Weird Science
Besynnerligt konventionell Whitcom

2011-09-20  

Efter att ha mjölkat The Office-formatet i ett antal år, och dessutom hittat en annan nyskapande halvtimmeskomedi i Community, har NBC gått back to basic med en klassisk multikamerasitcom som inte är någon katastrof, men som känns märkligt malplacerad på en plats i tablån som i vanliga fall är åsidosatt för 30 Rock.Innan jag dubbelkollade var jag nästan säker på att Whitney hörde hemma på CBS bredvid The Big Bang Theoryoch Two And A Half Men.

Titelrollen är Whitney Cummings, som också har skapat serien (och dessutom ligger bakom 2 Broke Girls, en annan multikamera som har premiär natten till tisdag svensk tid). Cummings har en image som »edgy« komiker, men det här är sitcom enligt konstens alla regler; relationshumor med ett kompisgäng i centrum.

Det besynnerliga är att Whitneys allra första sekvens, med ryckiga klipp och kameran rakt framifrån i halvbild, slår an en helt annan formmässig ton. När kameran byter till det klassiska sitcom-utsnittet över en lägenhet med öppen planlösning, och det första, ganska hafsiga, skämtet möts av ett publikskratt känns som det som något slags märkligt formexperiment − samma rollfigurer och samma plot, men filmade i två helt olika stilar.

Dialogen verkar inte heller ha hängt med i svängarna: den ligger till en början ett halvt taktslag efter den komiska rytmen. Den där studiopubliken (som Whitney pekar ut med en »filmed in front of a live studio audience«-disclaimer − när hörde man det senast?) förändrar ju förutsättningarna för en komediserie. Tajmingen måste vara millimeterexakt och skämten inte för lättköpta, annars låter de där ansiktslösa skratten bara befängda och obehagliga. Bra multikamerasitcoms vet hur man får studiopubliken att kännas naturlig. Det gör den inte Whitneys första scen. Inte alls.

Men pilotavsnittet hittar faktiskt en hyfsad rytm så småningom. Kompisgänget runt Whitney och hennes kille Alex är en gedigen uppsättning sitcomarketyper som säkert kan utvecklas till rollfigurer man vill se mer av så småningom. Framför allt är det kul att se Zoe Lister Jones i en komediserie med (potentiellt) större publik än Delocated.

Whitney är helt enkelt värd tjugo minuter för den som har tråkigt, men det känns riskfritt att avvakta och se om den tar sig.

[2011-09-20 07:42]
D

Gillat det jag sett av Cummings tidigare, som på roasten av Donald Trump, men denna var verkligen en anakronism med sina publikskratt och skämt man kan förutspå 5 sekunder i förväg. Stor besvikelse.

[2011-09-20 07:58]
Julia

(Till exempel Hot in Cleveland är ”filmed live before a studio audience”).

[2011-09-20 09:00]
D

Ser att Cummings är medskapare till ”2 Broke Girls” också som hade premiär på CBS igår och trots kanalen och att den sänds i ett sjok tillsammans med ”Two and a Half Men” så verkar den nästan mer intressant så den får kanske ges en chans.

[2011-09-20 21:01]
Weird Science » Kat Dennings går genom rutan i rapp arbetarkomedi

[…] Broke Girls är alltså den andra nya multikamerakomedin den här hösten som har Whitney Cummings som upphovsman, den här gången […]

[2011-09-21 21:04]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] Nya: 2 Broke Girls, New Girl, Suburgatory, Up All Night, Free Agents, How To Be A Gentleman och Whitney. […]

[2011-09-24 07:58]
Martin

”The Only Word Uttered on ‘Whitney’ Is ‘OK'”:

http://gawker.com/5843427