Weird Science
My blueberry nights

2008-05-20  

myblueberrynights.jpgMy Blueberry Nights hade premiär i Cannes förra året, i Sverige dröjer det till den 18 juli innan filmen får premiär. Och tjaa, den är väl inte riktigt värd någon väntan. En sömnig Norah Jones stöter på ett gäng »udda« karaktärer på diverse syltor under hennes resa genom USA. Snark. (Och ja, självklart är det sig själv hon letar efter.)

Det finns en hel del problem med filmen, men det största är tveklöst historien med David Strathairn och Rachel Weisz. Jag har oerhört svårt att förlåta en film som har en betydligt mer förlåtande attityd till en alkoholiserad man som a) biljardkömisshandlar män hans ex haft sex med, och b) hotar exet till livet med en pistol inför allas ögon, än till kvinnan som lämnat denne uppenbart labile man. Ändå är filmen – eller, är det bara karaktärerna i filmen? – så tydligt på mannens sida. De ber till och med kvinnan betala hans krognota efter hans död! Som om det var världens mest naturliga sak, och hon på något sätt var ensam ansvarig. Där, om inte förr, tappade Wong Kar Wai mig totalt.

[2008-05-20 20:11]
Perrie

Verkar va en rutten film som kulturkoftor går igång på. Förlåt för min off topicfråga, men ska ingen skriva om nya säsongen av This American Life? Tv4-dokumentär-ämnet i första avsnittet känns som det behövs diskuteras här. Föressten, nån som hittat fler än första avsnittet?

[2008-05-21 10:23]
Julia

…å, det låter verkligen otroligt lockande.

[2008-05-21 10:28]
Kjell

Tack för tipset, Perrie, hade missat att en andrasäsong inletts! Jag ska genast kolla upp.

[2008-05-21 10:45]
Brumberg

Går ju inte att hitta på nerladdning, älskar radioprogrammet.

[2008-05-21 19:03]
Jakob

”…en rutten film som kulturkoftor går igång på.” Vilket härlig grej att säga. Inte bara för att det alltså finns människor som fortfarande använder en sådan term, utan för att ”kulturkoftor” tycks ha gått från en mer eller mindre puckad (och förstås, think tank-planterad) karikatyr med drag av sanning, till att bli ett slags projektionsytan för allt som är dåligt – nu är patriarkatet, contrary to popular belief, tydligen något kulturkoftor går igång på. Rationellt värre.

[2008-05-21 19:26]
Kjell

Jakob, just sexistiska kulturkoftor är ändå lite svårt att tröttna på! Jag tror inte kulturkoftan är helt körd än, så länge man kombinerar den med fräscha drag som sexism, rasism etc.

Vad gäller This American Life: ”The whole thing was very John Cusack… and it had just started to rain…” Vilken bedårande poet!

[2008-05-22 01:24]
Jakob

Sant. Vidare kunde man tänkta sig Tarantino-aktiga filmer om kulturkoftor med kulsprutor. KKK-kulturkoftorna anfaller. Och så vidare.

[2008-06-14 23:35]
Olle

Åh. Att den ska få sån dålig mottagning överallt. Har inte hunnit se filmen själv ännu, jobbar mig sakta men säkert igenom snubbens gamla filmer fortfarande, och det är ju ett gäng ganska skumma filmer han gjort. Man vet liksom inte om de är riktigt bra eller bara väldigt onödiga.

[2008-07-30 13:30]
astrid

verkligen sant, emma. Jag har visserligen inte sett hela filmen än utan kanske bara halva men MBN kändes verkligen som att den här gången kanske Wong Kar Wai skulle behövt faktiskt skriva lite mer manus innan han började filma.

Och det var historien med Rachel W och hennes aklisman som verkligen fick mig att inte skynda mig med att se andra halvan any time soon.

Och då älskar jag ändå wong kar wai sedan tidigare, främst för de tidiga filmerna Helgon i Neon och ChungKing Express.