Weird Science
Hej, jag har bokat rum

2013-10-04  

Visst har ni läst skribenter som lyckas lägga fram sitt resonemang lite i taget på ett sånt sätt att man plötsligt sitter och håller med om nästan vad som helst?

Lite så är det att se Lisa Langseths Hotell, som har premiär idag.

På något sätt blir det en helt helt rationell och rimlig reaktion att ta in på hotell och lajva konferens med ett gäng främlingar, att försöka lämna sitt liv och vara någon annan ett tag. Skapa sig ett nytt sammanhang och nya förutsättningar, att hantera genom att inte hantera. Då menar jag inte rimligt som i att de här människorna är trasiga och för dem gäller andra regler, utan verkligen som att jag går med på hela konceptet. Inte konstigt alls. Jag köper det; jag köper hela glidningen allt eftersom den kommer. Det kommer saker i vägen och det blir obekvämt och de liksom bara skiter i det och fortsätter. Det hinner gå väldigt långt innan det slutar vara rimligt. Och till och med då är det fortfarande lite… lockande.

Delvis handlar den känslan nog om en fantastisk ensemble. När jag intervjuade Langseth i somras sa hon att hon jobbar med att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan sig och skådisarna, men även med hela teamet. Det märks — det krävs en väldigt intensiv ärlighet i spelet för att man som tittare ska svepas med och tro på det som händer, tro på förloppet och känna trasigheten i maggropen. Det är flera nivåer som ska funka i de partier när det ska vara uppenbart att figurerna i filmen spelar, att de medvetet eller omedvetet tar på sig en roll och försöker att vara den de tänkt sig vara, utan att det känns som att det är skådisar med repliker man tittar på. Att spela att man spelar, utan att någon av nivåerna känns som att det spelas teater — det är inte alla som kan.

Jag fick se filmen i våras i ett pyttelitet rum hos distributören. Ungefär en tredjedel in i speltiden insåg jag att jag inte hade några näsdukar med mig och att jag skulle behöva gå ut och tacka för visningen snuvig och rödgråten. Det kändes ganska OK. Man får vara lite skör. Och man får hantera det på ett sätt som man själv tycker är rimligt. Kanske.