Weird Science
Men hallå hallåa!

2013-10-22  

Den här texten innehåller vad jag faktiskt tycker är en spoiler om senaste avsnittet av Homeland.

Vissa dagar i veckan är det jobbigt att hänga på twitter. Måndagar är värst ty då har Homeland sänts i USA och hela feeden fylls av analyser och tankar om det som just hänt. Spoilers överallt.

Och för mig som hatar spoilers så är det ett helvete att ens kolla feeden en sådan här dag. Jag gör det, men jag skummar bara, så fort jag ser en tweet om Homeland så scrollar jag vidare snabbt som attan. Mitt största och speciella uppdrag på måndagar är alltså att ducka för spoilers om Homeland. Det brukar fungera alldeles utmärkt, och det gjorde det även i går – fram tills det att jag zappade över till SVT för att se avsnittet. Där försvann en hel dags duckande på några sekunder när SVT:s hallåa helt plötsligt började läsa upp twitterreaktioner om det avsnitt jag just nu ska se. Bland annat berättade hallåan något i stil med att »avsnittet innehåller en vändning som orsakat stora reaktioner på twitter«. Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vad som sades för jag fick en liten blackout, men jag slängde iväg en tweet. Den handlade bland annat om nötter.

Jag är så klart nyfiken på varför SVT väljer att göra så här? Vad är egentligen syftet med att läsa upp reaktioner om ett avsnitt som inte har sänts i kanalen? Det har hänt tidigare och kommer säkerligen ske igen. Jag som sitter där och ska se avsnittet är faktiskt inte ett dugg intresserad av att veta att det kommer en jättevändning, jag vill att det ska komma som en överraskning. Nu satt jag hela avsnittet och väntade på att något stort skulle hända. Jag var förberedd. Det vill jag inte vara.

Plikten framför allt

2008-11-10  

Ett snabbt tips: i kväll kvart över nio går en kort dokumentär på SVT1 som heter Handläggare P327JUM. Se den! Det är ett femton minuter långt porträtt av handläggaren Johan, som knatar på i sin gråa vardag, och mår ganska bra trots det, eller kanske just därför. Utöver att vara ett fint och poetiskt porträtt av handläggare P327JUM på det stora försäkringsbolaget tycker jag den väcker en hel del frågor om plikt, ambition, vår plats i samhället, och om vilken identitet vi tillskriver oss själva i ett större sammanhang. Filmen ingår i SVT:s Folk i bild-serie, och kan (veckan ut antar jag) även ses på SVT Play, här.

Full transparens: jag känner Johan Bjerkner, som gjort filmen, och hade förmånen att se filmkopian av dokumentären på stor duk för någon månad sedan. Bjerkners gryniga och snömoddiga 16mm-foto kommer såklart inte till sin fulla rätt på SVT Play, men jag tycker det är mycket sevärt ändå. Alla som har en kvart över borde ta sig en titt.

Verkligheten anropar Eva Kärfve

2008-10-06  

Efter Fördärvet-eländet har SVT faktiskt skärpt till sin journalistik kring adhd.

Först den underbara dokumentären Mitt huvud är en torktumlare(länken går tyvärr bara till ett studiosamtal kring filmen) och nu ytterligare något av det starkaste jag sett på svensk teve om vuxendiagnostisering och medicinering, ett fem minuter kort men oändligt belysande inslag från lokala SVT-nyhetsprogrammet Tvärsnytt, som alla vilsna och irrationella diagnos- och medicinskeptiker borde se.Adhd uppmärksammas koncentrerat(trist namn på en unikt skarpskriven NPF-blogg; storfavorit bland mina RSS-feeds) formulerar den perfekta frågeställningen till kalla hjärtan:

Vad säger du, Eva Kärfve, om den här tjejen i inslaget från Tvärsnytt? Är hon ett exempel på hur bra det också kan vara för en del människor att få sin problematik förklarad och också till viss del avhjälpt?

Eller är hennes diagnos bara onödig och tecken på en kultursjuka enligt ditt sätt att vilja bokstavsdefiniera? Kanske kan det vara bra för dig att få lite hjälp med bilder från den konkreta verkligheten så slipper du fantisera för mycket, eller hur?

Det skulle också vara mycket bra om du hade vänligheten att klargöra exakt vilka som inte ska få den hjälpen och varför. Tycker du att den här tjejen i inslaget är värd den hjälp hon fick av diagnos, medicinering och den sammanvägda slutsats vi kan dra av resultaten? Att bara klaga är enkelt, kan du komma med något som är konkret och bättre så gör gärna det, men gör det nu.

TV-Inslaget berättar om diagnosen adhd och konsekvenserna av diagnostik i det här fallet. Uppföljande inslag tar också upp lite runt konsekvenserna av att diagnosen dröjde så länge och varför. Kanske något att lära sig inför framtiden, alla ni som redan kan allt och vet allt om vad som är bäst för alla andra medmänniskor?

Någon skrev tidigare att just missunnsamheten är den värsta kultursjukdomen av dem alla. Alla vi andra kanske kan fundera på om det verkligen finns en kultursjukdom värre än missunnsamheten som inte unnar medmänniskorna ett bättre liv och en bättre hälsa, så att Eva i lugn och ro får svara på frågan hon just fick och slipper känna sig stressad av den frågan också.

Se inslaget på SVT Play! Och ett bra eftersnack här.

Aningslös antroposofpropaganda i SVT:s Rapport i kväll

2008-09-16  

Hur djupt kan SVT:s fakta- och nyhetsreportrar egentligen sjunka i det anti-vetenskapliga träsket?

Efter att SVT Väst satte tonen – den falskast skorrande som hörts i en svensk dokumentär någonsin – i bisarra Gillbergaffären-haveriet Fördärvet i april, klämde Rapport igår kväll i med ett skärande extranummer. Man lät den djupt ifrågasatta antroposofiska Mikaelgården lägga ut texten om vad man tycker om medicinering av barn med neuropsyktiatriska funktionshinder – utan att förklara vilka de här tomtarna var.

Ämnet för inslaget var intressant, och förtjänade en fördjupning. Det handlade om att barn med autism och aspergers i dag kan få psykosmedicinen Risperdal utskriven.

Jag vill direkt veta allt om detta. Vad säger vetenskapen, svenska neuropsykiatriker, Socialstyrelsen? Vad finns det för siffror och studier?

Rapport ställde sig tydligen inga sådana frågor alls. Jag fick ägna en timme vid datorn i stället för att slutleda mig till att just denna medicinering dels är en sista-utvägen-medicin, dels verkar fungera bra i många fall – Rapport hade lätt kunnat hitta familjer med andra erfarenheter än den anonyma mamma vars negativa omdöme lästes upp i sändningen.

Och i stället för att undersöka på bredden och djupet filmade man bara de antroposofiska zombierna på Mikaelgården och lät dem, till klangerna av små klockor som klingade på måfå i vinden, lägga ut texten. Vaccinationsmotståndaren Jackie Swartz, till exempel, som fortfarande tror benhårt på idiotin att barn får autism av vaccin, och som föredrar mässlingsepidemier som härdar själen. Och den vetenskapligt ifrågasatte barnpsykiatern Per-Anders Rydelius, som fortfarande – trots enorm överbevisning – försöker hävda att i princip allmedicinering av NPF-barn är av ondo. Det finns en stor expertis på aspergers och autism i Sverige, som hade kunnat belysa den här frågan brett och engagerande. Rapport kontaktade uppenbarligen inte en enda sakkunnig.

Det värsta var att Rapport undlät att berätta vad Mikaelgården är för något. Denna flumanstalt framställdes som Sveriges främsta behandlingsgård för aspergers- och autismbarn. I själva verket är stället skandalöst kontroversiellt. Inte nog med att man saknar elementär kompetens att jobba med NPF-barn, man anser att i princip alla vetenskapliga rön om dessa neurologiska funktionshinder är fel. I stället menar man, i enlighet med sin gamle guru och grundare Rudolf Steiner, att problemen är sjäsliga och att man blir frisk genom att härdas och få bättre karma.

Mikaelgården i sig har också otaliga gånger anklagats för psykiska och fysiska övergrepp på barn. Många som bott på gården har vittnat om stenhårda bestraffningar och åtgärder som baseras på fullständiga vanföreställningar om vad autism och aspergers är för något; man låser in barnen och låter dem rutinmässigt utföra tunga sysslor som är att likställa med barnarbete. Många har även berättat om religiös indoktrinering och den sedvanliga waldorfsammanblandningen av vetenskaplig historia och kristen mytologi.

Hur kunde en av Sveriges högst ansedda nyhetsredaktioner drabbas av detta hjärnsläpp? Om vi utgår från att det inte handlar om ideologisk smypropaganda (att det inte är någon waldorfare på Rapportredaktionen som velat kompensera för att Stockholms Universitet, när man tog över Lärarhögskolan, omgående slängde ut antroposofin och waldorfdravlet), så gissar jag att det är Mikaelgården som kontaktat Rapport om Risperdalförskrivningarna till barn, varpå en kass reporter bara snabbgooglat Mikaelgården, missat alla länkar med kritik och vittnesmål (som i många fall kräver vissa förkunskaper för att hitta), samt glömt att göra grundläggande research på vetenskapsläget kring NPF. För vaddå, Mikaelgården har ju redan tipsat om en»expert«,den ideologiskt medicineringsfientliga Per-Anders Rydelius…

Dags att ta fram den allt oftare använda länken till Granskningsnämndsanmälan, gott folk…