Weird Science
WS-listan vecka 43: Samtalsterapi att förlora sig i

2010-10-29  

Vad jag kollade på och tyckte bäst om den senaste veckan:

  1. In Treatment (HBO)
  2. Sons of Anarchy (FX)
  3. I Anneli (SVT)
  4. The Big C (Showtime)
  5. Dexter (Showtime)
  6. Eastbound and Down (HBO)
  7. Thorne (Sky)
  8. Terriers (FX)
  9. Desperate Housewives (ABC)
  10. Boardwalk Empire (HBO)

Det är talande för den här tevehösten att jag inte får plats med Boardwalk Empire förrän på tionde plats på veckolistan. Jag högaktar serien och njuter av den, men i konkurrens med så många mer komplexa dramaserier kan jag inte ranka upplevelsen högre. (Och ja, jag tycker faktiskt Desperate Housewives är mer psykologiskt komplex och givande än Boardwalk… som jag alltså – det är väl säkrast att jag upprepar det, för att undvika missförstånd – älskar!)

In Treatment har börjat på en sådan hög nivå att jag redan känner mig helt uppslukad av de nya fallstudierna. Jag rördes till tårar av engagemang direkt, och längtar efter nästa session med Sunil, Winger och underbara Jesse (Dane DeHaan är denna säsongs Mia Wasikowska!). Men mest känner jag, efter de första fyra avsnitten, en banal tacksamhet, över vilken¬†existentiell tillfredsställelse denna 2000-talets mest kompromisslösa vuxendramaserie ger mig.

The Big C blir allt starkare och viktigare. I en annars ofta problematisk dramedygenre som, i det här specifika 28-minutersformatet, mest rymmer halvmediokra serier som Hung och Nurse Jackie är The Big C – steget högre än United States of Tara – mästerverket.

Och så, till tonerna av Black 47, har Sons of Anarchy nått Irland på allvar. Fritagningen från de mutade Belfastsnutarna var helt otrolig, och så typisk för denna series speciella oförutsägbarhet. Och vilken rysning slutscenen var – father Kellans dealande med Jax samtidigt som ett klipp liksom drog undan draperiet och visade Jax son lyftas upp av ett lyckligt adoptivföräldrapar…

Slutligen, lite av allt det jag också gillar men som inte fick plats bland de tio den här gången: Whites, Bored to Death,¬†The Office, It’s Always Sunny in Philadelphia, The Defenders, Starke man, Brottet, The Good Guys, Daily Show, Real Time… Det är en otrolig tevehöst.

[2010-10-29 15:47]
EmilH

Om du inte testat och ”dissat” så är FX andra torsdags-sitcom the league också väldigt bra.

[2010-10-29 15:59]
Kjell

Emil, jag vet, har dessvärre fortfarande bara hunnit se S1.

[2010-10-29 16:58]
Thomas Renhult

Det antydda incestinslaget (som jag tolkade utifrån Jax och hans halvsysters blickar och samtal) i SoA gav handlingen ännu mer intensitet.
Och scenen i Dexter där Lumen blev genomsökt i tullen och återupplevde sitt trauma var också en av veckans starka inslag.
Och Kjell, Five Daugthers som jag skrev om häromdagen, är verkligen en drabbande serie. Man lär ”känna” de olika kvinnorna (bortsett från en vilket jag misstänker beror på att hennes anhöriga inte ville det) och deras livssituation samtidigt som man vet att de kommer att bli mördade. Jag är helt knockad av serien och tänker mycket på den.

[2010-10-29 19:33]
Wibjörn

Ser fram emot en text om fantastiska ”I Anneli”, som jag inte tycker liknar någon annan svensk humorserie/sitcom/drama.

[2010-10-29 20:07]
mxm

problemet med boardwalk empire är dels alla ”gee, you’re a right swell girl!” och överdramatiserandet: eftersom det är en STOR och VIKTIG serie så ska naturligtvis gangstern ha erektionsproblem, och polisen vara religiös psykopat. GÄSP.

Eastbound & Down är sååå mycket tristare den här säsongen. sitter mest och slösurfar medan jag med ett halvt öra lyssnar på skiten.

En serie jag inte tror nämnts här är The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret. när jag såg piloten ifjol så vart jag inte så jätteimponerad, men den har växt till sig.

[2010-10-29 20:48]
Rotve

Gosse vad jag INTE håller med mxm om ”Eastbound..”. Serien har ju lyft sig från lovande till mästerlig! Älskar de svarta stråken som tillåts komma in emellanåt. Älskar varenda detalj.

[2010-10-29 23:39]
Kjell

Wibjörn, jag skrev ju en text om ”I Anneli” för några veckor sen, dög inte den?

[2010-10-30 00:26]
Wibjörn

sorry kjell! ska genast läsa.

[2010-10-30 01:24]
Henke

Jag tycker att Sons of Anarchy är ett totalt haveri. Förra säsongen var bland det mest spännande som jag någonsin sett på en TV-skärm men nu orkar jag knappt med eländet. Storyn känns tråkig, tjatig och helt utan poäng. Jag gillade de hårdnackade karaktärerna och trodde att de skulle utvecklas, men när de i senaste avsnittet – efter en sjukt utdragen transportsträcka till Belfast – boxas i bara överkroppar och morsan står och bröstar upp sig i bakgrunden känner jag mest för att slå mig själv – hårt – i ansiktet och förbanna mig själv för att jag någonsin har hyllat skiten.

Däremot ser jag fram emot Terriers. Ska ta tag i den snart. Vet inte om det är för att jag är uttråkad men jag tycker faktiskt inte att det är någon bra tv-höst. Alls. Kanske har jag sett för mycket TV de senaste åren, men det känns som att jag sett nästan allt i bättre tappning tidigare. Bored to Death och Dexter är det bästa nu, efter att Rubicon tog slut.

[2010-10-30 08:39]
Kjell

Henke, du får lägga in dig hos Dr House!

[2010-10-30 11:14]
Molly

In Treatment är verkligen fantastisk från första början – älskade Adele/Paul-interaktionen, Amy Ryan är så skitcool, så perfekt. Huvudet på spiken på en gång.

[2010-10-30 12:51]
San

Såg första avsnittet av Terriers, medans jag iofs gillade det, så kunde jag inte låta bli att konstatera att det handlade om en fd polis, numera privatdeckare, med alkholproblem.

In Treatment är jag helt lyrisk över, måtte denna serie överleva många år till!

[2010-10-30 14:01]
Kjell

San: Visst, men man lurar sig lite på Terriers-piloten.

[2010-10-30 17:06]
Bine

Tips om nån har missat: The Walking Dead börjar i helgen (i US of A). Julafton för zombielovers.

[2010-10-30 18:35]
Thomas Renhult

Finns det något program som gör att man kan spela in sådant som finns på svt-play? Inte för att jag tänkte göra det. Jag har sökt men har inget ord att utgå ifrån.

[2010-10-30 23:42]
Richard

Henke: Kan delvis hålla med dig. Själv tycker jag det är för många trådar, vilka för tillfället inte ser ut att hänga samman det minsta.

Men jag har en längre tid önskat att tråden från 1:a säsongen tas upp igen. Den om vilken väg Jax farsa ville att klubben skulle ta. Förhoppningsvis återknyts den nu när Jax återigen konfronteras av sin fars förflutna.

[2010-10-30 23:48]
mxm

alltså, strutsen i IAISIP var nog det roligaste sight-gaget jag sett på år och dar. eller, vänta, groddräktsdansen i The League var nästan lika bra. var mindre imponerad av Communitys halloween-avsnitt, faktiskt.

[2010-10-31 09:57]
mattias

Själv hoppas jag med en brinnande intensitet att zobelle dyker upp igen. Okej att det är härligt o-klyschigt att en sån massiv bad guy som han kommer undan, men jag hoppas likafullt på poetisk rättvisa en bit fram i serien

[2010-10-31 10:46]
Kjell

Richard: Själv är jag fascinerad av motsatsen, dvs hur alla trådar är förankrade, och hur de är förankrade i det förflutna. Fantastiskt starkt, har sällan sett en så noggrann och grundlig story-arc så flyhänt berättad. Vad gäller John-tråden så är den central i denna säsong, från halvsystern till att det var han som satte upp Belfast-chartern och faktiskt drev på klubbens utveckling mot tung kriminalitet. Underbar bild på Jax pappa från 1988, förresten!

[2010-10-31 19:34]
D

Om inte senaste avsnittet av IASIP hamnar riktigt högt på din nästa lista. Senaste avsnittet var verkligen helt jävla fantastiskt.

[2010-10-31 19:36]
D

Där blev det lite fel. Skulle stått ”Jag skulle bli mycket förvånad om inte senaste avsnittet av IASIP hamnar riktigt högt på din nästa lista. Senaste avsnittet var verkligen helt jävla fantastiskt.”

[2010-10-31 20:47]
Kjell

Har inte sett senaste Philly än, och avsnittet innan var en återgång till den svaga säsongsinledningen, men ”yacht”-avsnittet dessförinnan var kanske den enskilt roligaste sitcomepisod jag sett i år.

[2010-11-01 11:17]
San

Är lite förvånad att The Good Wife aldrig dykt upp på dina listor.

[2010-11-01 12:17]
Kjell

san: släpar efter med den, ännu på S1…

[2010-11-01 21:48]
Joakim

Thorne! jei. skönt att de äntligen gjort en serie av mark billinghams böcker. kul även att jämföra med pilotavsnittet av csi NY som snott sleepyheadstoryn rakt av.

[2010-11-01 23:12]
Manbearpig

1) Dexter – ”Everything is Illumenated”
Som vanligt börjar det skita sig mer och
mer för Dexter ju längre säsongerna lider,
och jag lider nästan fysiskt av spänningen.

2) ”Terriers” – Gillar stämningen i serien, även
om dom verkar tappa greppet lite om
”storyarcen”(övergripande dramaturgin?) som
det så fint kallas.

3) ”South Park” – The Coon is back!. BP-människans
montage med ursäkter. Butters som Courtney
Love. Captain Hindsight som berättar hur dom
SKULLE gjort och sen flyger sin väg.

4) ”Castle” – Väldigt ont om bra ”feelgood”(slitet
uttryck, jag VET)
kriminalserier nuförtiden. Men denna serie
håller fanan högt. Det räcker så.

5) ”The Walking Dead” – ”PG-30″ på den serien?
Inget för den som just ätit en stadig middag.
Och dom glömde inte känslorna heller, så det
ser lovande ut..

Blir bara 5 i topp, eftersom jag har problem med att uttrycka mig så kärnfullt och kortfattat som Kjell.

[2010-11-02 04:06]
Manbearpig

@Kjell
Ursäkta dig inte så mkt för ”Boardwalk”, jag tycker det är svårt nuförtiden att kolla ett avsnitt/vecka..man vill gärna spara och bunkra lite…få ett sammanhang när man väl kollar.

Problemet blir ju då direkt att du hamnar efter i diskussionen, kanske t.om i din EGEN blogg.

Så mitt råd(hrmm) är att du inte känner nån stress att alltid vara uppdaterad jämfört med oss andra nördar, utan bara fortsätter att skriva krönikor med framförallt då perspektiv, skärpa och ditt underbara språk.

Mvh: Manbearpig

[2010-11-02 09:19]
Manbearpig

Och Glee måste skärpa sig!
Detta lilla finns från höjdpunkten nånsin av Glee på tuben:

http://www.youtube.com/watch?v=1bxoFBeHeDA&feature=related

Antar Rupert Murdoch är noggrann?

[2010-11-02 15:02]
Richard

@Manbearpig: Nog för att det går en hel del slentrian i Glee, men av de serier jag följer var deras Rocky Horror-pastisch det bästa avsnittet av förra veckans med Halloween anknytning. Community gjorde t.ex sist sämsta avsnitt hittills.

[2010-11-02 16:55]
Manbearpig

@Richard
Vad var så fel med community?
”Go Troy, be the last black man standing” var ju värt hela entre¬¥pengen.

Och Glee blir lite sämre vecka för vecka..
”Rocky Horror”- tyckte inte JAG om så mkt iaf..
Drew Carey gjorde det bättre redan på 90-talet
http://www.youtube.com/watch?v=wvHMBkYg1sw

GLEE behöver en hårdrockinjektion av Mötley Crue eller Iron Maiden för att komma på rätt köl igen…

[2010-11-02 16:59]
Rotve

Sorgligt nog har jag inget att invända mot att community inte är med på veckolistorna.

Community älskade jag rakt av , hela säsong 1.
Men säsong 2 har verkligen svängt fel! Istället för att bygga vidare på det som gjorde s1 så bra så går man ut från de svagare mer bizarra ”specialavsnitten” i s1: med film och zombieparodier och metahumor som på sin höjd när family guy-nivå (inte menar som komplimang). Varje avsnitt är nu totalt fantasy, med rymdimulator, zombies, abed som ”jesus” osv. Inte bra.

[2010-11-02 21:53]
Manbearpig

@Rotve
Det är alldeles för populärt nuförtiden att hata Family Guy

Lawyer: Peter, Sarah has decided to press sexual harrasssment charges against you.
Peter: Sarah…Is that the one we video taped taking a dump?

Peter: I’ll handle it, Lois. I read a book about this sort of thing once.
Brian: Are you sure it was a book? Are you sure it wasn’t nothing?
Peter: Oh yeah.

[2010-11-02 22:20]
Fred

Rotve: Håller delvis med om Community, Abeds Jesusavsnitt var blekt, snudd på dåligt, och Halloweenavsnittet var en enda lång zombiegäspning. Å andra sidan var rymdsimulatoravsnittet en liten guldklimp. Sammantaget har säsong 2 ändå inlett oroväckande svagt.

[2010-11-02 23:03]
D

I got your back Manbearpig. FG är ofta hur kul som helst.

[2010-11-14 15:10]
r

Fan vad bra The big C är, förresten. Har sett på 4 avsnitt hittills, och de har den där odiskutabla kvaliten som gör att man bara slukar avsnitt efter avsnitt.

[2010-11-14 15:25]
Kjell

r: Ja, min absoluta favorit i år, efter Rubicon!