Weird Science
Triss i treor

2007-12-09  

michaelclayton.jpgeasternpromises.jpgjessejames.jpgSåg Michael Clayton i fredags, och körde en double feature i dag: Eastern Promises och Mordet på Jesse James av yngryggen Robert Ford. De misstankar jag sedan länge haft om att filmkritiker är fullständigt från vettet, bekräftades.

Michael Clayton är i mina ögon en högst ordinär ondskefullt storföretag-historia, visserligen med en lysande Tilda Swinton.

Eastern Promises är en ordinär maffiahistoria, visserligen med ett briljant, brutalt nakenslagsmål och en del andra intressanta Cronenberg-quirks. På minussidan finns ett fånigt slut, en illa skriven figur för Naomi Watts att sätta tänderna i och en genant överspelande Vincent Cassel – helt i par med hans insats i Derailed – för resten av casten att sätta tänderna i.

Mordet på Jesse James vet jag inte riktigt vad jag ska säga om, kändes mest som en axelryckning med sökt foto.

Men, det är förstås mycket möjligt att de kollegor som strösslat betygssymboler över de här tre filmerna inte skrev om dem samma dag som de försökt se vansinneshorribla Tre systrar & en mamma till frukost. Det kan göra vem som helst en smula surmagad.

[2007-12-10 01:33]
Kjell

På tal om filmkritiker, Maaret Koskinen brukar vara utmärkt men hennes recension av Guldkompassen senast var ingen höjdpunkt. Eller vad sägs om denna mening:

”Nordpolen, där Lyra hamnar, är en blandning av rytter på isbjörnsryggar och vilda västern shootouts.”

(Förutom särskrivningen, vad är ”rytter”?) Märkligt att de inte ens korrläst/redigerat nätversionen av texten.

[2007-12-10 10:50]
Hynek

Det började som ett mummel vid Cannes, och blev en samstämmig kör i internationell press efter Venedig (som Sight & Sound med samtidens karaktäristiska behov av superlativer utnämnde till ”bästa någonsin”): amerikansk off-mainstreamfilm (eller vad den nu skall kallas) är jättebra i år. Verkligen, rena årgångsvinet. Det var ett konsensus som, tror jag, kastade Jesse James in i mästerverkskategorin. Hyllningsartikeln i förra S&S (dec?) är direkt pinsam och jag är rätt säker på att det är den som tidningens redaktör avser när han i januarinumret skriver att ”vi har hejaklackat mer än vi borde i år”. (Men Anthony Lanes sågning i New Yorker är å andra sidan en större klassiker än filmen). Kändistematiken i JJ är både bra och rolig, och Casey Affleck är suverän (medan Pitt bara är tråkig). Och fotot är bitvis jättebra, men när man försöker göra exakt som Terrence Malick i Den nya världen så blir det lite pinsamt…Några egna idéer vid sidan av den vaselinade pov-kameran (som dessutom aldrig riktigt förankras i någon karaktär och därför mest blir sökt) kunde kanske fått plats. JJ borde ha klippts ner till 90 minuter, eller fått behålla sin tre- eller fyratimmarslängd (eller vad det nu var som gjorde att den hamnade på hyllan för ett par år sedan). Som det är nu är filmens epilog så övertydligt kompromissklippt att det skall bli mycket intressant att se dvdn (som väl måste komma med en directors cut?).
Det är lättare att förstå hallået kring EP, eftersom det är Cronenberg. Men just för att det är Cronenberg kände jag mig också betygsmässigt hårdare än mot JJ. Jag tycker att han vid det här laget kunde få ihop ett drama, och inte bara fokuserat på de bitvis fantastiska scenerna med Viggos kropp. Och då tänker jag inte på balls-n-all-scenen i turkbadet utan på ljus-skugga-arbetet med hans tatuerade kropp.
Och DC har ju fullständigt glömt Naomi Watts, som ju ändå är en slags vägvisare in i filmen. Däremot har jag inga större problem med Cassels överspel – det känns rätt bra för vad jag föreställer mig som en alkad maffiabosson med pappakomplex.
Clayton har jag varken sett eller recenserat, så jag passar på den.
Okej, nu känns det som om jag har flytt det arbete som jag skall göra den här förmiddagen tillräckligt länge….

[2007-12-10 10:54]
Kjell

Gott så, nu börjar vi uppnå en alternativ konsensus!

[2007-12-10 11:06]
Emma

På tal om kompromissklippta slut så måste ju slutet på Eastern Promises handla om just det? Eller har Cronenberg gått bananas? Är det ironi som går whoosh rakt över mitt huvud?

Har inte hunnit läsa något om nerklippningen av Jesse James, men det kändes som att man i en förlängd/originallång – beroende på hur man ser det – Jesse James-version får se mer av Mary-Louise Parker. Annars var hon verkligen hopplöst bortslösad.

En annan Jesse James-tanke: Känns inte Jeremy Renner en smula som vår tids Eddie Axberg?

[2007-12-10 11:14]
Kjell

Liknelsen Renner/Axberg hade funkat bättre för en månad sen. Nu har Renner precis spelat huvudrollen i House-höstfinalen, som en nerdekad överårig postpunkare.

[2007-12-10 11:36]
Alexander

Tycker du inte Michael Clayton är för välskriven och välspelad för att stanna på tre? Ja, det mesta i den har gjorts förut. Men inte så bra.

[2007-12-10 11:45]
Emma

Kjell: Ja, nä. Nerdekad, överårig postpunkare låter kanske inte så Axberg.

Alexander: Nej, om man bortser från Tilda Swinton kan jag inte påstå att jag inte sett mer välskrivna och/eller mer välspelade.

[2007-12-10 11:56]
Hynek

Tror tyvärr in att Parker skulle få mer plats ens i en femtimmarsversion. Har inga belägg för känslan, men det kändes som en westernfilm av det slag, hur arty den än är, där kvinnor inte får någon större plats.

Det intressanta är att fruns ogillande gentemot Robert Ford finns redan i Samuel Fullers debutfilm I Shot Jesse James. Där får kvinnan som spelar James fru dessutom utveckla denna känsla mer än MLP och får mer duktid i minuter än MLP – trots att Fullers film är 1 tim och 20 minuter lång eller så.

[2007-12-10 12:02]
Emma

Har inte sett Fullers film, inte heller Walter Hills The Long Riders – men vill förstås hemskt gärna göra det!

[2007-12-10 14:19]
Max

Ahh, the Long Riders.

Det är ju en riktig klassiker. Framförallt bröderna Carradine (alla tre) är ju lysande i den. David Carradine har aldrig varit så hård och hans bowie-kniv är STÖRRE än Zeb Macahans. Det måste också vara den första film dör folk får skottskador i ansiktet och lever.

[2007-12-10 14:20]
Max

Dör = där (guuud så pinsamt)

[2007-12-10 14:21]
Max

Och jo, en sak till, jag gillade nakenfighten, men briljant vet jag inte, när Borat fightades naken var det briljant, men Viggo var mest snygg.

[2007-12-10 18:44]
Emma

Borat-fajten var också briljant – och det var den enda scenen som i just min bok räddade Borat från TOTALT haveri.

[2007-12-11 17:20]
Burgus

Eastern Promises var bra. Efter ha sett American gangster kändes det här mycket bättre. Mer känslor.. Slutet var alldeles för kort. Kändes som någon klippt bort minst 20 scener. Viggo såg otroligt hård ut..

[2007-12-13 22:10]
Emma

Nu är I shot Jesse James sedd, och jag måste säga att jag inte är too impressed av den heller.

Burgus: Jo, visst kändes det som att någon bråkat lite med slutet.

[2008-01-04 11:45]
Johan

Kolla din gmail Emma! Jag har ett jobb till dig.