Weird Science
Briljant Spike Lee-hommage av Wain och Corddry

2010-10-12  

Redan innan den gångna helgens avsnitt av Childrens Hospital kände jag att det var hög tid att uppmärksamma hur fantastiskt bra och rolig Rob Corddrys drift med sjukhus- och läkarserier har varit den här säsongen. Den utmärkta ensemblen, de bisarra nonsensdialogerna, tonsäkerheten i genreparodierna (tänk Cityakuten, House, Grey’s Anatomy) – allt har sammantaget skapat en perfekt liten enhet som man bara vill ha mer av. Men eftersom Childrens Hospital sänds under Cartoon Networks nattliga tablåblock Adult Swim (och dessutom började som en renodlad webbserie) får man nöja sig med avsnitt som klockar in på dryga tio minuter. (Adult Swim har för övrigt i år för första gången låtit en av sina serier, Jon Glasers Delocated, svälla till normal sitcomlängd. Mer om Delocated här på WS snart.)

Men det var helgens avsnitt som fick mig att komma loss med en text. Jag trodde att säsongens kulmen hade inträffat redan för ett par veckor sedan, med meta-meta-avsnittet som följer med »bakom kulisserna« på den evighetslånga såpan Childrens Hospital (där ett av de återkommande skämten är att Malin Åkerman inte kan engelska utan besvarar alla frågor på svenska), men jag hade fel. Senaste avsnittet är en lång hommage till Spike Lees Do the Right Thing, och det är lika briljant genomfört som fullständigt otippat.

En värmebölja lamslår barnsjukhuset, luftkonditioneringen går sönder, känslor kokar i hettan. Dr Spratt (Erinn Hayes) vill ha Dr Maestro (Rob Huebel) som vill ha Valerie (Åkerman) som vill ha Blake (Corddry). Läkemedelsindustrins hejdukar försöker övertala Dr Richie (Ken Marino) att överlämna sitt botemedel mot cancer. Allt rör sig mot en konfrontation. De sedvanliga relationsintrigerna pågår mellan doktorer, sköterskor och patienter, men allt är filmat i en stil som ligger oerhört nära den som Lee och Ernest Dickerson använde sig av för att skildra årets varmaste dag i New York, sommaren 1989. Samma reflekterande motljus, samma färgval, många bildkompositioner som är direkt lånade från Lees film. Dessutom solfjädrar, lekande barn, ett äldre par, poliser som använder övervåld. Det ligger till och med ett Bill Lee-inspirerat soundtrack och tutar i bakgrunden! För Lee-entusiaster som undertecknad är det omåttligt roligt att upptäcka små referenser, som att Marino under en bråkdel av avsnittets klimax står och stammar »M-M-M-Malcolm«, precis som Smiley en gång gjorde.

Och sen, som pièce de résistance: eftertexterna, direkt modellerade efter Do the Right Things förtextsekvens, komplett med samma typsnitt på textskyltarna, Rosie Perez-inspirerad dans, pulserande färger och en hiphop-låt (dock såklart inte Fight the Power; istället specialskrivna I Cured Cancer, som på ett för serien typiskt sätt berättar vad som hände i avsnittet).

Corddry har skrivit avsnittet tillsammans med David Wain, som också regisserat. Wain har, inte minst i arbetet med Stella, visat sig vara väldigt duktig på att få en produktion med uppenbart låg budget att se ut som a million bucks. Så är också fallet här. Hans inblandning i Childrens Hospital känns logisk med tanke på tidigare produktioner och en med Corddry delad syn på det löjliga och fåniga. Dessutom kryllar serien av tidigare medarbetare till Wain, från såväl The State som Wainy Days.

Över eftertexterna hörs sjukhusets uttråkade PA-röst: »Attention staff: this is not a real hospital. It’s barely a real TV show.« Men roligt är det.

[2010-10-13 01:45]
mxm

Corddry är ett komiskt geni. kolla bara in senaste avsnittet av Community, hur bäst han är. tycker till och med Hot Tub Time Machine är en av årets bästa filmer, helt tack vare Cordry.

[2010-10-13 11:31]
Per

Corddrys John Lennon-kommentar på fyllan, på taket i Hot Tub Time Machine var bäst i hela filmen!:)
Tack för texten, Martin – nu måste jag se Children’s Hospital.

[2010-10-13 12:31]
matte

det sjuka är att ”sjukhusets PA-röst” tydligen spelas in av Michael Cera :P

[2010-10-13 13:34]
Martin

Verkligen? Väldigt roligt. Jag har undrat huruvida Ceras namn i eftertexterna (”and Michael Cera as Sal Viscuso”) bara var ett skämt. Hittar även detta på IMDB: ”He is named after the actor who played the PA announcer on M*A*S*H*”. Ha!

[2010-10-14 16:31]
Dagens länkar från Löwenhamn – 14 October, 2010 | Henrik Löwenhamn

[…] Briljant Spike Lee-hommage av Wain och Corddry […]