Weird Science
Klart tjejen ska ha en orgasm!

2011-08-29  

Att titta på amerikanska ungdomsserier kan vara farligt för hälsan.

Första scenen i MTV:s nya serie Awkward gav mig sån fetingångest att jag var tvungen att pausa och fråga mig frågan: vill jag fortsätta titta? Efter några djupa andetag så bestämde jag mig för att trycka på play igen, av två skäl: jag ville se vad de gjorde av det. Jag ville se om Awkward var en medveten svart komedi, eller bara helt vidrig smörja, som jag skulle förbjuda hypotetiska tonårsdöttrar att titta på. Det andra skälet? Läs vidare.

Låt mig först förklara vad som föranledde denna hyperventilerande moralpanik.

På imdb står Awkward listad som komedi. Att inledningsscenen där huvudpersonen Jenna förlorar sin oskuld är en av de jobbigaste scener jag sett på länge beror på denna komiska ton som serien har, med en självironiserande berättarröst som beskriver huvudpersonens förehavande. För Jennas oskuld förloras i ett städskåp på hennes skola med en av skolans populäraste killar. Det är inte den bra första gången. Det är den totala ångesten av första gången. Den som jag tror många tjejer känner igen. Den där hon ligger och väntar på att han ska stånka klart och hoppas att han inte ska stöta så hårt så att hon får bulor i bakhuvudet. Där man får se hennes händer som griper om något för att hålla sig kvar, och inte för att det är passionerat och härligt, utan för att det för i helvete är helt jävla obegripligt va fan det där med sex egentligen har med henne att göra. Där han kommer med ett saligt leende och hon klär på sig med ett forcerat. Där berättarJenna är mer intresserad av vad HAN tyckte om sexet än hur uselt det var för henne, och inte en enda gång reflekterar över detta. Där Jenna resten av de sex avsnitten som sänts fullständigt kärar ned sig i den här killen, där de har massor av sex, men där Jenna inte har det skönt en enda gång.

På vissa sätt så är Awkward som en fortsättning eller i alla fall en lättviktig kommentar till utmärkta filmen Easy A (som Johanna Koljonen skriver om på weirdscience här). Den hanterar precis som Easy A, ofta ganska roligt, hur jobbigt det är att vara femton och börja ha sex med jämnåriga. Men jag har svårt att avgöra om det är en smart historia om hur kasst det kan vara när man inte har koll, eller inte vågar prata med den man har sex med, eller om det är meningen att vi ska lida med Jenna, skratta åt hennes misstag i bingen och hoppas på att hon ska bli ihop med den snälla killen som gillar henne istället. Allvarligt, kan inte någon annan av WS läsare också kolla och se om ni kan komma till någon slutsats? För jag vet verkligen inte. Det är också svårt att veta vem serien riktar sig till. Riktar den sig till andra 15-åringar, eller till såna som mig, dubbelt så gamla nördar som gillar highschooldrama?

Och oavsett vem den är riktad till så undrar jag över vad serien berättar. För inte en enda gång så nämns den kvinnliga orgasmen. Det är en massa berättande om Jennas förälskelse i någon som uppenbarligen inte är en sån bra kille, en berättelse om hans kompis som blir intresserad av Jenna på riktigt, om en superond kvinnosatan från helvetet till queen bee (som är väldigt problematisk, men det är en annan artikel), det är det faktum att Jenna går från osynlig till väldigt synlig i skolan för att alla tror att hon misslyckades att begå sjävmord. Men trots att fokus också ligger på Jennas sexuella eskapader (utan att faktiskt det finns någon alla-borde-vänta-moral i undertexten) så undrar jag om de kommer våga, serieskaparna, att låta henne hamna i en sexuell situation som slutar med att hon också får upptäcka det läckra med sex. Hittills har vi sett ett antal manliga kom-ansikten, men hur kontroversiellt är det om hon också skulle få det? I Easy A så var ju temat stigma och slut-shaming och dubbelmoralen i hur man ser på tjejers sexualitet. Dock görs det ett stort nummer av att huvudpersonen Olive inte har sex.

I Awkward har Jenna sex i första scenen. Och vi ska förstå att det inte är så bra. Men inte för att hon inte har det skönt, utan för att killen inte är en bra kille. För jag tror att i en tonårsserie från USA, trots att den till viss mån handlar om sex, skulle skygga för ett omg omg omg OMG!! från en kvinnlig rollperson (som då inte är en av seriens slampor). Fråga mig inte varför. Men det är en känsla jag har. Och jag kommer fortsätta titta. För att jag hoppas att jag har fel.

För jag vill se Jenna komma.

[2011-08-30 00:09]
Hans

Jag har också precis snöat in på Awkward. Ditt resonemang om hennes egen sexualitet är bestickande, men ett tydligt uttalat tema i serien är ju hur Jenna lär sig att ta sig för här i tillvaron, att synas mer och vilja mer. Så att hon inte riktigt kan stå upp för sin egen sexualitet än kan man ju tro är något som serien är medveten om. Och showrunnern är ju kvinna, bara en sån sak. Awkward. är redan en kandidat för min topp tio lista för slutet av året.

[2011-08-30 00:47]
Alexander

Jag har inte set så många avsnitt, men tyckte direkt att den verkade delvis smart och originell, delvis klyschig och simpelt publikfriande. Så jag vet inte heller. Men bara det att hon är en så pass ung tjej som får ha sex (det framställs visserligen inte som särskilt njutningsfullt, men åtminstone som normalt) är väl ett steg i mindre moraliserande riktning för mainstream-USA?

[2011-08-30 20:16]
hp

Oj en uppdatering, applåder.

[2011-08-30 21:20]
Kjell

hp, vi bugar och bockar generat.

[2011-08-30 22:28]
Nekromanen

Awkward skall kollas upp på stört! Skönt med lite av en comeback för WS. Nu är det bara att luta sig tillbaka och invänta stora Breaking Bad-texten. För ärligt talat: Breaking Bad regerar!

[2011-08-30 22:48]
Anna-Karin

Det fick inte plats i inlägget, men kan vi prata om Sadie? Jag tycker huvudpersonerna blir enormt osympatiska i att de hela tiden pratar om att hon är tjock och på nåt sätt implikerar att hon inte har rätt att vara så populär på grund av detta. Tycker att berättelsen om den överviktiga mobbaren/queen biet är intressant, men hanteras den på rätt sätt? Vad tycker ni andra som kollat?
/A-K

[2011-09-01 00:22]
Rebecca

Jag har sett till avsnitt fyra (tror jag det var) där Jenna (obs spoiler för den som vill se serien) vill ha ett DTR snack (define the relationship) med killen som inte riktigt kan bestämma sig för vad han vill. Han säger näe, jag vill inte ha ett förhållande och hon ljuger och säger ”näe inte jag heller”. Där tyckte jag att de satte spiken på vad vi tjejer gör att få killen vi gillar, jag menar ”han vill ju ändå vara med mig” – dvs hellre sex än ingenting alls.

Jag såg den här serien med min tonåriga dotter och hon blev totalkär i den, precis så som hon blev totalkär i filmen EasyA. Så jag tror nog att den är till för oss båda, både vi som är lite äldre kan definiera oss med föräldrarna (som också är i min ålder dessutom) och identifiera oss med vad Jenna tycker eftersom vi en gång varit i den åldern.

Sadie är för mig en osympatisk Queen Bee som säkerligen kommer få sin upprättelse i serien och bli mjukare. Rent dramaturgiskt brukar de som är på varsin sida i sådana här serier ha nån form av blow-out, och landa i nån slags vänskap/icke-vänskap (tänk Rachel och Quinn i Glee ex).

Jag tycker ändå att det är befriande att man får se två tonåringar faktiskt ha sex som det är istället för nån romantisk schablonbild som inte överensstämmer med verkligheten.

Jag har kärat ner mig i Jennas vänner. Skulle vara intressant att få se mer av dem än bara som sidekicks till Jenna.

Och ps. det är helt uppenbart vart kärlekshistorien leder i serien.

[2011-09-01 20:53]
Joakim

Är det bara jag som tycker att årets Robinsonvariant är det bästa nånsin typ?!? Var är genusglasögonen?!?

[2011-09-01 22:41]
D

Du är förmodligen den ende som fortfarande tittar på Robinson.

[2011-09-02 11:03]
linus

anna-karin, jag är lika fundersam som du är. på ett sätt gillar jag serien för att den försöker göra nåt nytt av ett uttjatat tema.

jag gillar att jenna har två killar på g samtidigt redan från början, att hon som ”tönt” inte behöver vänta en hel säsong på ”den rätte”. samtidigt vet inte jag heller vad serien vill säga mig.

kommer vi efterhand få se jenna utforska sin egen lust? det skulle jag vilja se, och då är denna start bra och ganska trovärdig. för hur många unga tjejer skiter inte i sin egen lust bara för att killen man i kär i ska gilla en och få orgasm? att då låta jenna utforska sin egen sexualitet utifrån detta vanliga scenario skulle jag verkligen vilja se. men inte så mkt tyder på att det blir så. iaf inte hittills.

och om sadie gillar jag att hon inte är den typiska blonda smala bruden som är miss popular, men som du skriver gillar jag inte att hon ständigt görs till den tjocka. de vill väl övertydligt visa att hon är elak för att hon är tjock, men det känns bara tröttsamt.

allt som allt ser jag potential i serien. hoppas bara att den går åt rätt håll.

[2011-09-02 14:55]
Marre

Tja, nobbar hon den schyssta killen så har jag svårt att gråta över hennes uteblivna orgasmer med ”populäre killen”.

[2011-09-05 21:27]
Ida

Spoilervarning:
Jag tycker den ”schyssta killen” är helt oschysst! Jag menar, han är ihop med en blond snygg populär tjej, som är så orolig för att förlora honom, att han inte älskar henne som hon älskar honom, att hon känner att hon måste ”ge honom något” i tre månaders-present – trots att hon är ordförande i avhållsamhetsklubben i skolan. Och för att kunna släppa till men ändå behålla oskulden så säger hon åt honom att de kan ha analsex istället.

Och det här berättar han helt osolidariskt för Jenna, de möts i sitt gemensamma hån för hans flickvän (man han hade i vanliga fall gärna gått med på detta berättar han ändå med förklaringen ”I’m a guy!”.

Näe, som sagt var, schyssta killen är oschysst.

Ska tillägga att jag gillar serien i alla fall! Jävligt smart av MTV att göra en serie med tydligt musikfokus genom att de faktiskt i varje avsnitt då och då talar om vilka låtar som spelas…jag fattar att den går hem både hos kidsen och hos nostalgiska John Hughes-älskare.

[2012-11-09 21:06]
Weird Science » Döden är bara början

[…] önskat mig bort från sagans kyska oskulder och längtat efter berättelser om kvinnligt begär, rungade orgasmer och sex där kvinnliga subjekt får ta plats. Till och med min älskling Buffy får inte sexa loss […]