Weird Science
Guide till Galifianakis-galaxen

2009-06-14  

Kanske har du sett filmen The Hangover, som hade svensk premiär i fredags och som för närvarande ligger etta på biotoppen i USA? Kanske har du redan avfärdat den som en grabbdrullig idiotkomedi och bestämt dig för att inte se den förrän den går uppchoppad i små små bitar på TV3 om fyra år? Det är mycket möjligt att du har rätt, men då missar du vad som tippas bli Zach Galifianakis stora genombrott. Zach vem? Jo alltså, Zach Galifianakis, roligast i världen? Säg det nu allihop: Ga-li-fia-na-kis. Det kan vara värt att lägga namnet på minnet.

För oss som troget följt Zach Galifianakis under flera år är det roligt, men lite konstigt, att se honom i en av huvudrollerna i en mainstream-komedi. Det är lite som när det där lilla bandet du och tre andra personer diggat utan att förändra ett dugg av sin image plötsligt får en jättehit och blir allas egendom – man gläds med framgångarna, men den dryge snobben inom en undrar själviskt vad som händer nu med ens förr så exklusiva beundran. (Fast mest är man glad.)

För många kan det tyckas underligt att någon som utnämns till ett »ett fynd i komikerfacket« (DN) redan har en fanatisk (om än liten) following och ett CV med samarbeten och erfarenheter som ser ut som en alt-komikers våta dröm, men så är verkligen fallet med Zach. Samtidigt är han nästan frustrerande oberäknelig och det är svårt att hålla koll på honom – han är pålitligt opålitlig, och hoppar rastlöst mellan olika projekt. Tom Scharpling har sagt att av alla komiker i dag, av alla som kräver uppmärksamhet och bekräftelse, är Zach den enda han vet som en vacker dag bara kan lämna hela comedy-scenen, aldrig titta tillbaka och tillbringa resten av sitt liv på sin gård i North Carolina.

Det har skrivits massor om Zach den senaste tiden, främst i amerikansk media. Hans vitt spridda alster – det han faktiskt gjort – är desto svårare att ringa in, och därför tänkte jag här tipsa om ett gäng ljudklipp, videosnuttar, intervjuer och artiklar som alla på sina sätt hjälper oss att förstå det bitvis galna komiska geni som är Zach Galifianakis.

ABC på AST: en fantastiskt fin och gedigen introduktion till Zach och hans bakgrund, hans komiska utveckling, hans katastrofala nioveckorsjobb som värd för sin egen talkshow på VH1, och mycket annat finns att få i den här intervjun (mp3) med AST Radios Matt Belknap. AST står för A Special Thing, som är det främsta hemmet för fans av det flyende begreppet »alternative comedy«. Intervjun är nördig och insatt –inspelad i Zachs hus i Los Angeles 2006. Nästan 90 minuter lång.

ABSOLUT: En av de återkommande sakerna i intervjuer med Zach i samband med The Hangover har varit hans inblandning i de tre Absolut Vodka-reklamfilmerna han gjorde med Tim & Eric häromåret. Detta skrev jag om här på WS då det begav sig. De är fortfarande lika bra. Såväl före dessa reklamfilmer som efter har Zach samarbetat med Tim & Eric på deras Awesome Show, Great Job! – kanske mest framgångsrikt som superhjälten The Snuggler (även om jag också är svag för Tairy Greene, och Zachs skådespelarlektioner för barn).

BETWEEN TWO FERNS: Senaste nätsensationen. Det började med att Zach ville göra en parodi på den typen av lismande press junkets som är så vanliga i showbiz-sammanhang. Han slog sig ihop med Scott Aukerman och BJ Porter, och sammankallade några kändiskompisar. Resultatet blev Between Two Ferns, en fejk-talkshow med Zach som ointresserad värd, och med utmärkt medspelande celebriteter som Michael Cera, Natalie Portman, Jon Hamm och Bradley Cooper. Se samtliga avsnitt här. Relaterat: Zach som gästThe Michael Showalter Showalter, som har ett liknande upplägg, och som gäst hos Tig Notaro på The Tig Series.

FILM: Efter att ha dykt upp i småroller i filmer som Out Cold (där han hamnar i en bubbelpool med Victoria Silvstedt!) och Into the Wild (som en av Vince Vaughns hantlangare) är Zach nu aktuell i en handfull filmer. Framförallt ser jag fram emot Visioneers, en liten indie från förra året som först nu börjar få uppmärksamhet och amerikansk distribution. Kommer på DVD senare i år.

FINMEDIA: Den senaste tiden har Zach gjort en hel del promo för The Hangover, och vissa tidningar har skrivit långa profilartiklar om honom. Av de mer intressanta kan nämnas New York Times Magazine, Wall Street Journal och Esquire.

MUSIK: Efter att Zach mimat sig igenom en hemsnickrad video av Anita Bakers You Bring Me Joy för några år sedan, bad Fiona Apple honom att göra samma sak för videon till sin låt Not About Love – med lysande resultat. Därför kändes det nästan självklart att Kanye West frågade Zach om han kunde fixa en video till honom också. Det kunde han; han tog med sig Will Oldham till sin gård och filmade en redan klassisk musikvideo till Kanyes låt Can’t Tell Me Nothin’. Alla tre videos är förresten regisserade av Michael Blieden.

RADIO: En liten Q&A (stream) på NPR:s Talk of the Nation häromdagen. Zach på The Sound of Young America med Jesse Thorn (2007).

STANDUP: Vill man få en rejäl dos av Zachs standup rekommenderas DVD:n Live at the Purple Onion (2007). Nästan ännu mer informativ och rolig är dock Comedians of Comedy, ett projekt som initierades av Patton Oswalt och som resulterade i en sex avsnitt lång dokumentärserie om fyra komikers turnéliv (förutom Patton och Zach även Brian Posehn och Maria Bamford) som visades på Comedy Central 2005. Det finns även en live-DVD, Live at the Troubador, som är väl värd att leta upp. Om du efter detta ändå vill ha mer, kan du gräva djupare och möjligen hitta en gammal, inofficiell DVD som heter Zach Galifianakis: Look Who It Isn’t (som bland annat innehåller Anita Baker-videon nämnd ovan).

TEVE: Hur vet man när man kommit nånvart i showbiz? Man är gäst hos David Letterman.