Weird Science
Ett platt paket

2010-12-15  

Samma sak varje december. Landets alla ungar älskar SVT:s julkalender, men teverecensensenterna lägger sina pannor i löjliga veck och kritiserar den för saker den aldrig strävat efter eller utgett sig för att vara.

Som förra året. DN:s Croneman surkritiserade Superhjältejul när det egentligen bara var han själv som inte upptäckt nyanserna och substansen: inte förstått den kreativa musiken, inte insett seriens koppling till humorkollektivet Klungan, inte uppfattat den kongeniala barnnivåhumorn eller det lustfyllt kreativa skådespeleriet.

Detta sagt som en brasklapp. Ett bedyrande av att jag, som kritiker, alltid är på barnens sida, att jag brukar älska Julkalendern, brukar kisa efter kvaliteterna så till den grad att jag blir blind för skavanker… Så om jag nu skulle få för mig att avsky årets Hotell Gyllene Knorren så beror det alltså inte på att jag inte fattar.

Okej?

Jag avskyr årets julkalender.

Jag avskyr regissören Mikael Syréns ointresse för barn. Att han i en intervju sagt att barnskådespelarna ofta inte fattat varför de ska säga vissa repliker, och att han på deras frågor bara svarat: »För att det blir roligt!«

Jag avskyr Peter Engman som pappan – hans obegripliga nördkläder, hans kompletta otajming som komiker; extra synlig när han agerar mot gästskådespelare som Johan Rheborg och ett par från Klungan.

Manusförfattarna Johan Unenge och Måns Gahrton lyckades en gång transformera sina Eva & Adam-seriealbum till en fin teveserie, men här får de inte femtonminutersformatet att fungera alls – och då gör de ont värre genom att ändå låsa fast sina tablåer och mallar i det ickefungerande formatet.

Jag avskyr hur detta får allt mänskligt att reduceras till karikerade nervryckningar, där man alltid, i varje replik och aktion, ser den där förödande onaturliga fördröjningen som visar att något skaver i regin.

Inte minst avskyr jag hur manus och regi reducerar den fina finlandssvenska skådespelaren Maria Sid till en finsk floskel i femtiotalsklänning, som tvingas säga »sauna« och »sisu« i replikerna och dansa tango i snögloppet.

Under en minut förra tisdagen blixtrade det till. En sur journalist hade varit på hemligt besök på hotellet, och nu väntade pappan vid brevlådan på tidningen med recensionen. Och så får han läsa, en krigsrubrik över ett uppslag:

»IDIOT KÖPER HOTELL.«

Där faller jag handlöst och bara skrattar. Vilken fantastiskt galet ursinnig rubrik!

Och sedan traskar pappan iväg med näsan i tidningen, högläser förtvivlat orden om och om igen – »IDIOT… KÖPER…« – och märker inte att han går av vägen och rakt ner i snödiket. Mitt skratt tilltar så jag får härligt ont i magen. »Hahaha vad bra«, krampar jag. Min fru och min åttaåring tittar mer roat på mig än på teverutan.

Där ser ni vilken tomte jag är. Inte ens när jag, som en »riktig« kritiker, för en gångs skull verkligen avskyr en julkalender kan jag låta bli att jubla över den.

Återstår bara att invänta reaktionerna på nätet. Jag kommer att gå rakt in i en toalettdörr med ögonen hängande över min iPad, läsande:

»IDIOT RECENSERAR JULKALENDER.«

[2010-12-15 11:05]
Luckor som lever « Hbls kulturblogg

[…] mina barn älskar det. Och som Kjell Häglund skriver i sin recension på Weird Science är det faktiskt det viktigaste av […]

[2010-12-15 11:08]
Patrik

Jag förstår din reaktion. Jag har stora problem med formatet, hur det liksom inte hinner hända någonting i en del avsnitt.
Men det gamla vanliga gäller, åtminstone den 8-åring jag känner älskar Hotell Gyllene Knorren. Så till den grad att han sprang och började läsa i en av böckerna.
Lustigt förresten att Croneman gillar årets julkalender.

[2010-12-16 09:21]
LT

”gullig” doesn’t become you very well, kjell.

[2010-12-16 09:35]
Kjell

Yes it does, Gus!

[2010-12-16 11:06]
LT

you’ve never been coy, roy. var är likes-tummen när man behöver den?

[2010-12-16 16:07]
Thomas Renhult

Kjell, kanske hade du varit mer road om du hade en egen kalender och också får öppna luckor?

[2010-12-19 20:28]
Marre

Frågan är väl om barnen bryr sig om huruvida julkalendern har kopplingar till humorkollektivet Klungan eller ej…

[2010-12-19 21:14]
Kjell

Barnen älskade det ju oavsett. Klungan-infon var avsedd för Croneman.