Weird Science
I huvudet på kungen av vildingarnas land

2009-12-29  

WTWTADen som betytt allra mest för mig när det kommer till film på 00-talet är tveklöst Charlie Kaufman. Tillsammans med två av de regissörer som filmat efter hans manus, Spike Jonze och Michel Gondry, har han utgjort en trio som haft nära till sina lika rika som skruvade fantasivärldar – och, om man så vill, till sina inre barn. Det är en oerhört fin egenskap, och de har dessutom överfört den där fantasin, energin och alla de där barnsliga och mänskliga känslorna till duken i helt fantastiska filmer.

En av dem har satsat många år på att filmatisera Maurice Sendaks barnbok Till vildingarnas land, och jag har så här efter att ha sett filmen väldigt svårt att tänka mig att någon hade kunnat vara bättre lämpad för jobbet än Spike Jonze. Han har inte bara filmat ur ett barns bokstavliga synvinkel, i höfthöjd, ET-style. Han och manusförfattaren Dave Eggers har också lyckats skildra pojken Max känsloliv med en nästan plågsamt exakt tonträff. De väjer inte för det mörka, det stora eller det kaosartade det innebär att vara barn, känna som ett barn och tänka som ett barn. De berättar historien om en liten pojke som bråkar med sin syster, biter sin mamma, rymmer hemifrån och blir kung i vildingarnas land med en så total inlevelse och empati att de får hjärtat att alldeles trasas sönder. Inget vuxet helikopterperspektiv, inget klappande på huvudet. Inget enkelt »det ordnar sig, det är inte så farligt«.

Tillsammans fick Jonze och Eggers mig att gråta floder till ett hårigt monsters hejdå-vrål på en strand och direkt vilja göra det igen. Och igen. Och igen. Det är så satans fint att det mycket väl kan bli det vackraste som händer dig i filmväg 2010. Eller kanske till och med nästa decennium. Svensk premiär den 29 januari, du måste se den.

[2009-12-29 23:44]
Micke

Kan bara hålla med. Jag var alldeles tagen efter att ha sett denna film. Har satt den på min topp 10 lista över 00-talets bästa filmer. Kanske får omvärderas senare, men just nu platsar den definitivt.

[2009-12-29 23:46]
Micke

En sak till, den påminde mig en hel del i ton och utförande om #2 på min lista över 00-talets bästa filmer, ”Into the wild”. Så ”om ni gillade den” så tror jag ni kommer tycka om denna film med…

[2009-12-30 00:31]
Magnus

Kom fram till samma slutsats i veckan, Kaufman är central i mitt filmtittande under det gångna årtiondet! Ett huvud som fortsätter att förbrylla och hänföra mig.

[2009-12-30 02:37]
Emma

Micke: Du kommer garanterat inte att behöva omvärdera den. I så fall kommer jag att äta upp en och annan hatt. Jag valde att se den främst som en film som har premiär nästa år, så på min lista över 00-talets filmer hamnade den inte.

Magnus: Jag ser så löjligt mycket fram emot vad han kan hitta på härnäst. Förmodligen alldeles för mycket.

[2009-12-30 05:31]
Pundaren

Definitionen av en extremt kompetent kulturarbetare är enkel. Efter konsumtion av deras verk, ska andra utövares alster inom samma genre, te sig oerhört obsolet. Du ska börja ifrågasätta allt du tidigare värdesatt och haft på personliga top tio-listor, du ska riktigt syna dina tidigare favoriter in på sömmarna, och inte förrän du har lagt till dig med denna katharsiska övning, vet du att du just haft med en fenomenal kulturarbetare att göra.

Kaufman är mannen jag tio dagar utav tio, låter illustrera ”kulturarbetare, – kompetent” i min fiktiva kulturencyklopedi.

[2009-12-30 11:41]
Pajazzo

Kaufman hade väl inget finger med i detta? Ändå handlar kommentarerna mestadels om honom. Det säger en del om hans storhet.
”Adaptation” och ”E.S.O.A.S.M” hamnar lätt på min topp tio över 00-talets bästa rullar.

[2009-12-30 13:51]
r

Jag visste inte heller att Kaufman skulle vara inblandad i denna film, men när han ändå är på tal måste jag få berömma karln. Är det inte unikt med en manusförfattare som sätter sådan extremt personlig stämpel och prägel på de filmer han skriver? Eternal sunshine, I huvudet på.. är inte Gondry eller Jonze-filmer utan kaufmann-filmer! Jag blev lite rädd att det skulle krävas en Gondrys bildprakt för att Synechdoche skulle bli bra.. men nejdå, även som regissör står han på egna ben. Synd och skam att inte Synechdoche nämns i fler årsbästalistor. Den är ju typ ett mästerverk.

[2009-12-30 13:53]
r

Ja, Kaufmann är alltså inte inblandad i ”Till vildingarnas land” (som jag fö. inte sett än), men min hyllning återstår. Han är min idol.

[2009-12-30 16:17]
Andreas

JAA! BÄST!

[2009-12-30 17:34]
Emma

r: Synecdoche ligger på andra plats på min lista över årets bästa filmer. Sedan tror jag kanske inte att vilken regissör som helst skulle kunna göra Kaufmans manus rättvisa – jag tror att både Gondry och Jonze har egna vildhjärnor som i de här filmerna varit i perfekt samklang med Kaufmans.

[2009-12-30 17:52]
bitch

Vad hände egentligen med Sexy Beast? Varför så bortglömd?

[2009-12-30 18:10]
Emma

Glazers film menar du? Den kanske helt enkelt glömdes bort för att… den inte var så bra?

[2010-01-08 00:58]
Micke

Jag såg om filmen i förrgår, tillsammans med min snart 6-årige son. Den var lika lysande som första gången jag såg den.

Min son reagerade starkare än jag sett honom reagera på någon annan film. När Max går mot stranden för att ge sig av brast han ut i en fullkomligt hejdlös gråt, som fortsatte långt in under eftertexterna. Jag har bara sett honom gråta så när han fallit och slagit sig innan. Jag frågade honom till slut vad han tyckte om filmen: ”I liked it a lot… it was just SO SAD.”… :)

[2010-01-09 16:53]
r

Vad gulligt att din 6-åriga son spontant pratar engelska, bara sådär.

[2010-01-12 18:02]
Micke

Han pratar engelska hela tiden, vad nu det har med saken att göra. Tänkte inte det behövdes översättas för denna sajt.