Weird Science
En pratstund med Fred Armisen

2011-09-19  

Fred Armisen är en upptagen man. Han är numera en av veteranerna på Saturday Night Live, vars 37:e säsong börjar på lördag. Själv har han tillhört ensemblen sedan 2002. Repetitionerna är i full gång på 30 Rockefeller Plaza i New York inför helgens premiär (med numera meste gästvärden Alec Baldwin), men när jag fick tag på Armisen för en pratstund häromdagen var han fortfarande i Portland, Oregon, där han höll på att avsluta inspelningen av den andra säsongen av Portlandia, vars första säsong är en av årets absoluta tevehöjdpunkter. Under en kort paus tog han sig tid att svara på några frågor om sketchshowen, som börjar visas på svenska TNT7 i kväll.

 

Du och Carrie Brownstein hade gjort både kortfilmer, sketcher och musikvideos ihop under ganska lång tid under namnet ThunderAnt innan idén med Portlandia föddes. Hur började det samarbetet?

»Vi har varit vänner länge, umgåtts mycket i största allmänhet, och vi började fundera på vad vi skulle kunna hitta på tillsammans, något kreativt. Eftersom bägge två spelar musik så tänkte vi, okej, det ska vi inte göra. Det hade varit alltför uppenbart, att till exempel starta ett band ihop. Det hade inte varit en utmaning. Så vi bestämde oss för att göra några korta filmer helt på egen hand, utan någons insyn eller godkännande, utan krav på varken humor eller form – bara något som vi tyckte var underhållande. Så det var typ det som hände, vi bollade några idéer fram och tillbaka, och sen åkte jag till Portland och tillsammans med en kompis som skötte kameran spelade vi in ett antal små klipp. Och vi älskade det, det var fantastiskt kul.«

Hur utvecklades det sedan till något mer än bara små experiment er emellan? Hur blev det ett faktiskt teveprogram?

»Det utvecklades steg för steg. Vi upptäckte efter ett tag att vi hade mer än bara spridda uppslag och idéer, vi hade plötsligt en ganska stor samling sketcher och klipp som vi hade lagt upp på vår hemsida, och vi ställde oss frågan: hur går vi vidare med detta? Så vi pitchade det som ett sketchprogram. Allt växte liksom fram av sig själv, väldigt organiskt.«

Vad var det med just Portland som gjorde att ni ville förlägga en sketchshow där?

»Först var det av rent praktiska skäl eftersom Carrie bor där. Men sen upptäckte vi att staden hade så många egenheter som vi kunde använda oss av. Den blev en perfekt skådeplats för det vi ville göra. Den liknade ingenting jag hade sett förr.«

Ni tycks onekligen ha fångat något speciellt med staden. Jag pratade med någon som bor i Portland, som sa att han nästan inte förmådde se serien eftersom den kommer för nära verkligheten. Hur upplever du att Portlandia har mottagits rent generellt av folk i Portland?

»Allt vi gör försöker vi göra med värme, med kärlek för staden. Vi försöker att inte förlöjliga någon eller något. Gensvaret har varit väldigt bra, folk tycks överlag gilla det vi gör.«

Det känns som att ni hyser en slags hatkärlek till staden. En av sakerna jag gillar med programmet är att samtidigt som ni porträtterar flera av stadens färggranna invånare på ett, låt oss säga mindre smickrande sätt, så är ni inte överdrivet cyniska eller hånfulla. I stället känns det som att ni ser karaktärerna som riktiga människor, där finns hela tiden en empati. Jag tror det hade varit lätt för er att bara framställa dem som karikatyrer. För mig är det en av programmets stora förjänster.

»Ja, jag hoppas att det är så det upplevs av tittarna, det var väldigt viktigt för oss. Jag tror nästan inte någon gillar att göra karaktärer som man bara gör narr av eller är genuint elak mot.«

Jag har diskuterat Portlandia med ett par personer som vid en första anblick tycker att ni gör just detta, hånar karaktärerna, men jag försöker alltid hävda att det är mer nyanserat än så.

»Och då måste jag tillägga att Carrie och jag är väldigt lika de här figurerna. När vi pratar ligger det ofta väldigt nära karaktärerna och hur de uttrycker sig. Många av deras egenskaper kommer helt klart från oss, även när de är aggressiva och osympatiska, som den sure cyklisten – den vreden kommer från mig, det är precis så jag känner, ganska ofta. Samma sak med damerna som driver den feministiska bokhandeln – dynamiken och spelet mellan dem ligger också väldigt nära hur vi är.«

Det Portland som framträder i Portlandia känns som en väldigt specifik plats, och det är en väldig specifik skildring av en kultur och en stad, även om skämten är mer tillgängliga än så. När ni gjorde den första säsongen, funderade ni på huruvida humorn och programmets ton skulle fungera utanför Portland, och nu även utanför USA?

»Vi hade ingen aning om vad som skulle fungera, vi saknar nog förmågan att tänka så stort. Vi kunde bara se mikronivåer. I första hand hoppades vi på att IFC skulle gilla det vi gjorde, så vi skulle få göra fler avsnitt. Varje gång vi hörde talas om att folk i andra delar av USA gillade programmet blev vi glatt överraskade. Vi kunde liksom inte föreställa oss att det skulle ske.«

Jag tror visserligen att en viss typ av alternativ kultur, eller hipsterkultur om man så vill, numera existerar i nästan alla större städer. Men Portlandia är inte bara en parad av kulturella referenser, sketcherna är ju faktiskt roliga också. Folk som bara förväntar sig en kavalkad av internskämt kan nog bli förvånade.

»När det gäller mottagningen av programmet är det utanför vår kontroll, vi kan aldrig veta hur folk kommer att reagera på det vi gör – även om vi såklart försöker göra det så roligt som möjligt. Tror du det finns liknande kulturer som de vi skildrar även i Sverige?«

Absolut, jag bor själv vid ett område som delvis kan sägas ha spår av Portlandias Portland. Det är lustigt hur subkulturer i dag kan kännas väldigt lokala och samtidigt superglobala, eftersom världen är så sammankopplad. Alla är medvetna om vad alla andra gör. Om det dyker upp en ny trend bland hipsters i Portland eller Williamsburg så kan man vara säker på att den dyker upp här några månader senare.

»Ja, det är väldigt intressant.«

När du jobbar med Carrie, som inte är komiker till yrket men som uppenbart är väldigt rolig, har du en annan arbetsmetod än när du är på ditt vanliga jobb Saturday Night Live? Jag har förstått att ni improviserar en hel del i Portlandia.

»Ja, på sätt och vis närmar vi oss hela processen på ett annat sätt, men det är enbart positivt. Carrie är verkligen naturligt rolig. Nästan allt med Portlandia skiljer sig från hur SNL görs – vi har i princip bara två skådespelare, vi får göra allt själva – så visst är det annorlunda. Men jag gillar att arbeta med bägge formaten.«

Eftersom Portlandia skiljer sig så från SNL, tillfredsställer det då en annan sida hos dig, humormässigt?

»Absolut, jag kan skatta mig lycklig som får göra så vitt skilda saker. Det är toppen.«

Apropå andra shower. Var ni inspirerade av någon särskild när ni bestämde er för tilltalet och estetiken i programmet?

»Vi var inspirerade av ett par olika saker. Tim and Eric Awesome Show, Great Job!, vars stil jag gillar skarpt. Det programmet har betytt enormt mycket. Nu har vi samma regissör också, Jonathan Krisel, och han har verkligen varit med och format hur Portlandia ser ut. The Mighty Boosh – jag älskar hur den serien ser ut, och samspelet mellan Julian och Noel, de är så roliga. Kanske lite Kids in the Hall också.«

Jag vet att det blir en andra säsong av Portlandia. Hur långt har ni kommit med den?

»Vi har filmat färdigt nästan hela säsongen, vi har bara några få dagar kvar, och det är lite deppigt att behöva åka tillbaka till New York nu, jag vill inte lämna Portland.«

När får vi se de nya avsnitten?

»Andra säsongen börjar i januari här i USA.«

Det här är bråda dagar för dig, SNL har premiär inom kort. Du är en av veteranerna där nu – gör det att du känner dig mer avslappnad och självsäker när ni närmar er en ny säsong?

»Det känns bra eftersom jag redan känner alla som jobbar där, och att komma dit igen efter ett långt uppehåll är som att återse gamla kompisar. Det är en väldigt trevlig stämning där på kontoret. Samtidigt innebär ju inte det att man kan koppla av, man måste hela tiden komma på nya sketcher och försöka hålla sig själv och showen relevant och rolig.«

 

Portlandia har premiär i kväll kl 21 på TNT7.

[2011-09-19 09:10]
Julia

Intressant!

(Nu vill jag att du ska jaga henne också. =D)

[2011-09-19 10:15]
Joel

”Det är en väldigt trevlig stämning där på kontoret”. Ja, någon gång ska väl vara den första gången man hör detta om arbetet bakom kulisserna på SNL.

[2011-09-19 18:52]
Bender

Jag gillar Portlandia skarpt, det är väldigt rolig och speciell serie. Fred Armisen har blivit en favorit i SNL efter att jag sett Portlandia.

[2011-09-19 22:11]
Yrre Yrrol

Bender: Men gör han så mycket på SNL nuförtiden förresten? Tycker det mest är Obama i början av avsnitten. Vilket för övrigt är ganska sjukt att han får fortsätta att göra nu när man har Jay Pharoah, snacka om att inte utnyttja sina resurser.

[2011-09-19 22:56]
Bender

Yrre Yrrol: Jag har tittat igenom gamla säsonger det är möjligt att han inte är med lika mycket i senaste säsongen, Obama-bitarna gäspar jag mest åt. Jay Pharoah verkar duktig på imitationer ja, de som inte är fullvärdiga medlemmar i ensemblen får ju mindre utrymme, han kanske släpps in mer den här säsongen?