka måste väl rar-filer packas upp först?

[2009-04-02 13:48]
David

Bine: Yes, men exempelvis StuffitExpander kan ju bevaka en mapp och autmatiskt packa upp filen. Nu är Stuffit inte bästa på att packa upp rar, så ett alternativ är ju att göra ett ApplesScript som startar The unarchiver istället.

[2009-04-02 14:03]
Kjell

får jag bara inflika att Unarchiver är underlägset MacPAR Deluxe som rar-uppackare?

[2009-04-02 15:22]
Micke

Det är väl bara att köra valfri vpn-tjänst så vitt jag fattat det för att dämpa ipred-skräcken? Pontén hävdar att dom kan knäcka det men jag är skaptisk.

Hursomhelst verkar http://www.ivacy.com rätt ok.

[2009-04-02 16:14]
niklas

Fantastiskt nördig text! Kjell återvänder till gammal fin form.

[2009-04-02 20:06]
David

> får jag bara inflika att Unarchiver är underlägset MacPAR Deluxe som rar-uppackare?

Laddade hem MacPAR. Den vinner inte på snygg ikon, men jag ska ge applikationen en chans. :-)