Weird Science
Till botten med DN-dundertabben

2011-09-21  

För en tid sedan fastnade jag i ett av Nicholas Wennös alltid välvalda dvd-tips i Dagens Nyheter där han rekommenderade tredjesäsongen av The Thick of it. Ni ser det här till höger.

Jag läste texten igen.

Och ville förstås helst ha den oläst, men det gick ju inte, så inom mig förvreds jag likt John Cleese i Fawlty Towers, den där gången när hans pinsamheter avslöjades en gång för mycket av det hotellboende psykologparet, då han kröp ihop i stående små-grodorna-fosterställning och började hoppa med armarna hårt över huvudet.

Jag skriver om saken i en lååång krönika i Journalisten:

»Mycket livligt beskrev DN-skribenten innehåll, tematik och handling, med fokus på huvudpersonen Chris Langham. Det är bara det att Langham åtalades för barnpornografi 2007, dömdes till fängelse och inte har varit med i teveserien sedan dess. I den serie där DN hyllar hans manlige minister har dessutom huvudrollen övertagits av en kvinnlig skådespelare.«

DN-texten är ju givetvis Årets Tokfel i svensk kulturjournalistik, men jag vill verkligen inte såga Nicholas Wennö, som är en toppenperson med god smak, stort hjärta, bra penna och, i motsats till vad notisen antydde, gedigna fackkunskaper. I stället försöker jag, i Journalistenkrönikan, sätta in det hela i ett mer problematiserat sammanhang. Som inte minst innehåller även min egen värsta dundertabbe genom åren.

Ni kan läsa hela klabbet här.

För övrigt kan man fråga sig varför The Thick of it fortfarande får heta Trist, herr minister på svenska, när den nuvarande huvudpersonen – Rebecca Front gör ungefär samma slags figur som Chris Langham fast ännu bättre! – borde ge titeln Trist, fru minister.

Djävulen är tillbaka på BBC

2009-11-04  

thick1Mannen på bilden heter Malcolm Tucker. Trots att det är arla morgon är han redan på otroligt dåligt humör. På sätt och vis hör det till jobbet. Som premiärministerns presschef tvingas han ideligen rycka ut och hota klåparna på de olika departementen med våldsamma repressalier som kommer att drabba dem om de inte skärper sig och slutar skämma ut sig i offentliga sammanhang. Ena dagen ett förlupet ord till en journalist, andra ett förvirrat uttalande om förbud mot plastleksaker. Ständigt bränder att släcka. Idioter att läxa upp.

Här har Malcolm precis mottagit ett telefonsamtal. Dåliga nyheter. Tjänstemännen som står framför honom har gjort bort sig. Rejält. Utan att avslöja vilken av dagens bomber som briserat – för det finns flera – gör Malcolm en paus, fixerar de skräckslagna medarbetarna med blicken och väser »Jag kommer tillbaka om två minuter«, varpå han ödesmättat lämnar kontoret. Paniken sprider sig. Hur mycket vet Malcolm? Vad kommer han att få reda på? Och vilka huvuden kommer att rulla när han kommer tillbaka från sin lilla briefing? De paranoida medarbetarna tassar efter honom ut i korridoren och försöker desperat smyglyssna på samtalet.

Det här är en typisk scen ur The Thick of It, teveserien som ligger till grund för årets roligaste film (och i min preliminära topp tre vad gäller årets bästa filmer överhuvudtaget) In the Loop, som just nu går på svenska biografer och som alla bör se. Som av en händelse var det häromveckan även säsongspremiär för The Thick of It på BBC – i lördags gick andra avsnittet. Och om säsongspremiären var en solid uppvärmning, ett familjärt återseende av gamla ansikten (och några nya), var andra avsnittet en flåsande sprint. Högt tempo från första minut då den nya ministern är på väg till jobbet och Malcolm plötsligt kapar bilen, via det förlorade flashminnet med ett otroligt viktigt innehåll, till skämskudde-överdosen under mötet på The Guardian och konfrontationen med frilansjournalisten. Ett fantastiskt avsnitt, som sammanfattar nästan allt som serien handlar om – att ingen vet någonting, det finns ingen lagmoral eller ryggrad i politiken, beslut sker slumpartat och impulsivt, systemet bryter ner dig och kastar dig åt sidan.

thick2Det är dessutom otroligt effektivt att låta Malcolm Tucker (spelad av Peter Capaldi) dominera så mycket som han gör nu, något han visserligen fått göra sedan Chris Langhams sorti från serien (även om Malcolms status såklart inte minskade efter utrymmet han gavs i In the Loop). Men det vore fel att kalla Malcolm för huvudperson i The Thick of It – i stället används han som ett allestädes närvarande obehag, något hotfullt som med sin makt, oförutsägbarhet och ohejdade aggressivitet är terror manifesterat för alla stackare som kommer i hans väg, från ministrar ner längs hierarkin till vanliga kontorsslavar och journalister. Han vet allt om alla, är en mästare på manipulation, kung på att förolämpa och trycka ner medarbetare i skorna. Nämn hans namn och folk darrar av skräck.

Det har sagts många gånger förr, men jag säger det igen bara ifall någon har missat det: The Thick of It är en briljant serie och Armando Iannucci, dess skapare, är ett geni. Har du inte sett den – köp i kapp. Hela serien fram till nu, inklusive de olika specialarna, finns på dvd. Jobba dig sedan bakåt i Iannuccis omöjligt imponerande katalog, som innehåller allt från 1994 års banbrytande Chris Morris-samarbete The Day Today (och dess radioföregångare On the Hour) till underskattade The Armando Iannucci Shows.

Är det för sent att boka hotellrum i Park City?

2008-12-06  

Detaljer om den kommande Sundance-festivalen börjar sippra ut. För första gången är till exempel en svensk dokumentär med och tävlar. Jag har inte sett Drottningen och jag, filmen i fråga, men jag tycker mycket om (om det är rätt ord) Prostitution bakom slöjan, Nahid Persson Sarvestanis film från 2004.

Annars är det som vanligt – mycket som man av naturliga skäl inte har koll på alls eftersom det är så nytt, och vissa filmer man redan börjat höra lite buzz om, som Paper Heart, en (vad det verkar) semi-meta-dokumentär romcom med Michael Cera och Charlyne Yi. Kan möjligen bli ännu en hållplats på Ceras väg till typecasting hell, men med en så udda (har svårt att beskriva henne på annat sätt) komedienne som Yi vid sin sida ser det åtminstone spännande ut.

Men så, långt ner på festivalens lista över premiärer hittar jag detta, och mitt hjärta börjar slå fort, fort:

»In the Loop / UK (Director: Armando Iannucci; Screenwriters: Armando Iannucci and Jesse Armstrong) ‚Äù A fast-paced film about Britain and America’s special relationship in the lead-up to a war no one seems to be able to stop. Cast: Peter Capaldi, James Gandolfini, Tom Hollander.«

Det är möjligt att det är jag som är out of the loop, men jag hade ingen aning om att Armando Iannucci höll på med en filmversion av The Thick of It. För det måste det väl vara? En snabb undersökning visar att ja, det är det, och jag har svårt att tänka mig en bättre öppning av teve-seriens slutna, inhemska spelrum inför en vita duken-version än att dra in Irak, USA och självaste James Gandolfini som ärrad general (om man ska tro fotot härintill). Och ska man lita på casten ovan repriserar Peter Capaldi sin paradroll som världens hårdaste, rappaste, elakaste spin doctor Malcolm Tucker. Jag hoppas verkligen han får tillfälle att denna gång även skälla ut någon stackars jänkare efter noter, jämte sina stackars brittiska medarbetare.

Kanske skulle man rentav passa på och sticka iväg till ett snötäckt Utah i januari, istället för att dra till Göteborg? Hm. Det är visserligen i sista laget att börja leta resor, men kanske… En titt på nätet ger flygbiljetter från Kastrup till Salt Lake City på drygt 6000, inte så farligt, och därifrån går det shuttles som säkert är superbilliga… Ackreditering löser väl sig på nåt sätt, kan inte vara så många svenska journalister där… Hotell då? Åker man dit från Sverige får man väl bo bekvämt – Marriott har rum för sådär $200 natten. Och när man har tagit sig så långt får man se till att vara där ett tag, man vill ju inte vända i dörren – en vecka kanske? Okej, så pengamässigt är man nog hemma, men så var det det där med snön… Det är tydligen skitkallt hela tiden.

Äh, jag stannar nog hemma och glor på gamla The Thick of It-avsnitt istället.

Missa inte kvällens stora seriepremiär på SVT!

2006-08-11  

Först nu, en dryg timme före sändningsstart, inser jag att BBC:s och Armando Iannuccis briljanta politikersatirserie The Thick of It har svensk premiär i kväll. SVT2 klockan 21.30.
Jag har inte läst en enda rad i någon enda tidning om detta, och kan inte förstå hur SVT sköter lanseringen av sina kvalitetsimporter. Själv upptäckte jag det av en ren slump – när jag såg den svenska titeln i tablån, Trist, herr minister, påmindes jag av mitt undermedvetna om att den kunnige och stilsäkre SVT-inköpschefen Per Ögren i en kommentartråd här på Weird Science i vintras meddelade att man köpt The Thick of It.
En serie som sedermera gått ännu en säsong i England, då den tog ut de lobbyistiska svängarna än vildare. (Däremot blev jag grymt besviken på Armando Iannuccis nya serie Time Trumpets BBC-premiär förra veckan – kan mycket väl bli hans första flopp.)
Mest besviken blir jag emellertid på SVT, som kämpar hårt i en smått omöjlig konkurrenssituation och ändå kapar åt sig allt fler viktiga importserier (utöver The Thick of It, och lika tablågömda Hustle och Unscripted, den kommande, fantastiska Life on Mars), men fullständigt misslyckas med att marknadsföra dem. Om man ens försöker?