Weird Science
SVT-premiär för Tim & Eric

2013-03-17  

Ikväll kl 20 börjar SVT Play sända humorduon Tim Heideckers och Eric Wareheims absurda sketchshow Tim and Eric Awesome Show, Great Job!. Rubbet. Samtliga fem säsonger med sammanlagt femtio avsnitt av inspirerad galenskap. Det är såklart en enorm kulturgärning av SVT att köpa in T&EASGJ, förvisso efter seriens avslut i USA och ett par år efter dess peak, men ändå. Och det känns helt rätt att köra den på Play – att få alltihop såhär fint paketerat gör att fans kan få en ordentlig överblick över hela serien och se hur den utvecklats över säsongerna. För många tittare blir det här antagligen också första gången man stiftar bekantskap med duon – om man inte varit ovanligt aktiv i humornördkretsar eller köpt deras alster på import-DVD lär man inte ha sett så mycket av vare sig Awesome Show eller Tom Goes to the Mayor, utöver kanske något enstaka YouTube-klipp. Den estetik Tim & Eric använt sig av har dock under åren lämnat spår efter sig såväl i reklamfilm och musikvideos som i besläktade humorserier som Portlandia och Kroll Show.

I en sammanfattning av T&EASGJ för lite drygt fem år sedan här på WS skrev jag att Tim & Eric verkligen delar publiken, och att deras produktioner har en fascinerande förmåga att trigga såväl slavisk fandom som ofiltrerad avsky – »beundrarna blev snabbt fanatiker, och hatarna, ja, de hatade verkligen det se såg«. Efter att ha läst Aftonbladets recension av serien inför SVT-lanseringen konstaterar jag att det inte hänt så mycket på den fronten.

Tim and Eric delar publiken

2007-12-16  

Tim and Eric Awesome Show, Great Job!Om Vernon Chapman och John Lees Xavier: Renegade Angel är så skruvad att även de kritiska tittarna mest gapar av förvirring och mållösa backar bort från den, är duon Tim and Erics utbud på Adult Swim desto mer aktivt avskytt av belackarna. Och de är många. Tim Heidecker and Eric Wareheims första produktion på kanalen, Tom Goes to the Mayor (2004-2006), en tecknad sitcom som använde sig av en tämligen säregen animationsteknik (se prov på den här), sändes i två säsonger, och tillhör de mest polariserande serier Adult Swim någonsin visat – beundrarna blev snabbt fanatiker, och hatarna, ja, de hatade verkligen det se såg.

Nu är Tim and Eric aktuella med andra säsongen av Tim and Eric Awesome Show, Great Job!, ett humorprogram där animation, kortfilm och fejkreklam blandas med traditionella sketcher – även om en sådan förklaring inte räcker långt. Tim and Eric är överförtjusta i billiga videoeffekter, smaklös dekor, amatörmässiga skådespelare och ofta konceptuella sketcher, snarare än vitsigt ihopsydda, vilket resulterar i en typ av humor som inte liknar mycket annat i dag. Det är egentligen omöjligt att rättvist beskriva programmet, det bästa är att kolla själv – helst hela avsnitt eftersom de hänger ihop på olika sätt, men även enstaka klipp kan fånga programmets ton.

Det kan ta lite tid att vänja sig vid Tim and Erics stil; jag har varit ett stort fan av deras kortfilmer sedan de började dyka upp på timanderic.com för en massa år sedan, och har med stort intresse följt deras karriär sedan Bob Odenkirk (Mr Show) upptäckte dem, fick dem att flytta från Philadelphia till Los Angeles, och tog dem under sina vingar. Numera gästas TaEAS,GJ! av udda typer som Jeff Goldblum och Paul Reubens, och John C Reilly har utvecklat en riktig paradroll som »special news correspondent« Dr Steve Brule. Ett genidrag inför den pågående säsongen är också att Tim and Eric anlitat fler manusförfattare, bland dem Jon Wurster (från Scharpling & Wurster) och Eric Fensler, mannen bakom de fantastiska GI Joe-parodierna för några år sedan.

Adult Swim visar det senaste avsnittet av TaEAS,GJ! i sin helhet på adultswim.com (uppdateras varje fredag), och klipp från hela serien, och Tom Goes to the Mayor, hittar man här.

Samtidigt som andra säsongen av TaEAS,GJ! drog i gång för några veckor sedan startade även Tim and Eric Nite Live, en halvtimmes talkshow som duon gör på SuperDeluxe.com, och som är en logisk utveckling av deras intresse för Öppna Kanalen-estetik och banal absurdism. Till synes tekniskt inkompetent genomfört, med bisarra inslag, underliga återkommande gäster – och diverse cameos av kollegor som Zach Galifianakis och Fred Armisen. Ett måste, med andra ord. Se alla avsnitt här, och kolla även in två hysteriska promos för showen, här och här.

Relaterad läsning: The AV Clubs intervju med Tim and Eric är den bästa jag läst med dem. Finns här. (Och kommentarerna till den intervjun speglar väl duons im/popularitet.)