Weird Science
Se om Twin Peaks med WS i sommar!

2011-05-10  

Den 10 juni är det 20 år sedan det sista avsnittet av Twin Peaks sändes på amerikansk teve. David Lynchs och Mark Frosts egensinniga deckarserie hänförde såväl tittare som kritiker vid premiären i april 1990, men dalande tittarsiffror under den andra säsongen gav ABC:s chefer kalla fötter, vilket ledde till vad många tittare ansåg var ett frustrerande, abrupt och otillfredsställande slut på en serie som inte liknande något annat.

Å andra sidan kan man säga att Twin Peaks levde vidare långt efter sin officiella död. Det är svårt att nämna någon annan serie under 1990-talet som banade väg för andra teveproduktioner och andra sätt att berätta inom ramen för ett deckardrama som Twin Peaks. Och seriens centrala fråga – »Vem mördade Laura Palmer?« – döljer ett obehagligt, komplicerat mysterium som fortfarande framkallar kalla kårar hos mig när jag tänker på det.

Mitt förhållande till Twin Peaks liknar säkert många andra svenska tittares. Jag gick i åttan när serien började sändas på SVT i november 1990, och på något sätt (hur då, vi hade ju inte ens Internet?!) hade snacket om sensationen Twin Peaks redan nått mig, så jag började spela in serien på VHS från första avsnittet. Och såg om den, och om igen. (Jag sparade VHS-banden fram till dess att DVD-boxen släpptes för ett par år sedan.)

Vem var det egentligen som mördade Laura Palmer? Teorierna bland mina kompisar var många. Någon sa sig veta med säkerhet, andra fantiserade fritt. Någon hade släktingar i USA, och därifrån kom obekräftade rykten och spekulationer. Själv ville jag helst inte veta, och försökte så gott jag kunde att hålla för öronen när diskussionerna satte i gång. Det gick väl sådär, om jag minns rätt. Tjusningen i att följa serien gick i vilket fall som helst snart bortom den traditionella mordutredningen och landade i något annat – dramatiska, roliga, drömska småhistorier om svart kaffe, röda rum, och en liten stad där man fortfarande bromsar in vid trafikljuset om det lyser gult.

Den senaste tiden har Twin Peaks på nytt sökt sig in i mitt medvetande. Det har inte haft någon uttalad koppling till ovan nämnda jubileum, även om det har funnits där som en vältajmad undertext: någon skriver ett blogginlägg om den ackompanjerande långfilmen Fire Walk With Me (då: sågad, nu: på väg mot rättmätig återuppskattning), någon citerar Agent Cooper på twitter, folk gör kopplingar mellan Twin Peaks och The Killing. Diskussionerna väcker minnen – av scener, karaktärer, känslor.

Jag älskar nästan allt med Twin Peaks, även den ofta bespottade andra säsongen, under vilken många tycker att serien spårar ur fullständigt och huvudintrigen späs ut av såpadoftande dravel. (Jag är inte blind inför seriens tillkortakommanden, som absolut existerar – men när folk dissar Twin Peaks för att den är »för underlig« kan man undra hur de trodde att en deckarserie av David Lynch skulle se ut. Å andra sidan brukar Kjell tjata om Mark Frosts betydelse och den avgörande tevehistoriska kopplingen mellan Twin Peaks och Desperate Housewives, så…) Min kärlek har således inte rostat, men jag har heller inte sett om serien, i sin helhet, på säkert 10–15 år. Vad har hänt med den sedan dess? Hur ser den ut i dag, i 2011 års kontext – en tevevärld Twin Peaks själv varit högst instrumentell i att forma? Vad har hänt med mina egna preferenser, mina egna föreställningar om vad som är »bra teve«? Och hur påverkar det min upplevelse av Laura, Leo, Audrey och de andra?

Mot denna bakgrund inbjuder jag härmed alla läsare att se om Twin Peaks i sin helhet med mig här på WS, och sedan diskutera serien på bloggen. Oavsett om det är en gammal, ny eller nygammal bekantskap är alla välkomna att delta – med reaktioner och reflektioner över det vi ser.

Såhär blir upplägget. Vi gör en sommarserie av det hela. Jag skriver ett blogginlägg per avsnitt – vi börjar med det långa pilotavsnittet i månadsskiftet maj/juni – och sedan betar vi av samtliga 30 avsnitt under sommarmånaderna (med viss reservation för såväl mini-maratons som semesteruppehåll; det spiller möjligen över till september beroende på hur mycket ånga vi får upp). Alltså två-tre avsnitt per vecka. Vi försöker respektera nya tittare som inte sett serien tidigare, och håller oss spoilermässigt till det avsnitt vi diskuterar i varje inlägg. Traditionella recaps – fast 20 år senare.

Se det som en perfekt anledning att äntligen se den där serien alla snackat om men som du skamligt nog aldrig kommit dig för att se, eller ett bra tillfälle att återse en gammal bekant. Nu har du ett par veckor på dig att leta upp de där gamla VHS-banden, damma av DVD-boxen, eller köpa/hyra/låna serien från lämpligt ställe. Sedan kör vi.

 

[2011-05-10 11:16]
Johannes Axner

Bra initiativ! För den hågade som äger serien på DVD och inte kan vänta på att en vettig BluRay-version kommer så finns det en HD-rip från amerikansk PPV eller dylikt ute på nätet.

[2011-05-10 11:25]
Tompa

Den gick ju i repris på någon svensk kanal, kommer inte ihåg vilken just nu, ganska nyligen. Jag såg den då med hustrun, och jag måste säga att den var jäkligt snygg för att vara 20 år gammal. Även om Nadine fortfarande var lika irriterande och där som sagt fanns brister, framför allt i andra säsongen, så var det på det stora hela en tillfredsställande upplevelse att se serien igen.

[2011-05-10 12:10]
Flemming Hummer

Pepp!
http://www.youtube.com/watch?v=c-UwNjf77qo
Har funderat på att glo igenom Lynchs samlade verk, kan man ju dra Twin Peaks ännu en gång också juh (30 avsnitt totalt va).

[2011-05-10 12:23]
Helena

Åh vad kul!

[2011-05-10 12:39]
Nordh

Det låter som en trevlig idé :)
Andra säsongen har jag troligen inte sett sedan den sändes på svensk/dansk tv för första gången så det kan nog sägas vara på tiden att jag ser om den.

[2011-05-10 12:46]
Ida

Bra idé Martin! Vilket sammanträffande att jag började med projekt-se-om-Twin-Peaks för bara en dryg månad sedan! Det goda vädret saktade ner mig lite, men nu har jag en anledning att fortsätta!
Det var grymt bra kan jag bara säga. Lika bra som jag kom ihåg. Men James var INTE så het som jag kom ihåg däremot – hoppas det inte räknas som en spoiler för alla 70-talister som hade crush på den svårmodige mckillen…

[2011-05-10 13:02]
Kulturinjektion

Kul, jag är på! Såg första säsongen för ett och ett halvt år sedan och blev så kär i Cooper och hans kaffe, men sedan kom jag som av mig… Hänger gärna med på ett hörn och bloggar om det hela!

[2011-05-10 14:52]
r

Kul, det ska jag följa. Jag var 12 när Twin Peaks gick första gången. I vuxen ålder har jag sett ett par tre avsnitt, men lade ner projektet och fick för mig att serien inte åldrats helt bra.

Ska dock försöka tvinga mig igenom den på nytt. Har inte sett hela sen den sändes i SVT första gången.

PS.

Blir det inte lite mycket att skriva om exakt varje avsnitt? Ta dem tre åt gången istället vetja..

[2011-05-10 15:24]
Jebsen

Fantastiskt! Jag börjar ikväll!
Mitt Twin Peaks tittande började i allt för ung ålder. Jag måste ha varit 8-9 år. Hur kunde mina föräldrar låta mig kolla på en sådan serie egentligen?

[2011-05-10 18:34]
Kristofer

Såg om Twin Peaks för ungefär ett år sedan. Den är väldigt trevlig första säsongen och ungefär halva andra (där det blir lite väl mycket emosås med James och Donna). Det är kul att se att en del kända skådisar/regissörer (Uli Edel, Diane Keaton(!)) och James Foley), gjorde avsnitt i S2. Men Lynchs egna avsnitt är förstås bäst, glaube Ich.

[2011-05-10 18:42]
Chris

Bra initiativ, ska försöka hänga på!

[2011-05-10 19:00]
Mathias

Åh så bra.
Jag har tänkt se om den i åratal, ända sen jag köpte den svenska DVD-boxen på Drottningtorgets loppis i Malmö för säkert 7-8 år sedan. Jag vill minnas att disc 1 saknas i boxen, men att det finns dubbla disc 2(!) Nåja, jag har ju lite tid på mig att fixa det.

[2011-05-10 20:27]
mxm

weirdscience förvandlas så smått till av club. bra så.

[2011-05-10 20:46]
Sommaren är kort. Jätten är lång « Vän av ordning

[…] Häng med på Weird Sciences sommarprojekt; se om Twin Peaks. […]

[2011-05-10 23:06]
Brad Dourif

Fan vad roligt – cunt me in!

[2011-05-11 15:31]
Anna

Kul, I’m in!

[2011-05-12 09:32]
johan,karlskrona

Kul initiativ.

[2011-05-13 07:42]
wmadoss

Måste även tipas om ett avsnitt av Psych (hela serien är förvisso grymmt bra).
I detta avsnitt är det Twin Peaks reunion med massa skådisar från TP.

Season 5, Episode 12 – Aired: 12/1/2010

Dual Spires

Shawn and Gus are invited to the Cinnamon Festival in Dual Spires. When they arrive they are thrown into a mystery of the drowning death of a teenage girl—who was declared dead under similar circumstances seven years ago in Santa Barbara.

[2011-05-23 06:54]
Alias

Världens sämsta TV-serie.

[2011-06-03 10:45]
Weird Science » Twin Peaks #1 – »Northwest Passage«

[…] Det här inlägget är det första i Weird Sciences sommarserie, där vi ser om David Lynchs och Mark Frosts klassiska teveserie Twin Peaks. För mer information, läs här. […]

[2011-06-10 16:42]
Weird Science » Twin Peaks #2 – »Traces to Nowhere«

[…] är redan 10 juni! Hur ska det här gå? Det här är visserligen precis det jag varnade för i min introduktion till den här recap-serien – jag trodde emellertid inte jag skulle dippa i tempo redan nu. […]

[2011-08-25 20:43]
Maria

Jag brukar se om hela serien ungefär en gång per år.
(Ända sedan jag spelade in avsnitten på VHS som 9-åring).
Kul att fler ser om den.
Alla ska titta!