Weird Science
En luminös besvikelse

2010-12-15  

Texten handlar om sista avsnittet av Dexters femte säsong och innehåller spoilers.

»Förlåt. Jag vet att det inte är meningen att man ska göra så.«

I det här ögonblicket, när Lumen precis satt kniven i sitt offer och ber om ursäkt för att hon inte helt följt Dexters regelbok, lever jag fortfarande på hoppet.

Hoppet om att manusförfattarna som gjort massmördaren i Miami så framgångsrik ska våga släppa sitt formulär 1A där en gästskådespelare med stjärnglans kommer nära Dexter under en tid för att avpolletteras i säsongsfinalen.

Nu blev det inte så. Och eftersom det – i mina ögon – varit en säsong minst lika spännande som den förra (ja, Lithgow-fans, jag hädar!) blir besvikelsen så mycket större.¬† Det var så nära.¬† I stället lämnas vi med en prydligt hopknuten säck och känslan av att hela berättelsebågen inte var mer än en gomrensande sorbet inför nästa.

Dexter är ensam. Dexter har en hemlighet. Det är dessa två sanningar som serien ständigt blöter och stöter. ¬†Ibland är han lockad av tanken på en kompis, ibland söker han en förebild som hårt arbetande mördarfamiljefar, men hela tiden återvänder vi till Dexters behov av att någon ska se honom för den han är. Och den samtidiga motviljan vid att avslöja sig, bli sårbar.

Det unika med Lumen-karaktären var att vi för första gången kunde sympatisera med en av dessa tillfälliga gäster. Vi unnade henne att maniskt få jaga den ena våldtäktsmannen efter den andra. Kunde till och med tänkt mig bistå genom att mosa in Alex Tildens (underbare Scott Grimes!) perfekta ögonfransar i ögonhålorna på hans undanflyende bankmanskaraktär.

Precis i början var jag skeptisk till Lumen, ska medges. Tanken på att Dexter skulle få ytterligare en sexuellt dysfunktionell flickvän kändes lite trist (minns Ritas inledande beröringsskräck). Men lyckligtvis leddes vi i stället fram till en härlig läromästare/praktikant-odyssé. Den gav mersmak.

Och det är just potentialen i deras förhållande som gör mig så ledsen över att det inte får fortsätta. Tänk vad vi hade kunnat få se!

Dexter och Lumen vardagsgrälar på uppdrag: »Men jag trodde att DU packade knivarna.«

Lumen tycker att det räcker med dödande ett tag, men Dexter börjar smygmörda bakom hennes rygg. ¬†Möjligheterna känns närmast oändliga.

Att resten av säsongsfinalen kändes väl slarvigt hopsatt, med plothål tidvis stora som en schweizerosts, kommer i andra hand.
Jag hade kunnat köpa att Deb på nolltid hittar till Jordan Chases läger via en vagt viftande frukthandlare vars språk hon inte förstår. Eller att Quinn släpps ur finkan omedelbart efter att Dexter felanalyserat hans blod trots Quinns minst sagt skyldiga beteende i övrigt och de oförklarade telefonsamtalen mellan honom och Liddy. Kanske att jag till och med accepterat att Deb inte ville se ens en skymt av hämnarparet på andra sidan den lägligt smutsiga plasten innan hon lät dem löpa.

Men mitt hopp stod som sagt till Lumen. Hon lyste upp min Dexter-värld och nu finns faktiskt bara mörker.

[2010-12-15 12:42]
mxm

ja gud, det var en total plåga, bland det värsta jag sett i år jämte walking dead-finalen. den jävliga voiceovern, dom logiska luckorna (bilen som dexter stal från brottsplatsen och kraschade utanför stugan, den har ingen funnit och dragit slutsatser ifrån; quinn frias från alla anklagelser bara för att dexter mixtrar med blodet, ingen tycks intresserad av att följa upp ALLA ANDRA spår; jordan chases fall är plötsligt LÖST bara för att han är försvunnen, wtf?; quinn har en massa foton av dexter som kastat liksäckar i havet, och lyckas inte koppla det samman med THE BAY HARBOUR BUTCHER, kom igen!!!).

dexter säsong 5 = 2/10, om ens det.

[2010-12-15 13:15]
Kjell

mxm: bra sammanfattning av den osedvanligt stora ansamlingen av tankefel i intrigbygget. Sista kvarten gick ingenting ihop.

MEN… jag gillade det en hel del ändå. Kniven i foten. Masukas date. Den slicka vuxenindiepopen när Dex och Lumen var ute med båten och drog tillbaka med vinden genom Lumens hår. Quinns mentala rävsax.

[2010-12-15 13:55]
Thomas Renhult

Jag tyckte att finalen var oerhört bra! Som tex att de inte tog den enkla vägen att dra ut på avlivandet av Jordan utan istället koncentrerade sig på Lumen och Dexters förhållande. Det hade känts långsökt om de blivit par i brott och haft någon sorts fysisk Batman & Robin-relation och att hon lämnade serien kändes nödvändig.
Sista scenen där Dexter blåser ut ljuset och tittar in i kameran var oerhört stark.

[2010-12-15 14:49]
mxm

vadan denna apologism? det var ju en skitbillig lösning att lumen hux flux skulle dra. hur djupt var deras förhållande egentligen då det kan ta slut på fem minuter?
en annan grej som störde mig något vansinnigt: dom där ritualmorden i början, vad var poängen med dom? att deb omständligt skulle börja jobba i arkivet och där börja rota mer i jordan chase-morden? och patrullpolistejen som rövslickade sig till att bli detective, hon försvann lika plötsligt som hon introducerades. hur kan någon bortse från sådant UNDERMÅLIGT manusförfattande? till ch med CSI: Miami är resor bättre skrivet, och där använder dom inte ens dumförklarande voiceovers.

[2010-12-15 15:12]
rotve

Oavsett finalens eventuella logiska luckor (let’s face it: hur trovärdigt och ”logiskt” är det att Dexter år efter år mördar utan att åka fast? Att ingen på stationen undrar över hans rotande i polisregister och arkiv? Att han umgås 20 minuter per dag med sin son?) så tycker jag säsongen i sin helhet varit av samma höga kvalitet som föregångarna, framförallt mycket spännande. Och lumen+Dexter tillförde kändes nytt och gulligt så länge det varade.

[2010-12-15 15:23]
Thomas Renhult

Men det är väl helt logiskt att Lumen blev av med sina demoner när alla som gjorde övergrepp på henne avled. Det var ju det som drev henne.

[2010-12-15 15:56]
mxm

thomas: utmärkt argument där för dödsstraff, så där i förbifarten. om ens förgripare dör så mår en mycket bätte helt plötsligt, fakta!

[2010-12-15 16:38]
art

Hela säsongsupplösningen (de ~3 sista avsnitten) har känts helt ospännande och verkligen enligt Dexterformulär 1a, allting helt och hållet ihopknutet på enklaste sätt. Trodde först att de gjorde så medvetet för att invagga en i någon sorts falsk trygghet för att sedan komma med en chock i klass med Rita i badkaret just i slutet, men jag fick vänta förgäves på något sådant. Nu hoppas jag Showtime sätter ett slutdatum för serien och börjar jobba mot en avslutning, men det lär väl inte hända så länge de kan fortsätta mjölka kossan med samma sak säsong efter säsong…

Ska säga också att jag gillade stora delar av säsongen, särskilt hela Dexter-Lumengrejen, men just därför blir besvikelsen så stor nu att allt till synes är tillbaka i status quo igen… Om inte Quinn-Liddygrejen spiller över till nästa säsong, men slutscenerna tydde inte direkt på det.

[2010-12-15 17:02]
Thomas Renhult

mxm, jag har svårt se vad du menar. I hennes fall var det så, vilket var uppenbart om man klarade av att hänga med i slutet. Hela serien kan dessutom ses som ett argument för dödsstraff.

[2010-12-15 17:14]
Jay-D

Ja, oerhörd besvikelse var det här. Säsongen har varit utmärkt men när avslutningen inte vågar ta konsekvenserna av alla spänningstrådar som den slängt ut så faller allt lite platt.

Ja, jag kommer att fortsätta titta, lite tvångsmässigt. Men snälla, avsluta detta nu. Det borde ha hänt i söndags.

[2010-12-15 19:56]
Bine

Bra text! Jag älskar dina what-if-idéer, Christina. Det bästa hade självklart varit om Lumen hade stannat. Det hade kunnat bli hur bra som helst. Nu blev det inte så och jag tyckte att det löste det helt okej med att hennes mörka passagerare hade försvunnit. Man kan ju tänka sig att hon — hur trasig hon än var — kunde känna ett visst problem med att fortsätta att vara ihop med en kallblodig mördare. Eller, inte vet jag, egentligen. Oavsett det så hoppas jag att det innebär att vi får se mer av Julia Stiles någon annanstans.

Besvikelsen lade sig direkt för mig, i och med den strålande slutdialogen dem emellan:
»We’re not the same«
»I’m sorry.«
»Don’t be. Don’t be sorry your darkness is gone. I’ll carry it for you. Always. I’ll keep it with mine.«

Jag förstår alla invändningar mot Quinns frisläppande men känner att det var det bästa för säsongsfinalen. Samspelet mellan Quinn och Dexter är för bra för att han ska få försvinna ur serien så lätt och jag tyckte att kommentaren »I don’t like Quinn at all« var värd en ev. manusmiss. Jag gissar (så klart) på fortsättning och/eller efterspel i nästa säsong.

[2010-12-15 20:01]
Heno

Svagt slut på en väldigt ojämn säsong. Dexter-storyn med Lumen, Jordan Chase och efterspelet till Ritas död var fungerade riktigt bra, men allt annat har varit rent ut sagt USELT. Ritualmorden ledde ingenstans. LaGuerta/Batista bryr sig ingen om. Deb/Quinn samt Liddy var intressant tills Quinn blev en mjukis.
Finalen kändes mest som något halvdant ihopkraffsat dåligt första försök till en final.
Däremot var det avsnittet när Astor och hennes vän kom tillbaka en höjdpunkt, och står sig högt gentemot tidigare säsongers avsnitt.

[2010-12-15 21:09]
Nekromanen

Billigt visst, men jag njöt ändå av finalen och säsongen som helhet. Men det så klart att de borde jobbat mer på att driva vissa trådar längre. Quinn och Liddy tex. Vad gäller Lumens exit så applåderar jag lite försiktigt, ärligt talat hon hade fyllt sin funktio: Så jävla bra var hon inte!

[2010-12-15 22:37]
Molly

Hoppades hoppades på Lumen, att Dexter äntligen fått en själsfrände och att vi ÄNTLIGEN skulle få slippa spökfarsan. Men icke. Att han t om stör fram en bilolycka med allt bladder, WTF.

[2010-12-15 22:37]
Ida

Apropå plot-hålen – Deb, och den stora polisstyrkan som antagligen letade igenom det där övergivna campet med omgivningar – de hittade inte den voltade röda bilen då? Som med största säkerhet anmälts som stulen från hamnen vid exakt samma tidpunkt som Dexter drog från exakt samma del av hamnen? ÅÅÅhh störigt. Kan bara inte sluta tänka på den röda bilen.

[2010-12-15 23:53]
Mattis

Mycket svag säsong, känns hafsigt. Håller med i kommentarerna här, Dexters farsa tjatar i tid och otid, dexter stjäl bilar och kraschar ingen bryr sig, där är ett fucking skotthål från en polis pistol, antagligen debs fingeravtryck på hylsan.

Den här säsongen är inte speciellt välskriven helt enkelt. Att Dexter och Lumen mördade Cole i det där hotellrummet vars dörr Cole sparkat in… kom igen de kan inte stänga om sig.
Mycket svagt. och då orkar jag inte ens engagera mig i hur jävla jobbiga Batista och LaGuerta är. förra säsongen kunde man köpa det men nä.

[2010-12-16 01:16]
rotve

Jag förstår inte det där med den röda bilen. So what om polisen hittade den röda bilen eller ej? Kroppen var ju försvunnen, ingen vet vem som använt bilen.

[2010-12-16 02:49]
Richard

@Mattis: Dörren Cole sparkade in ledde väl till rummet Cole själv hyrde, så där fungerar väl logiken. Men i övrigt går det säkert att hitta fel i oändlighet. Tycker även att karaktären Emily förankrades dåligt. Slogs det verkligen fast att hon var Jordans 1:a offer eller fanns det en annan relation dem emellan.

Till sist undrar jag om det inte fanns ett annat slut, men att det ändrades när serien fick klartecken för ytterligare en säsong.

[2010-12-16 08:40]
Jocke

Den viktigaste obesvarade frågan: vart fan bor Deb? Hon flyttade ut från lägenheten för att bo med Quinn som hon dumpar och inte flyttar hon tillbaka till lägenheten efter det….

[2010-12-16 09:43]
Kjell

Men exakt hur ”löste” Deb the barrel killings? Exakt vad ”ringde hon in” från Jordans nedlagda camp? Romeo & Julia tog ju med sig liket därifrån (eller gjorde de det? I Jordans bil, eller hur då?). Gick polisen på blodspår eller annat och slutledde sig till att ok, nu var Jordan också död och därmed hela barrelgänget? Eller sa Deb att hon sett liket…

[2010-12-16 10:08]
Richard

@Kjell: Jag har för mig att LaGuerta säger något om att Deb löste the barrell killings genom att hitta platsen där de 12 filmerna, från Cole lägenhet, spelats in. Lägerplatsen var väl skriven på Jordan eller hans tidigare namn och därför knöt de honom till morden. Att Lumen och Dexter har Jordan i säckarna de kastar i havet ser jag som självklart, så man kan får anta att Jordan är anhållen i sin frånvaro så att säga. Fortsatt fattar jag det som att Deb håller tyst om att hon sett Jordans lik och ger #13(Lumen) hennes hämnd.

[2010-12-16 10:27]
Richard

Ska också tillägga att Deb säger till Dex & Lumen att de har en timma på sig att ge sig av innan hon ringer in ”mordet” och eftersom Deb inte vill veta vem Jordans mördare åker hon troligen från brottsplatsen för återvända när det är ”uppstädat”.

[2010-12-16 10:37]
Kjell

Just det, minns nu det där om att det var brottsplatsen i filmerna.

Men, återigen – hur fick vigilanteturturduvorna med sig ett tungt lik därifrån? Jordans bil måste väl ha varit enda alternativet? Lite risky?

[2010-12-16 10:37]
art

Ja, men hur polisen kan anse fallet ”löst” är en gåta. Ok, de har knutit Jordan till morden, men Jordan är fortfarande på fri fot (så länge ingen kropp påträffas kan de ju inte utgå från något annat)! Något verkar ha hänt på campingen med en kraschad bil, en avfyrad kula och blodspår (inte lyckades väl Dexter städa upp platsen helt kliniskt rent, det blev ju lite mer messy än hans vanliga kills)! Och på fri fot finns även en eller flera ”vigilante killers” som ju polismakten inte kan låta löpa fritt även om nu Deb gjorde det!

Det skulle väl vara om det de kallar ”the barrel girls case” är isolerat till att enbart handla om vilka som ligger bakom just övergreppen och morden, men då återstår ju ”the Jordan Chase case” (en psykopat på fri fot) och ”the vigilante killers case” (dito) och de borde inte känna sig helt nöjda än…

[2010-12-16 10:48]
Christina

Ang Lumen så håller jag med Thomas R om att det var rimligt att hennes drivkraft försvann i och med hämnden. Jag tyckte det kändes väl bekvämt att det det gick över på en natt bara.
En tanke – kommer ni ihåg hur tidiga Dexter kämpade med att fejka empati och normala mänskliga reaktioner? Pappan var noga med att han måste lära sig att skådespela lite för att smälta in och inte väcka misstankar. Med tiden har ju Dexter utvecklats till ett under av känslomässiga bindningar som han faktiskt KÄNNER av (mot systern, Rita, barnen, Lumen). Kan man tänka sig att han helt enkelt slutar massmörda lite också, på sikt?

[2010-12-16 11:08]
Jocke

Christina: Jag har alltid uppfattat det hela mer som att dexter tror att han inte har känslor.

[2010-12-16 11:11]
Kjell

Det dumma med Dexters emotionella utveckling är att det är en biologisk omöjlighet. En psykopat kan omöjligt utveckla riktig empati i vuxen ålder. Ej heller som barn, f.ö. Däremot kan en psykopat träna sig till en ”mekanisk” empati som barn, och det skulle kunna stämma in på Dexter och hans ”kod”.

[2010-12-16 11:36]
Richard

@art: Den avfyrade kulan kan ju faktiskt Dex städat undan eller så tog Deb hand om den när hon återvände. Visst man får köpa mycket och även om det är lite för otroligt kan det ju vara så att Dex bogserade bort den kraschade bilen mha Jordans bil där även det uppstyckade liket efter densamma låg. Och tänk på att källaren redan hade en del plast att skydda uppdelningen av Jordan plus att Dexter troligen kunde analysera ”bort” blodsamplingarna från polisens tekniker, precis som han gjorde med blodet på Quinns sko.

Vidare är Jordan troligen anhållen i sin frånvaro. ”Vigilantekillers” fallet läggs ner i brist på bevis. Det enda som knyter någon till brottsplatserna är Lumens skoavtryck.

[2010-12-16 12:36]
D

”Det dumma med Dexters emotionella utveckling är att det är en biologisk omöjlighet. En psykopat kan omöjligt utveckla riktig empati i vuxen ålder. Ej heller som barn, f.ö. Däremot kan en psykopat träna sig till en ‚Äùmekanisk‚Äù empati som barn, och det skulle kunna stämma in på Dexter och hans ‚Äùkod‚Äù.”

Men vad säger att Dexter är psykopat då? Att han är en kille med stora issues är ju helt klart men just den känslomässiga utvecklingen visar ju på att så inte är fallet och att han och Harry har underskattat honom. Det är väl knappast så att han har fått en diagnos av en psykiatriker utan Dex och Harry har väl helt enkelt antagit att han är en psykopat eller ett ”monster”.

[2010-12-16 12:40]
Kjell

Han uppvisar alla tecken på att vara psykopat i början av serien, och jag har för mig att det är ännu tydligare i första romanen.

[2010-12-16 13:19]
D

Visst uppvisar han tecken på att vara psykopat men, som sagt, visar ju känsloutvecklingen på att han inte är det. Hade det slagits fast i serien att han var psykopat samtidigt som han genomgick denna utveckling hade jag hållit med om att det var dumt men mig veterligen har så inte skett.

Romanen har jag inte läst och jag ser serien som ett fristående verk.

[2010-12-16 13:29]
Kjell

D, Jag tolkar det gärna så, men det känns tveksamt om det är trovärdigt. Har aldrig hört talas om att man kan sakna empati under hela sin medvetna barn- och ungdom och långt upp i vuxen ålder… men sedan återfinna sina genuina känslor när man närmar sig 40. Empati MÅSTE mig veterligen utvecklas i unga barnaår, annars är det kört.

[2010-12-16 13:39]
D

Nä, för att man ska köpa det får man väl utgå från att empatin funnits där hela tiden men att den p.g.a. vissa händelser, och sedan ytterligare som följd av Harrys tveksamma metoder, har tryckts så långt bort att Dex uppfattat sig själv som helt känslolös fram till nu när han långsamt börjar få kontakt med känslor inom sig. Att Dexter är en djupt skadad individ är ju helt klart men någon psykopat är han uppenbarligen inte. Om detta sedan är trovärdigt kan ju, liksom mycket annat i serien, diskuteras men jag ser det som mer troligt än att en psykopat helt plötsligt skulle börja känna empati och då det heller aldrig, vad jag kan minnas, har slagits fast att det är det han är så väljer jag att tolka det på detta viset.

[2010-12-16 13:50]
Kjell

Gillar den beskrivningen. Precis som jag gillade finalen trots ett tiotal manusvurpor så gillar jag tanken på Dex som empatiskt utvecklad pseudo-psykopat.

[2010-12-16 14:02]
rotve

Dexter har väl egentligen aldrig uppvisat tydliga tecken på att vara psykopat – då psykopatens viktigaste kännetecken vid sidan av oförmågan att känna empati är impulskontrollbrist. Hela dexters varande är motsatsen till impulskontrollbrist – han är in i minsta detalj kontrollerad, planerande och förutseende. Jag uppfattar honom mer som nån sorts aspie.

[2010-12-16 14:05]
UncleKaiser

Man kan ju vänta några år och låta alla säsonger sjunka in, därefter se vad eftermälet(the legacy) blir för Dexter.
Min GISSNING är att dom värsta logiska luckorna glöms bort och serien kommer hyllas rätt kraftigt.
Men tills vidare går det ju inte annat än att hålla med föregående talare angåeende plot-holes.
Och snabba detaljanalyser är ju för övrigt en styrka med internet, djupare reflektioner går långsammare.
Började t.ex kolla på första säsongen av West Wing(lysande serie) igen nyligen.
Nästan ännu bättre denna gången, då ”interwebfolket” sitter och knäpper besserwissern Aaron Sorkin på näsan med diverse faktafel.
Sånt man hade svårt/svårare att upptäcka första gången det begav sig.

[2010-12-16 14:19]
Kjell

rotve: Bra poäng! Även om kyla och intelligens i viss mån kan kompensera bristande impulskontroll så är Dexters rigorösa kontroll snarare ett autistiskt/asperger-aktigt drag. Det stämmer ju också väl in på hans oförmåga att förstå skämt, ansiktsuttryck, känsloutspel, vissa bildliga talesätt osv, även om detta varit väldigt inkonsekvent skildrat rakt genom hela serien.

[2010-12-16 14:53]
Joel

Kjell/rotve: Men i början av säsongen visar ju Dexter bristande impulskontroll när han dödar snubben inne på toaletten efter att han förolämpat Rita? Finns säkert fler exempel från tidigare säsonger.

[2010-12-16 15:49]
UncleKaiser

Rör helst inte psykopat/empati debatten, då jag har en tendens att vilja förenkla.
Mördare=psykopat(iaf under Dexters omständigheter).
Däremot undrar jag om inte de värsta logiska luckorna kanske försöks förklaras under säsong 6?
Och om man i ett tvärt kast för upp diskussionen från de mörkaste delarna av hjärnan till vad TV-bolaget och övriga inblandade vill ha ut i $$ från serien?
Hade dom vetat att säsong 5 var sista, då hade nog slutet sett annorlunda ut.
Nu inbillar jag mig att produktionstiden är ganska knapp från beslut om ny säsong, till färdigt ”sista” avsnitt.
Konspirationsteoretikern i mig ser t.om ett alternativt s05e12 avsnitt ”samla damm på nån hårddisk” som skulle sänt istället, om dom blivit nerlagda efter 5:an.
Men under inga omständigheter går det givetvis förneka dessa manusförfattares makalösa förmåga att måla in sig själv i ett hörn med logiska luckor, som dom sen inte klarar ta sig ur.

[2010-12-16 16:02]
Thomas Renhult

När det kommer till sådan spänning och obehag, som i den senaste säsongen, kan inte logiska luckor förstöra den känslomässiga upplevelsen. Jag ville bara att Lumen och Dex skulle klara sig. Dessutom tycker jag att parallelhistorierna är ganska ointressanta och om de är logiska eller ej spelar mindre roll.

[2010-12-16 16:10]
UncleKaiser

@Thomas Renhult.
Well played…
Det hade blivit mitt nästa stycke i föregående inlägg, om det inte hade blivit så utdraget till att börja med…:)

[2010-12-16 16:13]
Thomas Renhult

Tack, UncleKaiser!

[2010-12-16 16:52]
Tommy

Det borde finnas massor av trådar att nysta i runt mordet på Liddy, men man får väl gissa att manusförfattarna sopar allt under mattan inför nästa säsong i och med att Quinn släpptes redan nu.

[2010-12-16 17:17]
UncleKaiser

@Tommy
Man kan nog misstänka att de mest ”akuta” logiska luckorna ska försöka fyllas.
Annars är det nog sunt att till viss del se varje säsong som ”tabula rasa”(det heter så?).
För om man NITISKT börjar dra upp inkonsekvenser från alltför lång tid tillbaka, så överskuggar det nog till slut helhetsupplevelsen med ”fiction”, och du kan likaväl leta upp en välgjord dokumentär om Dahmer, Gacy eller Bundy.

[2010-12-16 18:06]
Bine

De jag känner med Asperger har empatiskillnader (gillar inte attt använda ”störningar” när jag pratar om det), jfr med oss normalstörda, som visar sig både som ”för lite” såväl som ”för mycket” empati, hos en och samma person och beroende på vad det gäller. Dessutom skulle jag säga att det är det tillräckligt stora känslomässiga diskrepanser för att man INTE ska kunna säga vad som är Asperger och vad som är ”personen själv” (personan?). Så, det är inte alltid fråga om bristande empati.

[2010-12-16 18:37]
UncleKaiser

@Bine
Om det är dags för en SÅ djupgående och nyanserad analys av Dexters psyke, så ger du nog manusförfattaren för stor credit.
Inte pga av att DU har större kunskap än DOM(många har denna kunskap intuitivt eller genom böcker/internet), utan mera vad som låter sig göras innan TV-bolaget eller den ”betalande” publiken drabbas av ADD/ADHD och lägger NER.
Dvs det är fortfarande en TV-serie som ska krängas, och i detta avseende är serien mkt lyckad.
Jag är inte främmande för dina tankar på något sätt, men ibland är en TV-serie bara en TV-serie, och ibland är en ”cigarr bara en cigarr” .

[2010-12-16 22:31]
Bine

UK: Läs min tidigare kommentar. Jag är redan såld, mer lättköpt än de flesta här. Lite lustigt att du tolkade min kommentar som att jag tar serien på för stort allvar.

[2010-12-16 23:30]
ida

Genom hela seriens gång har jag alltid tänkt samma sak – att hela psykopatgrejen var något som harry bankade i dexter, att han alltid kommer att vara så, han kommer alltid att vilja döda (och därav vikten av the code).
Sen så testades han ju också (för ej nämd psykisk störning), men blev tillsagd av superpappan att svara tvärtom på alla frågor.

[2010-12-17 00:13]
Bine

Om jag inte missminner mig så kom väl Harry på honom med att döda eller åtminstone att ha dödat grannens hund? Något form av socio-/psykopat måste han ju/väl vara?!

[2010-12-17 00:13]
UncleKaiser

@Bine
Du kanske hamnade för mkt i skottlinjen, för en ”rant” jag skulle spytt ur mig i vilket fall som helst.
Ber om ursäkt för detta Bine.

[2010-12-17 00:34]
rotve

”Något form av socio-/psykopat måste han ju/väl vara?!”

SVAR: Ja, i barndomsflashbackarna utmålas han som det. Men den diagnosen går inte ihop med Dexters vuxna person, vilket väl var poängen i det några av oss påpekat. Fast det är väl troligast av rent publikfriande anledningar. Dexter är ju i praktiken mer hygglo än vad hans inre röst låter oss förstå, och publiken skulle nog inte vilja följa honom om han verkligen framställdes som en riktig psykopat i klinisk mening.

[2010-12-17 01:50]
UncleKaiser

@rotve
Och därmed kommer man fram till slutsatsen(enligt mig).
Det finns inte så mkt mer att ÖVERANALYSERA, blir bara en lek med ord för dom som FORTFARANDE är intresserade.
Det mesta är sagt redan, angående Dexters psyke, som är lika grunt/djupt som manusförfattarnas.
Varken mer eller mindre!
Men givetvis kan man googla vidare på seriemördares drivkraft och sjukdomsbild, och titta på dokumentärer om seriemördare.
Det rekommenderar jag(Gacy är min ”favorit”)
Men att i evighet förorena tråden med självklarheter om det mänskliga psyket, får nog betraktas som OFFTOPIC…

[2010-12-17 09:23]
Kjell

UK: Och därmed kommer man fram till slutsatsen jag drog om vissa inlägg du skrev under ditt tidigare nick. Du har en märklig drift att racka ner på andras välformulerade inlägg genom att hänvisa till ytterst godtyckliga subjektiva omdömen – som nu att det är ”överanalyser”. Har det aldrig slagit dig att man kan diskutera saker med t ex en teveserie som bakgrund och inte som yttersta objekt, dvs som i detta fall diskutera psykopati och NPF med utgångspunkt i Dexter, snarare än diskutera Dexter med utgångspunkt i kunskaper om psykopati/NPF.

Tona ner denna onödiga polisiära ton, annars blir det tyvärr jag som agerar polis nästa gång.

[2010-12-17 12:22]
rebkin

Fortsatt en grym serie med toppar i skådespel, dialog och en osannolik hjälte. Men jmf med förra säsongen o de tidigare så tappade denna bort storyn och valde då en trist rätlinjig upplösning där the bad guy i finalen plötsligt är hur enfaldig som helst. Bilkraschen var endast till för att få en actionscen till?
Diskussionen ovan verkar väl över – men är verkligen empati och genuina känslor samma sak? Kan inte Dexter bottna i annat än genuina känslor för att känna ett stort ansvar för Harrison, styvbarnen, systern och Lumen, och att det föds av deras omtanke om honom. Om Dexter skulle vara empatisk idag så skulle han ge mer tid till sonen och värdera risker annorlunda. Att han inte gör det ger oss en serie – men premissen för serien är ju att han utan att förstå det själv gör fel i att vara domare o bödel. I denna säsong blev det plötsligt rätt: han och Lumen löste problem för samhället – och den som insåg att han var åtminstone del av BHB (Quinn måste ju se det, kanske Deb) sympatiserar med honom istället för att se faran i det (Doakes). Ett bra slut (i konsekvens med tidigare säsonger) på denna säsong hade varit om Jordan smitit med sitt privatplan och Dexter istället tvingats till att hacka upp Quinn. Då hade serien fortsatt varit ambivalent och spännande – men nu hyllar den istället vigilanten på ett trist okomplicerat vis. Och då saknar plötsligt Dexter sitt existensberättigande.

[2010-12-17 13:59]
Molly

Quinns nya Dexter-sympati är lite väl lös, den bottnar ju endast i att han plötsligt gillar Deb. Rimmar illa med hans cyniska person.
Problemen överlag är att karaktärerna ändrar personlighet så himla godtyckligt för att det ska passa avsnittet! Att hoppa hage med beteenden och personlighetsmönster gör serien tråkigare (jämför med Sopranos, som vanligt).

[2010-12-17 15:12]
Thomas Renhult

Quinn tycker jag är en komplex karaktär och jag upplever inte honom direkt som cynisk. Kan inte hans förändring ha att göra med att han såg vilka konsekvenser hans agerande fick för någon han älskade? Han påminner mig till viss del om karaktärerna i James Ellroys böcker, som man från början avskyr men sedan känner mer och mer sympati och förståelse för.

[2010-12-17 19:00]
Yxan

Michael Hall och Jennifer Carpenter ska skilja sig. Oväntat att det blir offentligt precis efter säsongen tagit slut.

[2010-12-17 19:27]
UncleKaiser

@Kjell
*U.K lägger sig ner på soffan*
När vi ändå pratar djuppsykologi, så var nog min dumdristiga drift att provocera fram ett inlägg från din sida, det ser jag nästan som en bedrift, eftersom jag ser upp till dig och din kunskap.
Du har såklart rätt i det mesta du säger, och både Mbp och U.K ber om ursäkt.
Debattkulturen är inte så känslig på de sidor jag frekventerar mest, där nån slags avart av tourettes närmast ses som en styrka.
Skärpning från min sida på denna blog.
Nog så.

[2010-12-21 00:36]
hp

Kanonsäsong, tycker Julia Stiles är en fantastisk skådis som lyfte hela säsongen. Luckor i intrigen kan jag leva med, det är värre när skådisarna verkar läsa från teleprompter istället för att skådespela. Dexter kräver ett ganska stort mått av suspension of disbelief, men det gör väl nästan all populärkultur?

[2011-01-19 23:25]
My

Alla invändningar till trots så var det väl ändå rätt väntat det som hände. Räcker med att titta på valet att döpa Lumen till just Lumen. Att döpa någon till ett måttenhet för ljusflöde, eller kanske snarare något som oundvikligen för tankarna till ‘luminous’ gör att det blir tydligt att det viktiga i hennes karaktär är spänningen mellan hennes ljus, utslocknandet av det och Dexters uttjatade Dark Passenger. Annars hade de ju lika gärna kunnat kalla henne Olivia eller Jane. Jag menar Lumen, vad är det för namn?

[2011-11-16 08:13]
Weird Science » Dear Dexter

[…] det här kan knappast komma som nån blixt från klar himmel, eller? Det har varit andefattigt mellan oss ett tag nu. Faktum är att jag långsamt, och utan att […]