Weird Science
Bänglagård

2010-12-20  

Jag vill först bara konstatera en sak om Änglagård 3. Jag lägger fram fakta, så får ni säga vad ni vill. Här kommer det: de enda två färgade i hela byn och hela filmen dansar i nästan varenda scen de är med i. De steppar. De kan inte låta bli, de tycker det är så kul med dans. De lär sig snabbt, det är som om de har det i blodet.

Kanske finns det något att säga om det, kanske inte. Jag lämnar det därhän.

Självklart finns också en omotiverad utlandsscen men det vore ju inte en Nutleyfilm annars. Denna gång har familjen (i alla fall Helena Bergström och dottern Molly Nutley) rest till Mallorca med pappa. Lite modest med tanke på att man senast valde att resa till ett lyxspa i Thailand på filmstödets bekostnad. London i Heartbreak Hotel, New York i Änglagård 2, Brighton i Sista Dansen och så vidare.

Änglagård och utlandsscener har blivit en drog för familjen Nutley-Bergström, det har blivit en livsstil och ett sätt att semestra. Man vill göra mer film så att man kan få resa avdragsgillt tillsammans, nu också med Nutley Junior.

Någon lade fram teorin på min blogg, om att Nutley inte alls skildrar ett Sverige, utan en Little Britain. Han drömmer sig nostalgiskt tillbaka till 1950-talets England, men förlägger det i Sverige. Det kan stämma. För var någonstans i Sverige lyssnar man på prästen i byn, och anser varietéartister stå för allt som är syndigt här i världen?

Trots att Bergstöm/Wolff besökt Änglagård tre gånger nu, och försonats med byborna varje gång, så är det samma sak igen när de dyker upp den här gången. Högaffeln kommer fram, de inavlade lokalpatrioterna viskar om att de har nåt i kikaren de där stockholmarna och att de måste fördrivas. Men alltså, Fanny och Zak har ju varit där förut, och det brukar ju alltid sluta gott? De har ju försonats hur många gånger som helst nu. Är byn, som numera inhyser ett spa och en modern ICA verkligen fortfarande kvar i det där? Ja. Det är de.

Kan jag bara skjuta in det mest uppenbara här, nämligen att det hela är så jobbigt ointressant så att klockorna stannar. Jaha, de ska tillbaka till den där gården. Helena Bergström fattar tag om brösten, visar en djup urringning. Varför ska Nutley alltid visa upp sin fru för? Det är fint att han är stolt över henne, kanske vill visa vilken fräsch, svensk fru han har men måste vi se hennes bröst varenda, eviga gång? I Angel fick vi dessutom se kön också, så det räcker nu, tack. Hon är vacker och välbevarad, vi vet.

Till skillnad från alla gamla stötar som här, ännu en gång, repriserar sina gamla paradroller. Är det någon mer än jag som är trött? Alltså, Reine Brynolfsson som prästen, Wollter som godsägaren och allt det där. Knarriga gubbar med plirig blick. Ja men sluta nu, släpp det där. Gå vidare. Jag menar allvar, släpp det. Jag tolkar undertiteln Tredje gången gillt som ett löfte till både mig, dig och Nutleys terapeut. Det måste vara bra nu. Inga fler omotiverade utlandsresor, inga fler knarrgubbar i gubbkeps, kvinnor i storblommigt och män med geväret på axeln och snus under läppen. Och inga mer konstiga repliker som »hon är mogen som ketchup« och »du har svikit mig djupt«. Alltså det får vara nog nu.

[2010-12-20 10:42]
Nekromanen

Har inte sett den, men håller med dig ändå …

[2010-12-20 10:47]
Julia

”Hon är mogen som ketchup”? The what in the who to the whatnow?

[2010-12-20 11:41]
Flemming Hummer

Hahaha! Det verkar ju vara en höjdarrulle. Måste ses nån gång (nedladdad eller på TV). Jag ser nu t.o.m fram emot Nutleys nästa projekt. (Jag hoppas att han slår sig ihop med Pollack och Hobert – ungefär som när Bergman, Antonioni och Kurosawa pratade om att göra film tillsammans – och gör det svenska pekoralens moder.)

[2010-12-20 11:55]
Kristofer

Åh herregud! Den där affischen kan mycket väl snuva ”Bröderna Karlsson” på det prestigefyllda priset för Årets Fulaste Svenska Filmaffisch! Vem är det som gör dessa Photoshophaverier?!?!

(Bröderna Karlsson-affischen ifall ni inte sett den och känner för att dö en liten stund:
http://www.rixfm.com/images/contests/internal-poster-broderna-karlsson.jpg )

[2010-12-20 13:01]
g

lite förvirrad. när du skriver färgade, menar du då att de är vit-, brun- eller svartfärgade? (annars brukar just detta uttryck undvikas, blir ju lätt att ”vit” är det man utgår från = norm, och färgad då blir = det avvikande, annorlunda).

[2010-12-20 14:31]
Jonas nummer tre

Kristofer: Ett litet tips. Ta fodralet till Bröderna Karlsson, titta noga på Tuvas ansikte på framsidan, vänd sedan till baksidan och titta på hennes ansikte där. Vänd tillbaka till framsidan och förbered dig på en liten (liten) chock.

[2010-12-20 14:37]
Hynek

Det där med utlandssemestrar: du glömmer väl inte bort och fru Nutleys dyraste (och sämsta) film – Queen of Sheba¬¥s Pearls? 60 miljoner slutade notan på för den lilla släktträffen i Devon och Dorset…

[2010-12-20 15:25]
Martin

Det finns något oerhört uppgivet över undertiteln. Tredje gången gillt, liksom. Here we go again.

[2010-12-20 15:55]
Thomas Renhult

Nutley lär säga att det här är ett typiskt uttryck för ”den svenska avundsjukan”.
Vad var det där med Nutleys terapeut, går han hos någon eller var det tänkt som något nedlåtande?

[2010-12-20 16:53]
Henrik

å andra sidan, det finns väl inte en by i Sverige som inte har ett spa nuförtiden, även de efterblivet inavlade.

[2010-12-20 16:53]
Kristofer

jonas nummer tre: (kollade på discshop) haha, touché!

[2010-12-20 21:11]
Molly

Har inte Helena Bergström vunnit någon typ av omröstning om bästa svenska skådespelerska någonsin?? Över Ingrid Bergman och Greta Garbo. Inavlat.

[2010-12-20 22:04]
Henrik Hall

Molly: Det måste väl varit i någon sån där internetfråga hos Aftonbladet? Robert Gustavsson har blivit _världens_ roligaste man i en liknande undersökning.

Caroline: Jag blir extremt sugen på att se alla filmerna efter din beskrivning men jag har en känsla av att jag kommer ångra mig efteråt.

[2010-12-20 22:16]
Miranda

Ha ha ha, strålande Caroline.

[2010-12-21 01:03]
Tony Ernst

Det känns som att de där affisch-makarna har gått i skola hos gamla Pen & Pixel som gjorde omslagen till No Limit förr i tiden.

En favorit: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Big_Bear_%27Doin_Thangs%27_Album_Cover.jpg

[2010-12-21 01:19]
Sanna

Äh! Jag har inte sett 3:e filmen än(ska göra det på juldagen) men 1:a och 2:a filmen är skit bra. End of story :-)

Och det finns säkert såna folk i byar i Sverige

[2010-12-21 01:19]
Sanna

*sånt folk

[2010-12-21 16:33]
Tommy

http://www.gp.se/kulturnoje/1.494524-nutley-kan-gora-anglagard-4-

Nutley: ”Under inspelningen av den tredje filmen upptäckte vi att här finns det en fjärde film, säger han till tidningen.”

:S

[2010-12-21 17:33]
Flemming Hummer

Tommy: Å fy i helvete… han kommer att hålla på i evighet om han inte stoppas! Vi måste ta det till Haag!

[2010-12-21 18:09]
Molly

Henrik Hall, verklighetens folk?

[2010-12-21 19:09]
Glenn

Sorry Caroline, men nästa år kommer Åsa-Nisse 21 och Jägarna 2. Så vi kan se fram emot fler ”knarrgubbar i gubbkeps, kvinnor i storblommigt och män med geväret på axeln och snus under läppen”…

[2010-12-21 22:21]
PistolPete

Fantastiskt skrivet Caroline. Du liksom buteljerar hela Nutley/Bergström-andan perfekt.

Kan inte nån som har för mkt fritid räkna ut vad Nutleys filmer har kostat i SF-stöd totalt? Släng gärna med Bergströms pekoral också.

Så olika lär ju ha kostat mer än vad den smakade oavsett hur mkt den kostade. Maken till usel jävla film kan inte ens maken prestera.

[2010-12-22 07:33]
JET

Håller med g om ”färgad”, det är ett uttryck som får mig att resa ragg.

”1:a och 2:a filmen är skit”. Där håller jag med, men jag förstår inte hur ”bra” hör till den där meningen (”skit bra” är för övrigt en lustig uppmaning).

[2010-12-22 15:31]
rotve

”Sorry Caroline, men nästa år kommer Åsa-Nisse 21 och Jägarna 2.”
SVAR: Är jag den enda här som tycker ”Jägarna” var en lyckad thriller? Finns ingen annan svensk film som lyckats skapa den där inavlade hotfulla en man steg av tåget-stämningen så bra.

[2010-12-22 16:45]
Kjell

Älskade Jägarna. Bra på riktigt.

[2010-12-27 11:44]
Gavelin

PistolPete: Kan inte nån som har för mkt fritid räkna ut vad Nutleys filmer har genererat för inkomster till SF istället? Och i förlängningen möjliggjort att fler filmer av andra regissörer blivit gjorda.

Och att kritisera Änglagård och Nutley, det fanns ingen annan helt vidöppen dörr att sparka in?

[2010-12-28 19:43]
PP

Gavelin: Jo, men varför inte räkna ut bådeoch?

Då Nutley är en av de regissörer som cashar in mest produktionsstöd i landet vore det väl inte helt ointressant att räkna ut hur mkt han genererar till, SAMT kostar, SF. För att se om han går plus eller inte helt enkelt.

Sen att man är en cyniker och har svårt att tro att queen of shebas pearls drog in de 60 mille eller nåt den kostade att göra, men vem vet…

[2010-12-30 00:38]
Bengtåke Carlson

En lika onödig rulle som den nya Åsa-Nisse

[2010-12-30 00:46]
Bengtåke Carlson

Jodå Bergström utsågs till 1900-talets bästa svenska skådespelare..inte bara före Ingrid Bergman o Greta Garbo utan också före Allan Edwall,Gunn Wållgren, Margareta Krook, Sif Ruud, Edvin Adolphsson, Ulf Palme, Hjördis Petterson, Lena Nyman,Jarl Kulle, Ernst-Hugo Järegård, Ernst G√ºnter. Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson, Harriet Andersson, Inga Tidblad och Eva Dahlbeck. För att nu nämna några

[2011-09-29 14:24]
Samförståndsanda i Änglagård | FLM

[…] skrev Caroline Hainer roligt och läsvärt på Weird Science om årets stora juldagspremiär Änglagård – tredje gången gillt. Dock tycker jag att hon […]