Weird Science
Slut på korvstoppandet i Game of Thrones

2011-05-16  

Efter femte avsnittet går det att släppa förbehållen: Game of Thrones börjar bli en riktigt sevärd serie.

Bitvis överlastad under de första timmarna, med fler rollfigurer och platser att växla mellan än ett rimligt berättartempo klarar av.

Men i helgens avsnitt fick de mest akuta handlingstrådarna tid nog för fördjupning, och det märktes på allvar att Game of Thrones är en ambitiös serie inte bara när det gäller budgeten och det visuella.

Framför allt var den långa dialogscenen mellan Robert Baratheon och Cersei Lannister makalös i hur den fördjupade både storyn och de båda rollfigurerna, samtidigt som scenen i sig var strålande: välskriven och ännu bättre spelad.

Till en början har serien inte riktigt lyckats kombinera de båda delarna av berättandet: all bakgrundshistoria har passats in liksom plikttroget, med påtagliga tapp i tempo och intesitet som följd. Kanske har serieskaparna helt enkelt kommit i kapp George RR Martins original och lärt sig förhålla sig till det. (Som Todd VanDerWerff konstaterar i sin sammanfattning av avsnittet finns scenen mellan Robert och Cersei inte i boken.)

Annars var det femte avsnittet kanske det mest HBO-vuxna hittills, med en postkoital (om än misstänksamt slak) penis, och en torneringsdust som slutade ännu mer brutalt än förra veckans.

Samtidigt får sexet vara lite mer av en ingång till rollfigurernas drivkrafter och känsloliv, inte bara ett rått konstaterande att Game of Thrones utspelar sig i en tid när man behandlade kvinnor som boskap. Vid ett tillfälle får det rent av hetta till utan ett enda naket kvinnobröst i sikte!

Littlefingers sorglösa horhusföretagande är fortfarande på fel sida sunkigt, men annars känns de problem som var uppenbara i piloten (och som Anna-Karin berörde här) inte riktigt lika påtagliga nu.

Det är ingen startsträcka kvar på den här säsongen. Förhoppningsvis tar sig serien igenom de kommande fem avsnitten, med alla vändningar och upplösningar som är att vänta, med samma känsla för berättelsens balans som de uppvisade den här veckan.

[2011-05-17 06:36]
Kristofer

Ett diagram över alla rollfigurers relationer i Game of Thrones (spoiler free)
http://pics.blameitonthevoices.com/s.php?f=052011&p=relationships_in_game_of_thrones.jpg

[2011-05-17 10:19]
OJ

Vet någon om någon svensk kanal kommer att köra GoT?

[2011-05-17 10:23]
Kjell

OJ: Ja, den har redan börjat på Canal+. Del 3 i morgon.

[2011-05-17 10:26]
OJ

…en kanal som inte kräver de dyrare kanalerna, menar jag…

[2011-05-17 10:53]
Kjell

OJ: SVT kommer att visa den men först nästa år.

[2011-05-18 20:06]
johannes

Å andra sidan fick vi ett naket kvinnobröst i ett annat, betydligt mer creepy sammanhang.
Sedan är det bara fem avsnitt kvar, fast det hade du fixat nu ser jag. Någon som vet varför de nöjer sig med tio avsnitt istället för tretton?

[2011-05-18 20:17]
David

Johannes: Ja, insåg att de inte har gjort 13 avsnitt, som jag skrev lite på autopilot.
Antar att det är en konsekvens av att de har en story som redan är begränsad i omfattning. Hittar nåt intervjusvar om att de bestämde sig för 10 för att få ett högre tempo.

[2011-05-18 20:26]
Linda Antonsson

Jag litar inte riktigt på den versionen. Jag tror det var budgetorsaker som gjorde att det blev 10 och inte 12. Med tanke på hur mycket som trots allt tagits bort eller kortats ned hade 12 inte varit något problem för storyn.

[2011-05-20 07:56]
Lotta

Ja, det jag tycker är negativt med serien är att alt går så jäkla snabbt. Kanske är det en bra grej för att komma förbi fantasyfällan att alltid vara på väg men…Just scenen med Cercei och Robert tyckte jag var så bra för att vi fick lära känna karaktärerna lite istället för att bara se scener som tvunget för handlingen framåt (även om jag tror att den scenen också är betydelsefull). Jag skulle inte haft något emot en längre säsong, får se vad de gör med nästa.

[2011-05-20 10:11]
Linda Antonsson

Än så länge är det sagt 10, och boken är längre, så känner mig lite bekymrad över det. GRRM har själv sagt att han tror att det skulle behövas 12.

[2011-06-07 06:46]
Anna Lasses

Jag gillar serien och håller inte med om att de första delarna var överlastade. Jag var en av de som inte läst böckerna innan tv-serien började. Nu har jag läst första boken parallellt med de senare avsnitten och tycker nog att serien är nära nog bokstavstroende. Jag var också en av de som höll med om Anna-Karins invändningar i början. Tycker dock inte att böckerna är mycket bättre på den fronten. Har recenserat boken i dag på http://vardagsrebellen.blogspot.com/2011/06/nu-har-jag-last-game-of-thrones.html