Weird Science
Yoo Hoo!

2009-02-15  

Det här inlägget innehåller inte så mycket analys. Jag behöver mest förmedla följande: det är kul att vara teve-intresserad humornörd just nu. Den senaste veckan har fullständigt svämmat över av sevärda serie- och säsongspremiärer, från säsong fyra av Tim & Eric Awesome Show, Great Job! förra söndagen (fortfarande vattendelande, fortfarande fantastiskt), via Important Things with Demetri Martin (oväntat mycket modellerat efter Chappelle Show; frustrerande quirky men det är alltid roligt att se H. Jon Benjamin), till Jon Glasers triumf Delocated och kvällens HBO-premiär av East Bound and Down med Danny McBride (en serie vi återkommer till inom kort). Ikväll visar för övrigt HBO det Michel Gondry-regisserade avsnittet av Flight of the Conchords. Och då har jag inte nämnt alla pågående serier med lite större exponering som alla ändå ser, typ 30 Rock, som fortfarande är toppen.

Veckans bästa/värsta mindfuck var inte helt oväntat säsongspremiären av Xavier: Renegade Angel. Jag behöver inte orda så mycket om själva programmet, läs mitt tidigare inlägg istället, det mesta är sig likt. Dock: jag kan inte minnas när jag senast såg en serie som lyckas packa in så mycket information på elva minuter, så många helvändningar, skämt och tvära kast. Att se ett avsnitt mindre än tre-fyra gånger känns uteslutet om man vill lyckas uppskatta alla nyanser. Jag förstår att man kan bli frustrerad när man tittar på det, men jag älskar det. (Läs gärna The AV Clubs intervju med Vernon Chatman och John Lee för en inblick i deras galenskap.)

En ängel på villovägar

2007-11-16  

XavierNär jag hörde att Vernon Chatman och John Lee var på gång med en ny teveserie spetsade jag öronen. Den amerikanska duon ligger bakom det mest häpnadsväckande humorprogrammet vi hittills sett under 2000-talet, det obeskrivliga Wonder Showzen, som dödsföraktande kastade sig mellan subversiv politisk satir, dumdryg förnedring, syratrippande barnprogramspastisch och allmän avant retard med sådan total hängivelse och obändig integritet att man ständigt undrade hur i hela friden MTV2 överhuvudtaget gick med på att visa det, om än mitt i natten.

Wonder Showzen hade lika många beundrare som belackare, och dess låga brann snabbt och intensivt. Serien lades ner efter den andra säsongen, i maj 2006, på upphovsmännens eget initiativ. Sedan dess har Chatman och Lee flyttat från MTV2 till Adult Swim – en logisk utveckling – och jobbat på en ny produktion, som alldeles nyligen hade premiär. Och medan de flesta tittare är överens om att Xavier: Renegade Angel är precis så underlig som man kan förvänta sig av de geniförklarade Chatman och Lee, väcks också en mer brännande fråga: är den verkligen bra?

Två avsnitt har hittills sänts av serien, som är mer linjär och berättarmässigt sammanhängande än Wonder Showzen. Den handlar om Xavier, en bisarr shamanliknande figur som vandrar runt i världen, sökande efter galaktisk visdom (och sina föräldrars mördare, omedveten om att han själv ligger bakom deras död). Xavier som karaktär är ett spirituellt mish-mash – han har fågelnäbb, felvända knän, något slags päls, en reptil-arm och ett dussintal bröstvårtor. Han talar högtravande och navelskådande nonsens med en släpande, halvt frånvarande röst (med pålagt eko vid de mest udda tillfällen), och är pompös och oförstående inför vanliga människors bekymmer, samtidigt som han är övertygad om att han kan lösa dem. Konsekvensen är att han tenderar korsa väg med allsköns knasbollar, som han ibland hjälper, men oftare ställer till ännu fler problem för.

Xavier är datoranimerad, och liknar mest av allt en machinima, i stil med Halo-baserade Red vs Blue (inga övriga jämförelser). Kanske är det denna obekväma, kantiga estetik, med dess aviga tekniska begränsningar, som mest bidrar till seriens absurditet, även om den även innehåller en bekant dos av politiska kommentarer och ren surrealism.

De fanatiska Adult Swim-tittarnas reaktioner har inte låtit vänta på sig, och åsikterna pendlar mellan hat och ovillkorlig kapitulation. I en artikel på The AV Club menade Scott Gordon till och med att »Xavier seems calculated to repel you«. Det vore sannerligen inte första gången seriens skapare utforskar den möjligheten.

Själv följer jag utvecklingen med stort intresse, och imponeras ännu en gång av Chatmans och Lees förmåga att samtidigt förvirra, fascinera och roa – allt inom loppet av elva minuter.