Weird Science
Strejken i centrum för Letterman

2008-01-03  

letterman-strike.jpgNästan allt under gårdagens avsnitt av The Late Show with David Letterman handlade om den pågående WGA-strejken. The Late Show, som i likhet med Conan O’Briens och Jay Lenos shower nu sänds igen efter ett längre uppehåll, är den enda av de tre som har WGA-sanktionerade författare i sina led, till stor del beroende på programmets ägarstruktur – Letterman äger själv hela programmet, och en deal har jobbats fram direkt mellan WGA och hans bolag Worldwide Pants, något som de andra aktörerna inte kunnat göra (detsamma gäller Craig Fergusons The Late Late Show). På detta sätt kan Letterman göra sitt program i princip på samma sätt som tidigare, medan Conan och Jay får skippa sina monologer och alla skrivna skämt – och dessutom troligtvis klara sig utan a-listekändisar som inte vill stöta sig med de strejkande författarna.

Uppgörelsen har inte passerat helt utan kritik, och WGA:s uppgörelser med vissa teve- och filmgalor har fått ännu mer ris, men de flesta tycks vara överens om att det är ett tecken på att det går att nå kompromisser, om än på en mikronivå (och Letterman har alltid uttryckt sitt stöd för författarna, och öppet kallat sina egna bolagschefer »cowards, cutthroats and weasels«).

Letterman och hans team tycks fast beslutna att inte bara återgå till business as usual, vilket de rimligtvis hade kunnat göra med tanke på sin unika situation – istället påmindes vi om strejken hela tiden igår, från öppningens skyltviftande dansare till kvällens topp 10-lista (»krav från strejkande författare«, som lästes upp av folk från de andra programmen, och andra medlemmar av WGA). Och det kändes bra, lika bra som att ha Dave, med ett åtta veckor långt strejkskägg, tillbaka i rutan. Den känslan kunde inte ens en professionell show-wrecker som Robin Williams förstöra.

Det riktigt intressanta för oss som följer både strejken och alla dessa talkshows är hur det kommer att se ut när Jon Stewart och Stephen Colbert återvänder nästa vecka – utan författare.