Weird Science
Brittisk storpremiär på SVT i kväll

2008-08-11  

Jag har läst bloggar som framhållit Syriana som exempel på att ett tevedrama ändå aldrig kan mäta sig med en verkligt vuxen och stark biofilm.

Men jag har också sett en teveserie som bröt ner Syriana på golvet likt en marionett-torterad George Clooney, en teveserie som hade håvat ner hela Oscarsgalan i sin bröstficka om den varit Hollywoodproducerad med »for your consideration«-stämpel.

I kväll börjar SVT äntligen sända den: BBC:s sex timmar långa miniserie The State Within (svensk titel: Den inre fienden), samproducerad med BBC America och med lika många amerikanska som engelska toppskådespelare, med en story så full av storartade karaktärer, nerviga spionintriger, chockerande maktkonspirationer, politiska skandaler och yrkesmördarblodbad att man skulle kunna likna det vid en sensationellt lyckad mix av Syriana, Coppolas The Conversation och The West Wing.

Eller, faktiskt, ett thinking man’s-alternativ till Daniel Craigs neo-James Bond: huvudrollens brittiske Washington-ambassadör, Sir Mark Brydon, spelad av Jason Isaacs (som vi på senare år lärt känna med smällfet Rhode Island-accent i Brotherhood, och som den brittiske Gaza-fotografen i The West Wing) är högdiplomatins svar på Agent 007 och tveklöst 2006 års årets coolaste thrillerhjälte oavsett duk- eller skärm-storlek (ja, serien sändes för snart två år sedan i England – ett av de värre casen av SVT-väntetidsbyråkrati).

The State Within är extatiskt spännande regisserad – inte minst via ett flöde av storytelling i soundtracket, i form av bakgrunds-newscasts samt mobilsamtal och annan dialog medan bilderna visar andra, parallella flöden – av Daniel Percival, som tidigare regisserat Weirdscience-favoriten Ghost Squad, men framför allt varit inne på just det här terror- och krigsmaktspelande, storpolitiska spåret två gånger tidigare: med de något mindre lyckade tevefilmerna Smallpox (2002) och Dirty War (2004). Den senare författade han ihop med erfarna Lizzie Mickery (känd för att ha skrivit Messiah-serierna och flera av de första två Kommissarie Lynley-säsongernas bästa avsnitt), som han nu även skrivit The State Within med. Och det har varit en trestegsraket där den senares mästerverkshöjder knappast kunnat nås utan förberedelserna hos de två tidigare försöken.

Frånsett det häftigaste teve-böghånglet jag sett (USA:s försvarsministers närmaste rådgivare och en MI6-agent råskäller på varandra, för att sedan sluka varandras ansikten) och frånsett att serien har ett slut som är så rikt, spännande och tillfredsställande att man känner att man aldrig mer behöver se 24, tänker jag inte gå närmare in på storyn eller dess detaljer. The State Within är en serie ni alla måste se, från början till slut, som när ni var små och plötsligt läste den bästa boken ni nånsin läst men utan att ha en aning om vad som skulle hända på nästa sida.

Första avsnittet i kväll, SVT1 klockan 22.

[2008-08-11 10:01]
Hodden

Låter toppenkul. Tack för tipset – hade nästan garanterat missat den annars.

[2008-08-11 10:43]
soffpotät

Följde den piratledes när den kom. Inledningen var verkligen strålande och man sögs snabbt in i tratten, från scenen vid flygplatsinfarten och framåt. Men framåt ep.3 tyckte jag att spänningen blev lite väl kladdigt intensiv och in-your-face. Kanske överdoserade jag tittandet då. Får väl ge den en chans till från början!

[2008-08-11 11:16]
slampskata

behöver ett forum för att prata av mig, så ursäkta intrånget: klämde hela ”Summer Heights High” på iplayer i helgas, och det var ju genialiskt roligt. australien = framtiden.

[2008-08-11 11:22]
TheTill

Wow! Det här är så mycket upp min gata det kan bli – tack! Jag menar jag sökte jobb en gång på http://www.sis.gov.uk/output/Page79.html

Personligen gillar jag inte den svenska titeln, dock.

[2008-08-11 11:52]
Kennedy

Jag gillar att SVT för en gångs skull tänkt till och sänder avsnitten lite tätare (sju stycken på två veckor). Bästa lösningen är förstås att spela in alltihop, inte prata med andra människor på tio dar och sedan ha maratonfestival. Härligt att återse Sharon Gless (Cagney i klassikern Cagney and Lacey). Känns som om hon här balanserar på gränsen till att spela över, men klarar sig på rätt sida.

[2008-08-11 12:25]
Marta Axner » Blog Archive » Missa inte Den inre fienden ikväll

[…] är det premiär för en ny serie på svt i min favoritgenre politisk thriller, dessutom enligt pålitliga kritiker dessutom en väldigt välgjord sådan. BBC-producerade Den inre fienden (The State Within) […]

[2008-08-11 15:45]
EHG

Minns när du skrev om den för två år sedan, såg den då men funderar på att se om den nu för att den var så bra.

[2008-08-11 16:11]
Kjell

Ja, jag funderar själv starkt på att se om den, tillsammans med resten av familjen. Storyn har man ju ändå, i stora drag, glömt. ”Ibland går Häglund på teverummets golv som en vanlig man…”

[2008-08-11 17:15]
rebkin

Obegriplig svensk titel på en påkostad politisk thriller som är utstuderat välgjord. Syriana, eller ännu hellre Sleeper Cell 1&2, är mer autentiska och politiskt intressanta – men som ren underhållning är The State Within ovanligt lyckad då den oförväget först accepterar ett antal genré-konventioner bara för att sedan kunna dra undan mattan med oförutsägbara vändningar. Intrigen känns till sist lite tillrättalagd, men det behövs för slutscenerna och funkar utmärkt i den form som serien har från start till slut.
Just på grund av hur lyckat serieskaparna går in i genrén politisk thriller och krämar på allt de kan så rekommenderar jag max ett avsnitt/dag – annars blir det nog ”kladdigt intensivt”!

[2008-08-11 17:23]
Kjell

Syriana hade en stor, stor svacka och det var tortyrplotten. Den andades Burn Notice. Då var Sleeper Cell betydligt vassare. Men visst satt även jag med en stor klump i halsen under sista 20 minuterna av Syriana.

[2008-08-11 17:44]
rebkin

Tycker att britterna går in och har roligt i genrén Maffig Politisk Thriller och då måste de välja de stora perspektiven och maktens korridorer. Det blir riktigt bra och jag vill inte ändra på något! Men Sleeper Cell är en udda fågel som istället plockar ned svåra frågor till individnivå. Och då de lyckas med det blir det väldigt äkta/nära. The State Within måste i slutet istället trada autencitet för att hålla ihop ramstoryn – men det bli också bra då det funkar med genrén!
Apropå Clooney: ta Michael Clayton istället som börjar så lovande och lovar något helt annat än det konventionella slutet. Där är ett exempel på ett verk som börjar med en form och sedan bryter med den och lämnar tittaren otillfredställd.

[2008-08-11 18:25]
Rob

Någon här som gått från aggressivt gräl till passionerat hångel/sex på bara några sekunder? Händer ofta på TV och film men har aldrig varit i närheten av att hända i mitt liv. Ni behöver inte gå in på detaljer, bara ett ja eller nej.

[2008-08-11 19:43]
Bloffer

Aldrig så snabbt som på TV, men gräl har absolut lett till hångel, ofta efter att ha drabbats av en våg av känslosamhet över att ha sårat personen i fråga.

Gör inte britterna otroligt mycket film och serier om terrorism nu förtiden, fler än amerikanerna tom.

[2008-08-11 19:46]
Molly

Rob: aldrig. Inte ens i närheten.

[2008-08-11 20:19]
JM

Jag har förberett med en påse bilar.

[2008-08-11 23:56]
HT

jepp, asbra. nästan klaustrofobiskt spännande. har gett dvdn som present till höger o vänster det senaste året.

[2008-08-12 00:33]
ellen

Och den slutade och det hade gått 20 minuter Dexter S02 på sexan, som jag också ser om nu i sommar. Ovanlig mycket bra teve på teve i sommar, även om det är gammalt. Fast så var det ju förr på somrarna med. Gammalt. Fast dåligt.

[2008-08-12 09:04]
Per

Rob: Njae. Kanske inom loppet av ett dygn? Inte på det coola sättet som på film/tv: först ett enormt gräl med spända käkar och bultande tinningar, sen kort paus. Sen: ”Är du färdig?” Tre sekunders paus. Och sen: tjoff, slask!

[2008-08-12 23:01]
ellroy

Ett grymt TVdrama.
Och Jason Isaacs är redan en favorit. :)

[2008-08-12 23:10]
Per

Alltså, jag är inte alls övertygad efter två avsnitt. Valfri episod från s05 av ”24” är tajtare och mer rafflande. Jason Isaacs är hittills lite blek (jag hoppas han får upp ångan snart) och den snygga tjejen som försöker få ut Luke är klart pinsam. Cagney bara en butter bitch. Militärerna i skogen verkar extremt lovande, annars finns det inget som suger tag och gör serien omissbar IMO. Men det tar sig alltså?

[2008-08-13 01:25]
rebkin

Per – det tar sig när introduktionerna är överstökade och den intrikata storyn växer ihop – klart mer givande i längden, tycker jag, än cliffhanger-jakten i 24.
På samma sätt börjar GenX bli riktigt bra först nu: ”Godfather needs to unfuck this clusterfuck now!” Gissar dock att serien avviker ganska mycket från RS-reportaget och boken som jag trodde var mer ögonblicksbilder och stämningar från själva invasionen. Det finns ibland en klumpig pk-efterklokhet som nog hade passat bättre i en skildring av ockupationen av Irak. Svårt att tro att marinkårsoldater läser Chomsky och ifrågasätter allt nästan innan de kommit i strid (mina fördomar förstås). Och inkompetent ledarskap känns det väl som att Band of Brothers skildrat oöverträffat? Fast det är förstås alltid aktuellt…

[2008-08-13 07:09]
rebkin

…GenX ska vara GenKill förstås =/

[2008-08-13 07:10]
Anders

En sak förstår jag inte: SvT sänder sju avsnitt, BBC sände sex avsnitt. Rör det sig om en annan exportversion eller?

[2008-08-13 09:15]
Philip

rebkin – Generation Kill avviker nästan INTE ALLS från Rolling Stone-reportaget, det är det som är så förbluffande. De flesta minnesvärda repliker i serien kommer direkt från Evan Wrights ursprungstext.

[2008-08-13 10:20]
rebkin

Intressant Philip – det jag tycker är bra är den nära skildringen av soldaterna och deras interna tugg och försök till distansering eller compartmentalization. Däremot tvivlar jag på scenerna i ledningsgrupperna och det öppna föraktet för befäl. Hur mycket av det såg Wright själv och hur mycket är efterhandssnack från desillusionerade veteraner? Invasionen tog väl 21 dagar? Svårt att tro att marines inte kan hålla disciplin under en månad oavsett vad som går fel. Däremot måste ju de som kommer tillbaka till ockupationen på upprepade tourer vara sjukt uppgivna.
Om jag fattar rätt är det snubben som räddar situationen på bron som lagt upp en komplettering av Wright där han vill rätta till en del perspektiv:
http://commentaryongenerationkill.blogspot.com/2008/06/comments-on-generation-kill.html

[2008-08-13 10:37]
M.O.

Spännande länk, rebkin. Perfekt companion till Wrights bok, som jag läser just nu. Och faktum är att teveserien (och även boken) framstår som än mer fascinerande äkta när man läser insider-bloggen.

[2008-08-13 16:34]
LMP

Har blandade känslor för State Within efter två avsnitt. Sharon Gless är väldigt klyschigt ”hard-ass”, som amerikaner ofta skildras i europeisk film och tv. Och ämnet är ju fortfarande högst aktuellt, men kanske hade serien tjänat på att sändas för några år sedan.
På tal om brittiska serier: höll på att missa att SVT sände ”Lead Balloon” under sommaren, upptäckte det först vid tredje avsnittet. Helt fantastisk!

[2008-08-13 20:24]
Kjell

Lead Balloon är gudomlig. Och vänta bara till säsong 2… Och The State Within blir runt 4:e episoden helt gastkramande. Men det ska bli spännande att se vad folk säger om slutet. Jag älskade det. Men vill man ha realism vetefan…

[2008-08-13 22:06]
Johansson

Nu verkar serien vara omklippt precis i samma fall som Life on Mars. Jag laddade hem avsnitt 2 idag för jag missade det igår. Nu går del3 på SVT och där är delar från del2 som jag laddade ner. Nån som vet mer?

[2008-08-14 09:00]
Kjell

Life on Mars var ju rätt bryskt nedklippt, The State Within verkar snarare ha fått material adderat om jag förstår er info rätt? Jag ska undersöka saken.

[2008-08-14 09:05]
Anders

Jag såg hela serien när den gick på BBC och tyckte då att det fanns en del mycket lösa trådar, som verkar uppfångade och intråcklade i svt-versionen. Så det är nog på det stora hela en klar förbättring, synd att inte engelsmännen fick se den nya versionen.

[2008-08-14 12:38]
Kjell

OK, det verkar handla om att 6×58 min klippts om till 7×50 min.

[2008-08-14 19:41]
Bloffer

Jag tänker på Georgien när jag ser det hela. Då med både ryssar och amerikaner som amerikaner i serien.

[2008-08-14 23:29]
Thomas R

Avrättningsscenen idag var oerhört stark! Tänk att det finns folk i Sverige som tycker dödstraff är en bra idé.

[2008-08-15 08:46]
Stefan

Kan du inte skriva något om Vaughn Toulouse i Department S. istället? Jag spelar ”Is Vic there?” konstant just nu.

[2008-08-15 09:22]
Kjell

Ah, den låten har jag inte spelat – eller hört – på decennier. Bra idé, Stefan. Måste få igång musikbloggen.

[2008-08-16 01:32]
Thomas R

SVT verkar i alla fall vara tidigt ute när det gäller andra bra serier. Tell me you love me börjar om någon vecka. Undrar hur folk kommer att reagera på sexskildringarna.

[2008-08-20 20:05]
monica lindahl

är hon en av lechy and trasy ..min man och jag strider…hör av er snabbt.

[2008-08-20 21:16]
Kjell

En av Cagney and Lacey? Svar ja.

[2008-08-20 22:05]
Frederic Täckström

Ni får ju försöka läsa in något annat i den här serien, Irak t.ex. Tråkigt att en sådan här otroligt välgjord och initierad serie kan få så mycket bludder och skitsnack och blablabla från de flesta av er som skrivit kommentarer här. Titta på Wallander och Beck i stället, det är nog er nivå.

[2008-08-21 11:03]
Kjell

Ja, i synnerhet slutscenen där den kvinnliga agenten sätter en ”fejk-kula” genom den döda kroppen och EXAKT in i det redan existerande kulhålet i väggen flera meter bakom är verkligen en starkt irakkrigskritisk allegori.

[2008-08-23 22:42]
Frederic

En sådan kommentar bekräftar precis det jag skrev. Märkligt att den är skriven av Kjell som just höjt serien till skyarna. Det måste väl ändå ha berott på att den vill berätta något om hur spelet bakom kulisserna för att få till ett krig kan gå till. Jag hänvisar till den utmärkta dokumentären Den mörka sidan som gick på SVT för ca ett halvår sedan och beskriver spelet bakom kulisserna för att starta Irakkriget. Ganska snarlikt The State Within.

[2008-08-23 23:13]
Kjell

Det var en mycket bra dokumentär, Frederic, och The State Within har absolut drag av något liknande (vilket jag också har beskrivit), men kom igen – serien är framför allt en helt skamlös underhållningsthriller. Det är inte i närheten av realismen i de bättre moderna politiska dramaserierna i skuggan av Irakkriget på senare år, och politiskt sett underlägsen även Sleeper Cell, däremot är den helt fantastiskt spännande. Och så dammar den av det gamla Guillou-konceptet med en diplomat som Bond-hjälte…

[2008-08-25 18:32]
Frederic

Fan vet, verkligheten överträffar ibland dikten. En annan sak: varför i h-e sänder inte SVT del 2 av Sleeper Cell? Vet du?

[2008-08-25 19:32]
Kjell

Bra fråga, Frederic, jag kollar upp! Återkommer.

[2008-08-26 21:21]
Kjell

har fått svar från SVT. Säsong 1 har repriserats pga det långa uppehållet sen första sändningen. Och säsong 2 fortsätter direkt efter första säsongsfinalen. Samma fredagstid, alltså, utan uppehåll emellan.
Bonus-info: På samma slot efter säsong 2:s slut tar Brotherhood S2 vid.

[2008-08-27 08:04]
Frederic

Låter som härlig musik i mina öron. Svettduken fram, alltså. Tack!