Weird Science
Bialik lyfter Big Bang Theory

2011-04-29  
Vad gör man med sin sitcom efter tre framgångsrika säsonger, med en inkörd rollbesättning och en välfungerande gruppdynamik som fortfarande utvecklas? 

Om man är Chuck Lorre och Bill Prady kastar man in en handgranat och vänder upp och ner på den där dynamiken.

The Big Bang Theory-skaparnas handgranat heter Mayim Bialik. Jösses vilken skillnad hennes Amy Farrah Fowler har gjort för serien. Frågan är om den någonsin har varit så bra som under andra halvan av den fjärde säsongen.

Att Priya har kommit tillbaka och fått en återkommande roll som Leonards flickvän, att underbart kufiska Bernadette har vecklats ut till en fullfjädrad komisk rollfigur med självklar plats i ensemblen, det spelar också roll.

Men det är Amy som har gett serieskaparna ett verktyg för att jobba med sin rollbesättning på helt nya sätt.

Framför allt för att hon skapar en naturlig motvikt mot Sheldon, som ju alltid har varit seriens givna gravitationscentrum. Som lika intelligent, lika driven av rationalitet, lika likgiltig till sociala spel, kan hon utmana Doktor Cooper när de andra rollgestalterna på sin höjd kan irritera honom.

Deras relation är hela tiden trogen rollfigurernas förutsättningar − det är beundransvärt hur Lorre och Prady har motstått lockelsen att placera Sheldon i »vanliga« romantiska förvecklingar. »Shamy« är ett förhållande som inte omförhandlar Sheldon helt och hållet, men som ändå löser besväret med att utveckla en rollfigur som har motstånd mot utveckling fundamentalt inbyggt i sin personlighet.

Dessutom är Amy Farrah Fowler en strålande komisk skapelse i sin egen rätt, och Mayim Bialik briljant i rollen. Hon har en frejdigt fumlig deadpan-timing som är helt på pricken. Det är förbryllande att det här är Bialiks första regelbundet återkommande teveroll sedan Blossom.

Att det nu finns en jämvikt mellan de fyra nördgrabbarna och fyra lika solida kvinnliga rollfigurer har gjort hela serien piggare, rappare och mindre nedtyngd av de mer tröttsamma aspekterna av Howards, Rajs och Leonards personligheter.

Med ett Charlie Sheen-format hål i sitcom-tablån lär CBS vilja hålla liv i TBBT i 13,7 miljarder säsonger till. Efter den här nytändningen gör de helt rätt i det.

[2011-04-29 22:03]
rotve

Jag tycker det är en gåta att Big bang theory betraktas som ”bra” bland folk med god smak.

Genus och moral diskuteras gärna (med rätta!) då det gäller dramaserier : men nog vore även Big bang theory förtjänt av lite kritik för sin kvinnosyn och moral.

[2011-04-30 05:41]
Klas

Jag som precis efter senaste avsnittet beslutade mig att sluta se på BBT eftersom mer eller mindre hela den senaste säsongen varit fullkomligt usel. Fråga till er som är mer insatta än jag: Har skrivarstaben bytts ut inför den här säsongen? Alla nördreferenser som tidigare kändes så självklara, skrattframkallande och på pricken känns nu bara påklistrade och ansträngda och lite grand som om dom är skrivna av någon som egentligen inte har koll.

[2011-04-30 07:39]
Kjell

Rotve: du är hjärtligt välkommen att ta upp detta ämne för seriös diskussion. Ordet är ditt.

[2011-04-30 08:58]
David

Klas: Jag upplever det snarare som att de renodlade geek-intrigerna litegrann hade nått vägs ändå, och att serieskaparna kände ett behov av att skaka om. Det finns bara så mycket man kan göra med beståndsdelarna comic book store/gammal Stark Trek-skådis/World of Warcraft, liksom.
”Nya” TBBT är kanske mer av en klassisk ensemble-sitcom, men det har samtidigt gett manusförfattarna möjlighet att testa nya saker, och jag tror att det behövdes. Se det som att de förlänger livslängden på TBBT genom att göra den till en delvis annan serie. Bättre det än samma säsong om och om igen, fast lite sämre varje gång.

[2011-04-30 11:26]
jibber-jabber

Håller med om att Amy Farrah Fowler har använts framgångsrikt som en plot device att bolla mot Sheldon Cooper. Vad hon saknar jämfört med Cooper är personlig karisma och älskvärdhet som motvikter till hennes ”komiska attribut”. Det är omöjligt att tänka sig att någon i sällskapet skulle stå ut med henne, till skillnad från Cooper. Pga detta framstår hon inte som en lika naturlig del av casten som övriga skådespelare för mig. (menar inte att alla andra karaktärer är mer älskvärda än henne, men kraven blir större på karaktärer som henne och Cooper pga deras intensiva framtoning)

[2011-04-30 11:39]
David

jibber-jabber: Håller inte med! I takt med (misstänker jag) att serieskaparna har bestämt sig för att behålla Amy i serien har de ansträngt sig för att göra henne mer sympatisk och mindre av en karikatyr. Och det har de lyckats superbra med.

Till skillnad från Sheldon blir hon ju inte stressad av sociala situationer hon inte behärskar, hon ger sig in i dem med entusiastisk nyfikenhet istället. Man fattar att det är den egenskapen – hon spelar inte spel, hon hänger bara på – som t ex gör att Penny gillar henne, trots att de är så olika.

Plus att hon faktiskt är rätt kul; hon är inte rädd för att göra bort sig och det är ju i alla sammanhang en charmig egenskap.

[2011-04-30 12:36]
Carl

Idén till att introducera en karaktär som kan matcha Sheldon, kom säkert efter de två fantastiska avsnitten från 2009. Där Christine Baranski gästar som Leonards mamma.

[2011-04-30 17:55]
matte

Undrar varför de inte levererat ett avsnitt med Sheldons Meema (grymt osäker på hur herr cooper stavar detta nonsensord).

Rotve: Varför tycker du att seriens kvinnosyn förtjänar kritik? Kvinnorna är ju betydligt mer intressantare än männen enligt mig (dock inte roligare). Killarna är genier, fine. Men Priya är både toksnygg och smart, Penny är snygg och tuff, Amy är smart och, som någon här ovanför nämnde, riktigt happy-go-lucky och anpassningsbar.

[2011-04-30 19:52]
Clabbe

Sheldons mormor (ska tydligen stavas ”Memaw”) är väl död?

[2011-04-30 20:38]
Kalle

Håller verkligen inte med. Jag har alltid tyckt att Mayim Bialik är inte övertygande i sin roll. Där Sheldon levererar sina antisociala repliker som det vore den naturligaste sak i världen så har Amy Farrah-Fowler alltid gjort ett platt intryck. I mina ögon så sänker hon varje scen hon är med i.

[2011-05-01 07:15]
KG

Kalle: Kunde inte sagt det bättre själv.

[2011-05-01 13:07]
matte

Clabbe: Nej tror hon lever. I ett av Will Wheaton-avsnitten säger Sheldon: If my memaw died I’d be one inconsolable moonpie

[2011-05-01 18:53]
smiert

är kluven till amy. denna säsongen har varit ojämn och uppenbart sämst hittills enligt mig.

tycker ungefär som klas har skrivit ovanför.. det är möjligt att serien inte kunde komma längre men jag upplever inte det nya som en förbättring.. även om det kanske är nödvändigt för att hålla liv i serien. kanske de bara borde lagt ner den..

[2011-05-01 21:42]
rotve

”Varför tycker du att seriens kvinnosyn förtjänar kritik? Kvinnorna är ju betydligt mer intressantare än männen enligt mig”
SVAR: Jag baserar min känsla för serien på att ha sett de fyra fem första avsnitten. Och några enstaka till som jag hamnat framför när de sänts. Av det jag sett handlar det mycket om att de charmiga nördarna fjäskar för och svansar efter brudiga tjejer. Typ en ”het” tjej kommer in i rummet. Alla killarna blir smygkåta och stumma. De försöker sen ”imponera” men misslyckas eftersom de är nördar. Nördarna förblir nördar. Tjejen förblir brudigt objekt. Skratten ”åt” inte ”med”. Men det kanske blir bättre sen?

[2011-05-01 22:12]
Rebecca

Vet inte om jag håller med att tjejerna behandlas som mindre värda. Tycker snarare tvärtom, Penny är en tjej med skinn på näsan som kan sätta killarna på plats men som ändå har ett gott hjärta och bryr sig om dem. Visst, hon är inte världens smartaste, men jag tycker inte killarna behandlar henne illa för den sakens skull, utan snarare försöker lära henne. Att killarna sen har en lite barnslig syn på kön och sex beror väl snarast på att de inte är så utvecklade som Penny på grund av brist på erfarenhet? Om man får tro deras karaktärer har de varit upptagna med att utveckla sin karriär och forskning istället för att ragga?
Vad gäller Sheldon så är det ju tack vare de kvinnliga karaktärerna som han har utvecklats, och kanske också på grund av dem som han tagit initiativ till att vilja lära sig och förstå det sociala spelet. Jag uppskattar också att det är faktiskt tjejerna i serien som säger sanningen till Sheldon och trippar inte runt honom som Raj, Leonard och Howard gör.

[2011-05-01 23:55]
Joakim

Håller med Kalle. till fullo. Mår nästan fysiskt illa så fort det är meningen att hon ska krysta fram nåt ”smart”. En halvrutten trädstam som Sheldons partner in crime vore mer sympatisk. Och antagligen en bättre skådis.

[2011-06-02 14:22]
Ett yin till ett yang | Mystery Box

[…] (spelad av Mayim Bialik, tittare mest känd som Blossom i sitcomen med samma namn) verkar, som David Hylander tidigare skrivit på Weird Science, som en naturlig motvikt till Sheldon. Hon är skriven som en karbonkopia av Sheldons karaktär, i […]

[2011-06-02 14:23]
Mystery Box

[…] (spelad av Mayim Bialik, tittare mest känd som Blossom i sitcomen med samma namn) verkar, som David Hylander tidigare skrivit på Weird Science, som en naturlig motvikt till Sheldon. Hon är skriven som en karbonkopia av Sheldons karaktär, i […]

[2011-09-24 00:02]
Weird Science » Parsons briljerar, men hänger resten av Big Bang Theory med?

[…] brukar försvara, emellanåt till och med hylla, The Big Bang Theory. Som en nästan alltid väldigt rolig, klassisk sitcom, men också som en […]