Weird Science
WS-listan vecka 20: BBC briljerar

2011-05-18  

Vad jag kollat på och gillat mest den senaste veckan:

  1. The Field of Blood (BBC)
  2. The Shadow Line (BBC)
  3. House (Fox)
  4. Desperate Housewives ((ABC)
  5. Later… with Jools Holland (BBC)
  6. Parks and Recreation (NBC)
  7. Så ska det låta (SVT)
  8. Real Time with Bill Maher (HBO)
  9. Ebert presents At the Movies (PBS)
  10. The Chicago Code (Fox)

Trots att Hugo Blicks nya, sensationella auteur-noir för BBC, The Shadow Line, är det bästa jag sett på teve i år kan jag inte motstå impulsen att ändå sätta BBC Scotlands dramafiering i två delar av Denise Minas första kriminalroman om Paddy Meehan överst på listan. The Field of Blood utspelar sig i journalistkretsar i det tidiga 1980-talets Glasgow och har precis allt jag kunnat komma på att begära – det är en oerhört välskriven och nagelbitarspännande kriminalstory men den är också underbar som coming of age-berättelse, om en tonårings tillvaro och uppväxt i en katolsk skotsk arbetarklassfamilj, och som tidsdokument. Stämningsmässigt känns The Field of Blood mycket David Finchers Zodiac, det är samma analogt knarriga lysrörsredaktionsatmosfär – och i detta är The Field of Blood också exakt vad Ashes to Ashes borde ha varit som uppföljare till Life on Mars.

Andra avsnittet av The Shadow Line var ett absolut mästerverk, och jag tycker likheten med Rubicon förstärktes. Sättet att gjuta ett monumentalt mysterium utifrån ett växande antal förvirrande frågetecken är detsamma. Däremot finns inte vardagligheten i Rubicon här i samma utsträckning; både dialogen och diaboliken är mer lekfullt noir-svartvit. Och som klimax toppade den sista kvarten av episod 2 allt vi såg i Rubicon – en helt mästerligt utförd sekvens där tre parter jagar varandra till fots och vi, lika lite som de deltagande i jakten, vet vem som egentligen hotar vem och varför.

Ja, Stephen Reas Gatehouse vet förstås! Den mest intagande glasögonputsande mytkaraktären i gentlemannahatt vi sett på 2000-talet.

Veckans House – oj vilken läkaraction David Shore kan leverera när han vill! Otrolig lager-på-lager-dramatik och en riktigt klassisk Greg-scen när han med bedövningssprutor bredvid sig i badkaret försöker skära ut stora svarta tumörer ur sitt eget ben. För att inte tala om nattvaksmyset och piratjargongen mellan honom om Cuddys adoptivdotter på akuten. Om man nu kan tala om »mys« med så mycket kirurgknivat blod som inramning. Vilket man förstås kan när det är House. Sedan var det skönt med en strippa som plötsligt blev förtvivlat skräckslaget subjekt – efter alla dessa anonyma horor som passerat revy kring Greg genom åren – och tog fram ett skjutvapen mot Taub.

Så ska det låta hade sin kanske allra bästa timme någonsin i helgen, med raktigenom grymma låtval och djup musikalitet. Settman njöt av att kunna ta ett steg tillbaka och låta sångare och musiker improvisera fram de stora kvaliteterna (Stefan Gunnarsson!). Vilken kontrast mot katastrofepisoden häromveckan med Kikki Danielsson och Mustasch-sångaren som ledande klantiga, osvängiga artisthaverier.

Roger Eberts smått bisarra comeback-teveshow måste jag be att få återkomma till – nu nöjer jag mig med att konstatera hur fint det känns att den är hemmahörig på PBS och därför slipper reklamavbrott och får mer tid till tesutveckling än i det gamla Ebert & Roeper-formatet.

 

[2011-05-18 08:46]
Bine

Nu gjorde jag det … bröt mot The First Rule of Weird Science: Var alltid House-uppdaterad när du kollar WS.

Angående Så ska det låta: Jag kollade nåt avsnitt när det var sursjungare med och delvis tror jag att det berodde på pianisterna. Sångaren: ”Jaha, är det där uppe?” (För hög tonart.) ”Mm”, svarade pianisten. Alla tidigare pianister bytte i sådana fall tonart. De får väl kolla upp vilka tonarter som passar före inspelningen om pianisten inte kan göra det ad hoc.

[2011-05-18 11:44]
Henrik

Säger Ebert något intressant och skoj nuförtiden då? Har slutit läsa hans blogg och tog bort han på Twitter. Tyckte aldrig han skrev något intressant eller givande.

[2011-05-18 11:49]
En annan Henrik

Ebert skrev en väldigt rolig fanboy-bashande sak om reaktionerna på hans Thor-recension på sin blogg härom dan.

[2011-05-18 12:09]
Kjell

Henrik: Ebert själv får bara en kortrecension per vecka uppläst av en gästvoiceover… I övrigt leds programmet av ett riktigt bra kritikerpar, Ignatiy Vishnevetsky (känd för Cine-File) och AP:s Christy Lemire, varav jag tenderar att hålla med Ignatiy i allt och störa mig på konstigheter i Christys teser.

[2011-05-18 13:35]
Nekromanen

Min topp 3 (skall dock tas med en nypa salt då jag inte ser några andra serier just nu)

1. United States of Tara
2. Game of Thrones
3. The Killing

[2011-05-18 13:43]
Thomas Renhult

Tack för tipser om filmatiseringen av Denise Minas böcker! Garnethill trilogy är en fantastisk svit, det vore roligt om den kom som serie.

[2011-05-18 13:47]
Kjell

Det tacket ska vi rikta till kommentarskribenten LT efter förra veckolistan, Thomas!

[2011-05-18 14:15]
Thomas Renhult

Det missade jag, tack LT, whoever you are!

[2011-05-18 14:26]
mxm

looney tunes show, det är grejen just nu.

[2011-05-18 19:09]
Bobby

Vad hände med seriemördaren House-teamet räddade mitt i säsongen? Dödade de den plotten direkt?

[2011-05-18 20:20]
mxm

såg just good wife-finalen. guuuud vad det var bra, satt och ryste med andan i halsen. årets tv såhär långt, vad mig anbelangar. bara breaking bad är bättre.

[2011-05-18 23:09]
JP

Tack för de många fina tevetips som ges här på WS! Här har jag fått upp ögonen för exempelvis Rubicon, Accused och Exile. Sevärda kvalitetsdramer som lätt annars dränks i störtfloden av dokusåpeskräp och annan Kanal-5-dynga i media.

The Shadow Line verkar oerhört intressant, så den skall jag ta en titt på nu.

[2011-05-19 10:59]
Christina

Intressant att klura på hur House kommer att te sig utan Cuddy nästa säsong. Läste att någon förordade att upphöja Wilson till ny boss, men det verkar väl ändå lite synd, eller?

[2011-05-19 11:45]
Kjell

Wilson som ny sjukhuschef är ändå en oerhört intressant tanke, vem skrev det?

[2011-05-19 12:25]
Christina

Det var i kommentarsfältet på min favoritblogg alla kategorier: A list of things thrown five minutes ago. http://throwingthings.blogspot.com/2011/05/show-we-rarely-talk-about-makes-change.html#comments
Dessvärre har de något bekymmer med sina kommentarer – jag kan tex inte se några på min dator men i telefonen ser jag allihop.
Hursomhelst rolig blogg för tv-intresserade – har sett några gånger att showrunners själva är inne och kommenterar, typ Shonda Rhimes.

[2011-05-19 21:33]
LT

apropå field of blood förresten, så kan man ju gå vidare med peter mullans neds (non-educated delinquents) från i fjol. osentimental och allmänt stenhård coming of age, set i glasgow i början på 70-talet.

[2011-05-20 08:48]
r

Har ”Field of blood” sänts än, eller har Kjell sett på nån sorts förhandsex?

[2011-05-20 09:07]
Kjell

Såg det på BBC iPlayer.

[2011-05-22 13:50]
Bine

Field of Blood verkar vara svårare att se än en blommande jätteknölkalla. Synd.

[2011-05-22 17:03]
OJ

En annan Henrik: Mja, om det är så roligt att Ebert ”fanboy-bashar” är väl diskutablet, när karln ofta recenserar filmer utan att egentligen ha sett dem, och sen kallar de som har klagomål på hans uppenbara brister ”fanboys”.

Sanningen är att mannen som en gång var en av de få recensenter som bedömde filmer efter deras egna meriter (istället för att som så många andra kritiker gör bedöma dem efter helt andra film-genrers meriter) har haft rejäla åldersrelaterade hälsoproblem ett bra tag som påverkar hans arbete ibland, och han har dessutom fallit i grinig-gammal-gubbe-facket när folk påpekar att detta inträffar. Som så många andra har han svårt att acceptera att hans recensioner ibland verkar som om han hört den där lilla flickan på YouTube som förklarar Star Wars eller något, fullt med märkliga sakfel, uppenbara missar i handlingen och anklagelser att filmerna gör saker de helt klart *inte* gör.

Men han var bra en gång i tiden. Lite sorgligt när man tvingas se hans sakta förfall sådär.

[2011-05-22 20:53]
SL

Har letat massor efter Field of Blood men utan framgång, så om någon har tips så emottages dem tacksamt.

[2011-05-23 12:56]
Thomas Renhult

Precis som i så många filmer och serier är det de onda som är de mest intressanta. Så oerhört karismatiska och hemska! Honey har jag dock väldiga problem med. Hon är en flat karaktär som är precis som en trulig och djävligt jobbig tonåring.

[2011-05-23 12:57]
Thomas Renhult

Kjell, hur kan du se The Field of Blood på iPlayer, det funkar väl inte utanför UK?

[2011-05-23 13:54]
Kjell

Börjar bli lite trött på att besvara denna fråga, vilket jag gjort ett tiotal gånger i våra kommentartrådar. Hur svårt kan det vara att googla ”iPlayer outside Britain”? Men okej, vi klämmer i med refrängen en gång till:

Det är mycket enkelt att skaffa sig ett VPN-abonnemang så att t ex iPlayer fungerar perfekt. Jag rekommenderar Surfbouncer, många andra föredrar BlackVPN, båda är baserade på, och bundlade med, programvaran Tunnelblick. Men det finns åtskilliga andra likvärdiga tjänster också.

[2011-05-23 14:13]
Thomas Renhult

Hade ingen aning om att det fanns sådana tjänster! Tack Kjell, du är bättre än google (smiley)!

[2011-05-23 20:00]
oggy

Parks and Rec har varit lysande den här säsongen, inte minst tack vare en ”lagom” genialisk Rob Lowe. Att prata om utländska serier som går på svensk tv på WS känns lite som att svära i kyrkan, men jag har mer än en gång råkat hamna framför The Big C på SVT och visst är det rätt bra? Vass dialog och Oliver Platt i högform + ett flertal scener med en barbröstad Stringer Bell, om man gillar sånt. Försökte söka arkivet men det verkar inte som ni skrivit något om den?

[2011-05-23 20:17]
Kjell

Vi dyrkar The Big C, oggy! Tyvärr är vår sökfunktion helt värdelös. Men jag hade den som trea på min Top 30 över 2010 års bästa serier. Och har skrivit ett tiotal gånger om den, dock mest i anslutning till mina veckolistor, och alldeles för kort. T ex:

http://www.weirdscience.se/?p=9725
http://www.weirdscience.se/?p=10430
http://www.weirdscience.se/?p=10430

[2011-05-23 21:30]
r

”Att prata om utländska serier som går på svensk tv på WS känns lite som att svära i kyrka”

Varför?

[2011-05-23 21:33]
Kjell

Ja, det undrar jag också! Kanske syftar oggy på att många läsare numera kritiserar oss för att vi skriver för mycket om sånt som går i svensk tv?

[2011-05-24 09:24]
r

Man måste ju ändå berömma Svt för hur snabba de är på ny amerikansk tv nuförtiden. Big C nappade de på kvickt! Fast Boardwalk empire och The Event hade de gärna fått fundera lite till på..

[2011-05-24 13:04]
oggy

Nä, svära i kyrkan var klumpigt uttryckt. Tänkte mest på att de flesta serier är sedan länge avhandlade här när de dyker upp på svensk tv.

[2011-06-03 16:09]
Bullen

OT: Mycket bra intervju med David Simon, får mig att vilja se om The Wire en sjätte gång…

http://www.guernicamag.com/interviews/2530/simon_4_1_11/

[2011-06-20 12:00]
Weird Science » Twin Peaks #3 – »Zen, or the Skill to Catch a Killer«

[…] såg nyligen, efter Kjells rekommendation här på WS, BBC:s polisserie The Shadow Line. Den var fantastisk, förmodligen det bästa jag […]

[2011-06-29 23:56]
Stefan, BBC

Kärleken är besvarad. WS briljerar. Jag får bättre tips om bra TV här än genom jobbet.

F ö är det väl inte helt omöjligt att vi snart kan kolla via iPlayer utan att trixa och fixa med IP-nummer enl Kjell ovan, även i vårt avlånga land. mvh Stefan, BBC.

[2011-06-30 00:03]
Kjell

Tack, Stefan! Kan du utveckla om iPlayer? Den internationella versionen får väl knappast samma utbud — eller? Det vore ju annars fantastiskt!

[2011-06-30 02:44]
Stefan, BBC

Riktigt så fantastiskt blir det kanske inte. Allmänt kan man säga att allt utbud i UK betalas av licenspengar. Allt utbud i resten av världen ska finansieras på annat sätt. I övrigt uttalar jag mig inte, men jag ju länka till en text du lika gärna kunde hittat själv men kanske missat? http://realscreen.com/2010/12/02/bennettbbcw-20101202/

[2011-06-30 08:29]
Kjell

Nej, så mycket kände jag ju till om ”nya iPlayer”, och att det lär bli någon form av betalningsmodell givetvis. Men jag har tagit för givet att helt nya serier i allmänhet inte kommer att finnas tillgängliga i den internationella versionen. 1900-talets distributionsfönster är så gamla att de är svåra att stänga för gott – men oj vad jag skulle köpa teve direkt från the Beeb om de gjorde nya serier tillgängliga direkt över hela världen. BBC skulle i ett större perspektiv sannolikt tjäna mer pengar på sin dramaproduktion än de gör i dag, men jag inser hur extremt praktiskt svårt det är att ta det steget.