Weird Science
Kniv? Check. Walkman? Check!

2010-11-22  

Ska du bara se en retro-slasher i år så tveka inte att välja The House of the Devil, som släpps på dvd i Sverige på onsdag av pigga NjutaFilms.

Inte för handlingen, som är extremt basic: sophomore-studentska i pengabehov går med på att vara barnvakt en mörk höstkväll i ett gotiskt hus i skogen, och stöter på otäckheter.

(Hon borde nog anat oråd när det var Tom Noonan – briljant och oerhört creepy birollsmästare sen Manhunter – som öppnade dörren och varsamt förklarade att allt skulle gå fort och smärtfritt.)

Nej, det är style over substance som gäller i Ti Wests film.

West – som står för manus, regi och klippning – är född 1980 och filmen är en stilsäker hommage till den tidens skräckisar. Den är filmad på 16mm, det är inzoomningar istället för inåkningar, det är knallgula bokstäver i de snorsnygga för- och eftertexterna, och Jocelin Donahue i huvudrollen ser ut exakt som Margot Kidder i De Palmas Sisters. Istället för iPhone: orangea, väggfasta telefoner med snurrskiva och rejäla lurar. Istället för iPod: en skramlig, plastig Walkman stor som en brödrost. Istället för CGI-blod: långa bilder på en tjej i toppluva som kör Volvo 240 till ominöst pianoklink.

West är så kär i bilderna att han tänjer ut på dem lite väl länge. Man vill ibland påminna honom om att de långa panaglide-åkningarna bakom Jamie Lee Curtis suburbia-promenader i Halloween inte bara var svincoola utan också berättade en historia: West satsar på stämningsuppbyggande men landar ibland i händelselöst. Man kan också leka »varför gjorde dom egentligen så«-leken efteråt och kanske inte hitta ett vattentätt manus.

Men det där är småsaker. The House of the Devil är en härligt småseg, konsekvent åttiotalsblek, och mot slutet fruktansvärt spännande skräckfilm för alla som nån gång fastnat med blicken på en polotröja i en Cronenberg-film från 1978 och känt en liten rännil av saliv forma sig i mungipan.

[2010-11-22 23:15]
Nekromanen

Word!

[2010-11-23 04:09]
Manbearpig

”Style over substance”?
Finns inget BLEKT med Dario Argentos färgexplosion i ”Suspiria” iaf…Ett tips bara.

Ska kolla in ”The House Of The Devil”..Nyfiken!

Måste fråga ”tomas” om han har den i sitt sortiment att sälja eller hyra..

[2010-11-23 13:13]
S.P.

Kul att denna pärla uppmärksammas här. En av få filmer som jag funnit genuint spännande de senaste åren.

The A.V. Club har också skrivit om den som en del i The New Cult Canon: http://www.avclub.com/articles/the-house-of-the-devil,38546/

[2010-11-24 17:37]
S

Kan inte annat än hålla med dig, till största delen. Själv tyckte jag dock klimaxet var en smula för tamt efter den långa, stämningsbyggande transportsträckan. Men det spelar inte så stor roll, för man sitter ändå med en varm känsla inombords när eftertexterna rullar. They don¬¥t make em likte this anymore! Eller…det är ju i och för sig precis det de gjort.
Tack för texten!

[2010-11-25 11:29]
Nekromanen

Tom Noonan får för lite uppmärksamhet. Fantastisk i allt han gör. Men frågan är om han trots allt inte var bäst i Louie: Gudsepisoden?

[2010-11-27 13:38]
Per

S: tack själv!
Nekromanen: Oj, har inte sett det avsnittet än. Tack för tipset!