Weird Science
Chris Elliotts blodbad

2011-07-10  

En av mina tevefavoriter under säsongen som gått har varit Michael Komans och Andrew Weinbergs serie Eagleheart, som sändes på Adult Swim i våras, i för kanalen typiska tio-tolv minuter långa och hyperkomprimerade avsnitt (vilket nästan har blivit mitt favoritformat, otålig som jag är, åtminstone för humor – se även Childrens Hospital, Tim & Eric Awesome Show, Great Job!, osv). Ursprungligen pitchades Eagleheart som ett metaexperiment med ett förvirrande antal berättarlager – en serie om inspelningen av en Walker, Texas Ranger-liknande polisserie, där huvudrollsinnehavaren i sin tur blir inblandad i brott och får axla sin ranger-roll från serien-i-serien. Men under processen från planeringsstadium till färdig produkt gjorde man om serien ordentligt, och nu är den en ganska straight parodi på Walker, Texas Ranger, helt utan metainslag, med Chris Elliott som seriens Chuck Norris. Det hann dock filmas en pilot utifrån det första konceptet – den lär aldrig släppas till allmän beskådning, men ska enligt uppgift från folk som sett den vara otroligt skruvad.

Inte för att Eagleheart inte är skruvad, såklart. Den innehåller så många abrupta vändningar och surrealistiska infall och nycker att man aldrig vet hur ett avsnitt ska sluta. Jag är omåttligt förtjust i alla små absurditeter, som den talande pennan eller den nya partnern med hummerklor istället för händer; sidokaraktärerna som polischefen som ser ut som Orson Welles circa Touch of Evil eller årets bästa sidosidokaraktär Doc Shades; det nästintill mardrömslika slutet på »dockavsnittet«. Men det som fångade mig mest när jag nu i sommar såg om några av mina favoritavsnitt var den nästan sadistiska regelbundenhet med vilken seriens upphovsmän såg till att täcka stackars Chris Elliott i blod. I ena stunden är det hans partner som görs till slarvsylta av en flygplanspropeller, och nämnda slarvsylta sköljer över Elliott, i andra är det Elliott själv som använder sig av »the punch of death« under ett slagsmål (bilden ovan) och får se sig bada i blod och mänskliga rester.

Jag frågade Jason Woliner, som var med och skrev Eaglehearts första säsong och som också regisserade över hälften av avsnitten, om varifrån denna taskiga vana kommer. Han spårar den till en väldigt blodig scen i originalpiloten, där en kinesisk skurk får sina armar avslitna av hästar – en av grejerna i piloten som fick allra bäst respons av bossarna på Adult Swim. Det satte tonen. Alla som sett Human Giant vet också att Jason själv tycks ganska förtjust i slapstick-ultravåld – även om MTV:s censorer såg till att just den sketchshowen inte innehöll lika många blodbad som Eagleheart. Chris Elliott klagade i vilket fall som helst inte, utan jobbade glatt på även när inspelningen kändes som rena splatterfesten.

Jason var vänlig nog att vidarebefordra två foton från inspelningen. Det första föreställer Chris Elliott, som sköljer sitt öga efter att ha fått fejkblod i det. I det andra ser vi Jason själv under en paus, i en studio som verkligen signalerar »humor«.

 

 

 

Eagleheart har fått grönt ljus för en andra säsong på Adult Swim. Just nu skrivs manus, till hösten sätter inspelningarna igång.