Weird Science
Adjö, Major Briggs

2008-07-01  

briggs.jpgEn liten notis bara, om att Don S. Davis har avlidit vid 65 års ålder. Jag följde aldrig Stargate SG-1, där han spelade General George Hammond under sju säsonger, men hans porträtt som en annan militär, Major Garland Briggs, far till slarvern Bobby Briggs, i Twin Peaks, är kort och gott oförglömligt. Karaktären kom och gick i serien, men spelade en avgörande roll i Coopers kartläggning av The Black Lodge. Major Briggs var en paradox som trotsade fördomar om män i uniform: hans korrekta hållning och raka mellanamerika-dialekt kontrasterades med insiktsfulla spirituella uttalanden, och en genuin godhet gentemot sina medmänniskor, inklusive Bobby, som han aldrig gav upp.

Efter Major Briggs blev ugglorna aldrig sig lika igen.

[2008-07-01 20:56]
christoffer

dödsurnorna duggar tätt här på WS. Fina texter.

[2008-07-01 20:57]
christoffer

herregud. skrev jag dödsurnor, förlåt, menade runor.

[2008-07-01 21:00]
Anna TS

Förbaskat sorgligt!

[2008-07-01 21:30]
Kjell

Jag brukar ibland gå in och rätta felskrivningar i kommentarer, när skribenterna lagt in egna rättelser, men jag hoppas du förlåter mig för att jag låter din stå, Christoffer! Det är ju en sån underbar bild av dödsurnor flygande i luften du bjuder på.

[2008-07-01 21:35]
christoffer

Jepp Kjell, allt för ett litet leende mitt i det sorgliga.

[2008-07-01 22:56]
Dag

Det är två scener som har etsat sig fast. Den första är i seriens början när far och son bråkar vid middagsbordet och Bobby är mer än lovligt dryg. Garland exploderar och ger Bobby en örfil så att Bobbys cigg hamnar i potatismoset som hans väna moder har satt fram.

Den andra scenen är mer känsloladdad. Far och son har oberoende av varandra gått till Normas café och sitter vid varsitt bord. Garland kallar på Bobby som motvilligt sätter sig hos sin far. Fadern börjar berätta om en underbar dröm som han har haft om Bobby och slutar med att ge sonen alla sina lyckönskningar, meddelar honom att han har fullt förtroende för hans framtid samt att han älskar honom. Den scenen gjorde ett starkt intryck på mig och jag återvänder ofta till den.

[2008-07-01 23:51]
Martin

Just de två scenerna, framförallt den sistnämnda, är magiska. Tack för att du påminde om dem, Dag.

[2008-07-02 00:21]
The One And Donny

Ingen kunde heller, som i Stargate, fylla ut en blå militärskjorta som Don S. Davis. Vilken respektingivande rondör.

[2008-07-02 11:27]
bine

Sorgligt…

[2008-07-03 19:07]
sara

jag håller med dag och martin om att de två scenerna, (potatisscenen och normas café var nog de mest viktiga för hans prestation i serien). i övrigt gillade jag den mystik som han omgav sig av och hans sävliga tal. minns jag fel, eller visst var det så att han försvann ett tag och återkom ifrån en annan värld, eller något i den stilen?

[2008-07-04 16:39]
Dag

Sara, det stämmer. Efter det att Cooper et consortes har löst mordet på Laura så beger sig herrarna ut på vildmarksäventyr. Garland säger något i stil med att inget går upp mot att urinera i det fria varpå han gör just detta. En uggla kommer flygande och Briggs påverkas på något sätt, troligtvis blir han förd till The Black Lodge (eller var det The White Lodge?). Han återvänder, fylld av visdom och beslutsamhet.

Martin, caféscenen ligger i topp fem för min del. Bobbys tårar och nyvunna kärlek till sin far är verkligen minnesvärt. Garland är stencool genom hela scenen och avslutar med ett manligt handslag.

[2008-07-11 20:47]
Helena

Åh nej vad sorgligt! Major Briggs är en av mina absoluta favoritkaraktärer i Twimpan. Minns även Don som Scullys pappa i ett tidigt (Beyond the Sea, säsong två, tror jag) Arkiv X-avsnitt. Även där var han militär.

R.I.P.

[2008-07-13 03:44]
oggy

Riktigt sorgligt. En mästare på män i uniform.

[2008-10-26 01:30]
Bengt

Han där uppe tar alltid de bästa först.
Slår vad om att Don är militär där uppe också.

[2009-08-14 18:44]
Dag

Martin, du har säkert boxen och har sett scenen sedan du postade detta inlägg men här är Garlands möte med sonen på Normas Café:
http://www.youtube.com/watch?v=lXCl4AwTNb8

[2011-06-03 11:28]
Weird Science » Twin Peaks #1 – »Northwest Passage«

[…] på att varken Bobby eller Laura är där. Kanske är det för att jag redan vet så mycket mer om Major Briggs, men den första harmoniska synen av honom och hans fru (som mig veterligen passerar genom hela […]