Weird Science
Unrisky business

2008-07-05  

vlcsnap-5756480.jpgTom Cruises gamla genombrottsfilm Risky Business handlade om när Cruise och hans polare fick föräldrafritt ett par dagar och startade något slags poker- och prostitutionshärva i föräldrarnas hus.

I Jon Polls debutfilm Charlie Bartlett handlar det om överklasskillen Charlie som har diagnotstiseras med adhd och börjar sälja psykofarmaka till kommunala skolbarn.

Det har gått 25 år mellan de här två filmerna men emellanåt känns det som att high school-komedin inte rört sig en millimeter.

Bägge filmerna faller på olika sätt – visserligen väldigt olika sätt – in i sin samtids vanligaste ungdomsfilmklichéer. I Charlie Bartlett handlar det förstås inte om Ferrari och sprit, utan om klassiska indiemarkörer som bockats av från en lista: tennisspelande överklassmamma, check, autist i skoluniform, check, familjeterapeut, check. Men i båda filmerna finns det märkligt nog scener där huvudpersonen dansar omkring i bara kalsongerna. Och det var roligare och mindre cyniskt när Tom Cruise gjorde det.

Problemet med Charlie Bartlett är att den försöker integrera quirkydiskursen med de vanligaste elementen från en genomsnittlig high school-komedi: cheerleaders, emo-kids, huvuden som spolas i toaletten och en helt osannolikt karikerad white trash-mobbare.

Charlie Bartlett är filmmotsvarigheten till »indiefieringen« av hela mainstreamkulturen, ett slags genomkommersialiserad Wes Anderson-light. »Risky Business på Ritalin«, skulle man kunna skriva om man hade känsla för den sortens säljande formuleringar.

Om det är något som räddar filmen är det föräldrarna: Robert Downey Jr. som alkoholiserad rektor, Hope Davis som känslomässigt störd mamma. (Men hur många känslomässigt störda mammor har vi inte sett på film på sistone?)

Utan de stränga produktionskrav som antagligen kompromissat den här filmen hade det säkert kunnat bli en helt okej vuxenfilm.

[2008-07-05 12:34]
A

Tycker denna filmen var rätt skön. Roligast är pianoscenen.

[2008-07-05 12:37]
A

Den med Yanky Doodle glömde jag tillägga.

[2008-07-05 12:58]
magnus blomdahl

bra film, jämförelsen med risky business känns bara krystad ungefär som att jämföra die hard 2 m cliffhanger bara för att båda går att kategorisera som action av renny harlin.

[2008-07-05 13:53]
Philip

Jag tyckte att den var underhållande ungefär som Risky Business var underhållande. Men jag störde mig på den ungefär som jag störde mig på Running With Scissors ifjol, där man också tog en populariserad bild av den dysfunktionella överklassfamiljen och gjorde en slarvig och osammanhängande film av det.

[2008-07-05 16:47]
rebkin

Helt off topic (sorry) men sol, sommar & semester till trots så måste jag bara tjata lite om FOX-news all-time-low:
http://mediamatters.org/items/200807020002?f=h_top
Det kanske ser så pass fånigt ut i artikeln att det kan verka insignifikant men klicka på videon uppe till höger och se hur svårt det är att live hinna uppfatta att det är karikatyrer.
Media i Murdochs tappning och ständig kampanjpolitik √ɬ† la Rove (”democrats”/”rats”) dödar alla chanser till politisk dialog och hotar därför demokratin.
Frågan är hur långt FOX och Murdoch är beredda att gå för att påverka valet och vilka konsekvenser det kan få för tvnyheternas ställning och tolkningsföreträde nu när de äntligen (kan) utmanas.

[2008-07-06 12:05]
hasse

Lugna ner dig rebkin.

[2008-07-06 12:11]
Kjell

Men Fox & Friends är verkligen ett av jordens sämsta program. Fascinerande att kolla på enbart för att studera det uppskruvade hatet, den totala avsaknaden av sjävdistans och humor, och själva ljudet av deras tjatter, hur det har en sådan endimensionell agenda. Men inget ont som inte för något gott med sig, Colbert Report har kunnat göra många fina spins på deras grejer.

[2008-07-06 12:49]
rebkin

Sorry hasse men ibland blir det för mycket.
Försöker fatta ”Nielsen TV ratings” och om jag inte har fel så ser dubbelt så många amerikaner Fox&friends än någon annan morgonshow. O’Reilly o Hannity toppar också med kring miljonen i marginal.
Och innehållet är alltså goebbelskt sjukt.
Olberman/O’Reilly-fejden förfaller ju samtidigt till just den ”crossfire”-nivå som Stewart kämpat emot och Colbert parodierat.
Men nu tillbaks till hängmattan för så där kan det ju aldrig bli i gamla svedala. =)

[2008-07-10 23:31]
FILM.NU blogg » Blog Archive » Två viktiga titlar att lägga på minnet

[…] Jag vet att jag rekommenderat den tidigare men efter att ha läst ett nonchalant övertramp på weird science så känner jag mig bara tvungen att försvara den. Det är inte bara ännu en ungdomsfilm. Det är […]