Weird Science
Coco! Coco! Coco!

2010-11-11  

»Thanks to the over 4 million people who watched my TBS debut last night. And the 5 million others who tried to find TBS« twittrade Conan O’Brien med sedvanlig självironi efter premiären i måndags kväll, och det bjöds på generöst med skämt om Conans nya lågbudgettillvaro på basic cable istället för storkanalen NBC, både i den lysande inledningsfilmen (med Jon Hamm) och i resten av programmet (med ett kul inhopp av Ricky Gervais).

Annars kändes det mesta välbekant: nya stiliga studion är rätt lik det kortlivade Tonight Show-setet, husbandet är intakt (minus Max Weinberg som åkt på storbandsturné) med Jimmy Vivino som ny ledare, den klassiska late show-uppbyggnaden satt som ett urverk. Och Ike Eisenhower-muggen står stadigt på nya skrivbordet.

Materialet höll hög klass. Den obligatoriska NBC-dissen koncentrerades klokt nog till första avsnittet, och Team Cocos position på TBS – och eventuella farhågor om att deras säregna metahumor skulle bli urvattnad på nya kanalen – adresserades direkt med en Masturbating Bear-sketch (som var rolig, men jag misstänker att man kanske ändå drar ner på de lustiga maskotarna framöver) och ett inspirerat besök hos TBS-censorn. Samt en hyfsad Ted Turner-parodi med SNL:s Will Forte, för att direkt sätta ett godmodigt bett i handen som föder en.

Om öppningsmonologerna och sketcherna höll stabil nivå var gästerna ojämnare, men det hör ju till genren. Seth Rogen var en oväntat stiff premiärgäst, men Tom Hanks levererade som vanligt hos Conan: hans »Taking grandma to Applebees«-skämt var grymt kul och påminde om att Hanks inte egentligen är ett helylletråko, det är bara rollerna han spelar. (Och var det bara jag som fastnade i nittiotalsnostalgi, eller lät Soundgarden anno 2010 riktigt jädra bra?)

Inte så värst mycket nytt under solen alltså, men en lovande start: Conan är tillbaka, han har sitt gamla team med sig, han har gott självförtroende, ett snyggt helskägg, och kommer att köra på som förut. Det stora utropstecknet i de första avsnitten för mig var Andy Richter, som var en betydligt vassare sidekick än under Tonight Show-svängen – hans skämt om den ytterst obehagliga Conan-Hallowwenmasken (»it has a funny smell inside… it smells of tears!«) var fullständigt lysande.

Vad tyckte ni?

[2010-11-11 22:23]
Daniel

Tyckte också premiären var riktigt, riktigt bra. Har saknat Conan mycket – övriga inom genren, åtminstone ”the big names” står sig slätt mot O¬¥Brien. Hoppas dock att de fortsätter med de lustiga figurerna – de hör på något vis till Conans show….

Men du refererar till de två första programmen här – det andra med Tom Hanks har jag själv inte sett. Håller med om att Rogen var oväntat blek, skönt att Hanks var bättre (oväntat, i sådana fall).

[2010-11-11 22:31]
Kjell

Underbar comeback. Men jag håller inte med om Andy. Halloweenmaskgrejen var kul men annars var han inte i form, upprepade mest saker som Conan redan sagt fast med fånigare röst, och la mest in humorformulär 1A-kommentarer (”with weed”). Men jag fick ändå rysningar av det blotta faktum att han får sitta framme hos Conan igen och slipper stå kvar vid pulpeten hela showen.

Ska precis kolla gårdagens Jon Hamm-avsnitt, hoppas på en bättre Andy där!

[2010-11-11 22:48]
Joel

Skrattade så jag skrek varje gång Andy öppnade munnen!

Men har Conan en lägre budget på TBS? Bara bilkraschartrailern ser ju svindyr ut.

[2010-11-11 23:06]
David

Om man tillåts få vara den som är den, så gjorde Will Forte (tragiskt nog) sin sista SNL-säsong förra säsongen (35). Alltså är han – TEKNISKT SETT – inte ”SNL:s Will Forte” längre.

När skriver ni om nya SNL-säsongen för övrigt? Ömsom fantastisk, ömsom hjärtskärande trög.

[2010-11-12 00:05]
Rotve

Rubicon! Hur kunde de?
Jag är allvarligt talat lite deprimerad just nu.

[2010-11-12 00:56]
Bine

Tom Hanks har väl alltid varit en bra gäst? Åtminstone hos Letterman också, vill jag minnas. (Har alltid gillat Tom.) Jag har inte hunnit se Coco-comebacken.

[2010-11-12 01:46]
Bullen

För det första: Jag tycker att det är så fantastiskt bra med länkar i texterna! Cudos Per. Jag läser en text på WS och oftast så blir jag sugen på att veta mer, men är man allmänt out of the loop, som jag så är det ibland svårt att hänga med här.
För det andra: Här finns väl en mängd kunniga skribenter och kommentatatörer? Jag har aldrig sett än bättre tv-serie än Spaced, vad skulle ni rekommendera som är i närheten?

[2010-11-12 10:19]
Niklas

Någon som vet om Conan kommer visas på någon svensk kanal? Pallar inte riktigt ladda hem talkshower.

[2010-11-12 13:03]
Karl

Tycker faktiskt inte alls att Andy bidrar med nånting bra. Jag saknar Max oerhört mycket som jag tycker hade en betydligt bättre och roligare relation med Conan. Åren i Late Night efter att Andy slutade (eller fick han kicken?) var dom bästa i mitt tycke.

Här är en artikel som tar upp det problemet samt annat: http://www.vanityfair.com/online/oscars/2010/11/conan-as-seen-from-the.html

[2010-11-12 13:42]
Kjell

Karl, läste också den artikeln och även om den på sätt och vis är Variety som bäst – in-depth-detaljrikedomen – så tycker jag skribenten har fel på avgörande punkter. Mycket är förstås tycke och smak, men skulle Conan skratta extramycket åt Andys skämt? Stämmer ju inte alls. Precis tvärtemot skribentens poäng är ju Conans ”behandling” av Andy, inte minst de blaserade ansiktsuttrycken, direkta kopior av Carson visavi McMahon.

[2010-11-12 15:32]
oggy

Syftet med den VF-artikeln verkar mest vara att framhålla briljansen hos diverse NBC-chefer. Svårsmält. Max var kul i de scriptade sketcherna men i övrigt var hans input rätt torftig, tycker jag. Föredrar helt klart Andy i soffan då.

[2010-11-12 16:13]
Thomas Renhult

Jag skrattar högt, på ett sätt jag sällan göra annars, åt Conan! Gästerna i första programmet var inte speciellt roliga och jag hoppade fram till Soundgarden, skönt att de har återförenats efter Cornells senaste kassa soloskiva.
Men Conan verkade dock inte veta hur han skulle ta kvällens sista gäst igår.
Fast det var kul att se George Harrisons son Dhani i kvällens band.

[2010-11-12 20:28]
Andreas

Under Conans frånvaro har jag funnit en ny favorit i Craig Ferguson och kände (tyvärr) att den förstnämndes återkomst var lite oinspirerad och styltig.

[2010-11-13 02:40]
Chris H.

Det var inte bara nittiotalsnostalgi, Soundgarden lät jävligt bra.

[2010-11-14 10:42]
Erik

Har precis plöjt hela första veckan och tyckte det tog sig rejält i tredje och fjärde avsnitten, efter en något skakig början.

Gästerna (Charlene Yi rolig och galen, bra kemi mellan Michael Cera och Conan, Julie Bowen over the top etc), skitsen samt Jon Dore som standup-gäst i första veckan pekar mot en show som kommer att ta ut svängarna bra mycket mer än konkurrenterna.

[2010-11-14 23:34]
David

Verkar lovande, någon som vet en streamingsida för avsnitten? tbs verkar inte vilja funka .

[2010-11-17 14:40]
fredrik

tv4+ kommer i alla fall inte visa Conan – de har Letterman nu och säger sig vara nöjda (pratade med en där).
David: finns en sajt som heter icefilms.

[2010-11-19 07:12]
Manbearpig

Har bara sett 2 avsnitt hittils, varav ett med Russel Brand..
Conan lyckades med Russel!…Då blir det automatiskt roligt
Bra gjort..

[2010-11-19 15:34]
Kjell

Russell Brand var HELT fantastisk. ”I am a genuine, ACTOR. Such, as you might see, in a PLAY.”

Men inte minst där såg man ju problemet med Andy. Vilken trist krock när han la in det där om ”sounds like every job”. Var inte Andys roll en helt annan under de allra första Conan-åren? Har för mig att det jag gillade då var deras småprat, Andy brukade berätta vad han hade gjort, lite storybaserad vardagshumor, i stället för att bara slänga in menlösa oneliners här och där.