Weird Science
Absolut antireklam

2008-07-17  

zachabsolut.jpgAtt komikerduon Tim & Eric skulle bli talesmän för svensk vodka låter nästan lika bisarrt som valfritt avsnitt av deras teveserie Tim & Eric Awesome Show, Great Job!. Men faktum är att mainstreambolaget Absolut gav det superalternativa paret fria händer att göra tre reklamfilmer, med enda kravet att dessa skulle innehålla företagets logo.

Frågan är om uppdragsgivaren ens kunde ana den höga riskfaktorn. Tillsammans med den lika egensinnige Zach Galifianakis har Tim & Eric skapat tre små filmer som så avigt och halvdant säljer produkten att de lika gärna kan ses som parodier. Men även antireklam är reklam, och Tim & Eric lyckas med konststycket att både sälja ut och bita handen som föder dem.

Den tredje och senaste Absolut-filmen har precis dykt upp på YouTube, jämte de tidigare två. Och den 27 juli börjar den tredje säsongen av Tim & Eric Awesome Show, Great Job!.

[2008-07-17 09:41]
Julia

HUR är det möjligt att jag har missat det här?

[2008-07-17 11:00]
sss

I bättre kvalité här: http://www.funnyordie.com/zachgalifianakis

[2008-07-17 21:10]
Martin

När det gäller humor tenderar det finnas en slags x-faktor, ett nästan undermedvetet hopkok av personliga smaker, referenser och erfarenheter, som gör det omöjligt att förutspå vad man själv eller ens vänner kommer att tycka om lite mer udda humorakter som just Tim & Eric, som form- eller stilmässigt utmanar ens uppfattning om hur humor ”ska” framföras (detsamma kan sägas om exempelvis Scharpling & Wurster). Man kan teoretisera hur mycket som helst kring vad man föredrar, men det ställs ständigt på huvudet av de humorister man enligt alla logiska regler borde gilla men inte gör det, och de man gillar trots att man inte borde. Under åren har jag utsatt nära och kära för så mycket Tim & Eric som jag bara orkat med, och jag har sällan fått så oväntade och kluvna reaktioner.

Jag har funderat ganska mycket den senaste tiden på vad det är med Tim & Eric som gör att jag ständigt återkommer till dem, ser om och förundras, förbluffas och såklart går under av skratt – framförallt i ljuset av att så många inte alls uppskattar vad de håller på med (se mitt tidigare inlägg om det, länkat ovan). Det finns naturligtvis en massa ingredienser i deras humor som fascinerar mig, men en som sällan nämns är den obehagliga svärta som ganska ofta ligger och lurar under den lätt absurda ytan i deras sketcher. I Absolut-filmerna finns den där hela tiden, och man behöver bara titta på den korta sketchen √¢‚Ǩ¬ùOh Mama√¢‚Ǩ¬ù ur Awesome Show för att fatta att det är ett återkommande tema (precis som alla √¢‚Ǩ¬ùpappa-skämt√¢‚Ǩ¬ù; se där en annan freudiansk can of worms att öppna upp någon gång).

Utan att dra för stora växlar på jämförelsen påminner detta √¢‚Ǩ¬ùabsurda mörker√¢‚Ǩ¬ù mig i sina stunder om både David Lynchs och kanske framförallt Paul McCarthys verk. För mig känns kopplingen mellan till exempel McCarthys Bossy Burger och den tredje Absolut-filmen självklar. När de sedan slår sig samman med naturkraften Zach, en av de verkligt unika förmågorna inom amerikansk humor idag, skapas en väldigt speciell dynamik. Förhoppningsvis fortsätter deras samarbete även i framtiden.

[2008-07-20 15:40]
Mejlkungen

Många likheter med det här och Varan-TV i mina ögon. Absurditeten, att folk är så polemiskt tudelade inför dem och de mörka undertonerna t.ex. Den här (http://jp.youtube.com/watch?v=WOHDRmNrdi8) sketchen är väl ett ganska klockrent exempel på just de bitarna. Mycket Lynchig feeling där. Vad du om Varan-TV, Martin?

För övrigt: hur klockren är inte Zach Galifianakis?

[2008-07-20 23:40]
Martin

Det var längesen jag såg Varan-TV, men mitt minne är att det var väldigt mycket hit-and-miss. Inte helt utan förtjänster dock.

[2008-07-21 10:36]
johan

För övrigt: hur tväridentiska är inte Zach Galifianaki och Martin Degrell? Snacka om igenkänningshumor.

[2008-07-29 10:23]
Cherry Jane

Vodkafilmen från stranden påminde om SNLs klassiker med Brian Wilson (som på 70-talet liknade Zach). Zachs reaktion inför vattenlekar är nästan samma som Brian Wilsons också.