Weird Science
Välkommen till LA, Conan!

2009-06-04  

Så var premiären avklarad. Knappt fyra månader efter han lämnade New York och Late Night har nu Conan O’Brien äntligen tagit över NBC-flaggskeppet The Tonight Show efter mördande tråkige Jay Leno. Leno har dock redan gjort en halv backstab och inte alls gått i pension som han lovat, utan återkommer till NBC redan i höst med en talkshow som kommer att visas innan The Tonight Show, vilket kommer innebära att NBC kör tre timmar talkshow varje kväll: Leno, Conan och Jimmy Fallon efter varandra. Fult och girigt av Leno, och jag avundas inte Conan som tvingas sitta och vara diplomatisk och tacka Leno för lång och trogen tjänst. Anyway.

Conans premiär var i måndags, och baserat på de första kvällarna tycks Conan redan funnit sig väl i Los Angeles. Så mycket premiärnerver gick inte att avläsa – å andra sidan har man kört några »öppna repetitioner« de senaste veckorna inklusive fejkgäster och allt, och alla rapporter jag fått från dessa har varit översvallande. Studiobygget (samma scen som Jack Benny använde år 1200 f.kr!) på Universal Studios är flådigt och ser gigantiskt ut jämfört med det lilla krypinet på 30 Rock (något det också skojades om i premiäravsnittet).

Gamla bisittaren Andy Richter är tillbaka, dock i en lite mer tillbakadragen roll som konferencier. Att Andy är uppmickad hela tiden är jag lite tveksam inför, men det är hjärtvärmande att han är tillbaka; det märks att han inte riktigt hittat sin roll i showbiz sedan han slutade på Late Night (även om vi på WS som bekant är fans), något det skämtades om i tisdags – och han tycks vara otroligt glad över att jobba med Conan igen.

Nästan samtliga manusförfattare har flyttat med från New York, och Conan själv har försäkrat sina fans att hans stil inte kommer att bli mer utslätad eller mindre »Conan« bara för att han sänds tidigare på kvällen än förr (och då bör man komma ihåg att The Tonight Show ändå sänds halv tolv på kvällen!). Att döma av inledningen tycks det stämma till stor del – tilltalet är ungefär det samma, humorn likaså. Någon slags kompromiss kanske ändå är att vänta, men det är för tidigt att ge någon detaljerad analys av läget nu. Som inledning har det varit väldigt solitt. Lämpliga, lätthanterliga gäster, bra förinspelade inslag, jävligt proffsigt genomfört – å andra sidan har ju teamet bakom showen 16 års erfarenhet. Därmed är också en jämförelse med Jimmy Fallons skakiga start orättvis, även om tankarna automatiskt går dit.

En fotnot: något som är väldigt roligt med Conans flytt till västkusten är att höra reaktioner från LA:s alt comedy-scen. Kalifornien är alltid fyllt av spännande komiker men på talkshow-sidan har man alltid varit avis på New York som traditionellt sett har många fler och bättre teve-relaterade utlopp än LA för komiker som går lite vid sidan av humorns breda mittfåra. Conan och hans stab representerar den yngre generationens humor på ett sätt som Leno aldrig gjort, och att Conan nu kommit till LA ses som en jättehändelse, som att en verklig försvarare av udda, briljant humor kommit till stan, och förhoppningsvis innebär det att det öppnas upp en helt ny arena för komiker att slå igenom på. Det ska bli väldigt intressant att se vilka komiker The Tonight Show knyter till sig.

Ni som sett premiären, vad tyckte ni?

Conan och Andy tillsammans igen

2006-03-07  

Det var en gång en tårdrypande sen kväll för sex år sen när vår mysfavorit Andy Richter tog farväl som sidekick hos Conan O’Brien. Sen dess har Conan suttit still i sin Late Night-stol och fått fortsatt stor uppmärksamhet, medan Richter tvärtom gjort en hel del kul grejer utan att riktigt få till det publikmässigt.
Nu rapporterar Variety att Conan gett Andy huvudrollen i en ny pilot för NBC, Andy Barker, P.I. – om en revisor som öppnar kontor i ett köpcentrum, men inte får några kunder förrän en kvinna misstar honom för privatdetektiven som tidigare hyrde lokalen.
Namnet ger lite Andy Richter Controls the Universe-känsla, medan grundstoryn snarare andas Remington Steele – men det blotta faktum att Conan och Andy just nu sitter i stolar mitt emot varandra, och med Late Night-manusförfattaren Jonathan Groff intill, är det som värmer mest i vinterkylan just nu.
Och ni har väl inte redan glömt att TV400 kör Andy Richter Controls the Universe varje torsdag?