Weird Science
Who you gonna call? Geraldine Chaplin!

2008-08-07  

Om man vill vara lite motvalls och cynisk kunde man kanske säga att den enorma hypen inför spanska skräck-snackisen El Orfanato (Barnhemmet) har mer att göra med Guillermo Del Toro som producent och den enorma inflationen på tortyr och remakes i de senaste årens skräckfilm än något annat. Men när man väl sitter i salongen är det bara att släppa eventuella dubier och njuta.

El Orfanato är gammeldags på ett bra sätt, med knarrande trappor, lekställningar som knirrar olycksbådande och dörrar som smäller igen (är det… korsdrag?) till ominösa stråkar. Gamla oförrätter och sinistra små barn och inte en skinnflådd amerikansk tonåring så långt ögat når. Det är oerhört stämningsfylld och välspelat, lätt den absolut läskigaste och snyggaste spökhusfilmen sen The Haunting (Robert Wise-originalet från 1963 då, inte den ohyggliga remaken) eller The Others, som den har vissa beröringspunkter med.

Eller varför inte Tobe Hoopers åttiotalsklassiker Poltergeist? Liten pojke i otäck huva till trots, så bjuder seans-scenerna på de absoluta höjdpunkterna i El Orfanato. Precis som teamet i Poltergeist (två datanördar ledda av oförglömliga miniatyrtanten Zelda Rubinstein, blott en tvärhand hög men med enorm pondus) så är paranormal-gruppen här välcastade och färgstarka: en glasögonman med headset, en mäkta tjock teamledare (inte helt olik Borats rotunde sidekick Azamat Bagatov faktiskt) och så mediet själv, Geraldine Chaplin, i en oväntad biroll. Med utsökt underspel och (i mina öron) perfekt spanska ger hon filmen en extra sorgsen tyngd på kort tid. Hennes andlöst läskiga vandring runt huset blir en av filmens allra största nagelbitare.

Kan vi dra i gång ett upprop för en spinoff-serie för spansk teve med Chaplin och hennes assistenter som ambulerande medier på nya rafflande äventyr varje vecka? Patricia Arquette kan slänga sig i väggen.

[2008-08-07 17:51]
Thomas R

Per, jag håller helt med dig! Jag så filmen igår utan att veta så mycket om den och blev skrämd så in i hel…! Det är den obehagligaste spök/skräckfilmen jag har sett och det gick rysningar ned i benen på mig! En ande/demonvärld som sipprar in i våran verklighet är alltid så mycket mer suggestivt än massavrättningar med diverse trädgårdsutrustning.
Scenen där Chaplin öppnar dörren till sovrummet med ansiktet fullt av fasa var mycket stark.
Har spanska regissörer en speciel känsla för skräck? Regissören till The Others var väl också spansk. Kanske finns det en speciell tradition av sådana filmer där.

[2008-08-08 09:09]
Anders E

Tyckte väl det här med spansk skräckfilm i barnhemsmiljö lät bekant… Och jodå, genom lite simpelt detektivarbete hittade jag ”El Espinazo del diablo” som visades i SVT för ett eller ett par år sedan. Men inte nog med detta, den är producerad, skriven och regisserad av Guillermo del Toro som är samme en som producerat ”Barnhemmet”. Karln verkar ha hittat en nisch, om man säger.

[2008-08-08 10:11]
bine

Jag kände inte igen henne. Dåligt.

Jättebra film, jag blev väldigt glatt överraskad. Det var en extra krydda att se den på bio i en salong med ett gäng nervvrak. Folk skrek ut sin skräck både till höger och vänster, längre fram i salongen.

Fick en bra känsla redan av vinjetten (heter det det på svenska?). Men det är lite svårt att placera in den i en genre, tycker jag. Skräckfilm?! Mja…

Hittills går det att lita på del Toros kvalitetsstämpel.

[2008-08-08 10:46]
TheTill

Ang spansk skräck; kan nån hjälpa mig? Enda gången jag gått på Sthlms filmfestival, lustigt nog, såg jag en film jag älskade, den hette Svart ängel/Fallen ängel el liknande. Jag såg den bara för att titeln påminde om en av mina absoluta favvofilmer, ”Angel heart”. Jag har sökt efter den på nätet, men … nada. Auda mi, por favor!

[2008-08-09 15:43]
Hodden

TheHill: Kan det vara ”Memoirs of the fallen angel” du såg? Eller menade du kanske att du inte hittar den på dvd?

[2008-08-10 00:47]
Jakob

Ett trevligt litet reportage från bortgångna Filmkrönikan på temat spansk skräck för den som fått mersmak.

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1107509, för

[2008-08-10 16:07]
TheTill

Hodden – yo ti amo! Det är den! Såsom jag har letat! WOW!!! Jag har inte vetat vad jag såg – nu har jag äntligen titeln och ska köpa den bums. Någon som vet något om regissörerna/m-författarna Fernando Camara, David Alonso? /The Fool on the Till