Weird Science
Free Agents åker vilse på Atlanten

2011-09-20  

NBC:s Free Agents är en ren översättning från brittisk teve. Förlagan gick i sex avsnitt på Channel 4 för två år sedan.

Det var en finstämd, tragikomisk liten historia om att hitta kärleken på nytt när det första försöket redan har gått åt helvete. Med bara sex halvtimmesavsnitt fick den nästan perfekt långfilmslängd; med några små justeringar hade manuset kunnat funka som en aningen för cynisk romcom med Hugh Grant i Stephen Mangans roll.

I översättningen till amerikansk teve är det som bekant inte bara tonläget som måste justeras. Såvida NBC inte lägger ner Free Agents efter några avsnitt (vilket i och för sig inte är alls otroligt) behöver berättelsen kalibreras om för att räcka över åtminstone 20-24 avsnitt, allra helst i flera säsonger. Den avig kärlekshistoria mellan två trasiga människor som rörde sig perfekt över sex halvtimmar har inte nödvändigtvis krut nog för att räcka fyra gånger så länge.

Där kommer kruxet både för showrunnern John Enbom (som för övrigt skrev de bästa avsnitten av Party Down) och för amerikanska kritiker, som till stora delar har totalsågat Free Agents.

Enbom har, ungefär som när The Office tog sina första trevande steg på andra sidan Atlanten, lagt sig storymässigt ganska nära förlagan. Det är på sätt och vist rationellt: det finns en solid grund att stå på, varför inte ta spjärn mot den? Det funkar också hyfsat i scenerna med de två huvudrollfigurerna, som här spelas av Hank Azaria och Kathryn Hahn. Men när de rör sig på kontoret, där gruppdynamik och hyfsat utvecklade birollfigurer är en nödvändighet för att serien ska hålla ihop i längden, blir det värre. De beståndsdelarna behövs inte nödvändigtvis i en brittkort serie, och Free Agents-förlagan koncentrerar sig i stor utsträckning på de två huvudrollfigurerna (i viss mån tillsammans med deras chef, spelad av Anthony Stewart Head som repriserar sin roll här).

Amerikanska kritiker, som inte alltid är särskilt hemma i de brittiska tablåerna, hänger över huvud taget inte med i svängarna. De tittar på Free Agents och saknar beståndsdelarna som brukar göra en bra amerikansk sitcom: gruppdynamik, utvecklingspotential även hos de mindre rollfigurerna, en humor som inte alls behöver vara bred eller billig, men som är tillräckligt mycket på ytan för att ge åtminstone några rena skratt över 22 minuter.

Utifrån de parametrarna är Free Agents en svag komedipilot. Men har man sett förlagan, förstår man var den här serien börjar någonstans och accepterar att den behöver lite tid på sig för att ta sig vidare, då är det en rätt hyfsad version av en från början stark idé.

Ett större problem är att Free Agents inte är i närheten av att kunna matcha ett så urstarkt romantiskt komedi-par som originalets Stephen Mangan och Sharon Horgan. Kathryn Hahn är inte alldeles tokig som en amerikansk Horgan, men Hank Azaria är beklämmande felcastad. Hans rollfigur är nyskild, deprimerad och känslomässigt golvad, och det kräver ett minspel som Azaria inte riktigt behärskar. Han ser mest uppgivet förvirrad ut.

Rollbesättningen är egentligen det enda som får mig att vara skeptisk inför Free Agents. Den centrala berättelse fungerar. John Enbom vet hur man skriver en känslomässigt angelägen tragikomisk humorserie. Frågan är om det finns personkemi i den här gruppen skådespelare, och om de får tid att anpassa sina rollfigurer till de egna styrkorna, snarare än till en brittisk förlaga som deras amerikanska tittare ändå inte begriper sig på.

[2011-09-20 10:38]
Kjell

Spot on, David.Kan ju tilläggas att flertalet scener i piloten var exakta kopior av C4-serien. Kanske, kanske kan just en sån som Enbom – och huvudrollsparet – få serien att växa till något eget och mer äkta när tyglarna blir friare. Håller också med om Azarias vilsenhet – man kan inte låta bli att jämföra med hans livs roll som Huff, och deppa lite.

[2011-09-21 17:31]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] 2 Broke Girls, New Girl, Suburgatory, Up All Night, Free Agents, How To Be A Gentleman och […]

[2011-09-25 14:36]
Weird Science » Fin upplösning för Leslie och Ben

[…] här är mitt sista inlägg den här säsongspremiärveckan. Det blev texter om Whitney, Free Agents, 2 Broke Girls, New Girl, How I Met Your Mother, Modern Family, Up All Night, […]

[2012-06-08 11:52]
Weird Science » Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 1

[…] Free Agents började som en hopplöst snedsparkande amerikanisering av en väldigt brittisk serie. Piloten var så misslyckad att serien aldrig fick med sig vare sig tittare eller kritiker. Det visade sig vara väldigt synd. Efter bara några avsnitt hittade amerikanska Free Agents sin egen röst och blev en alldeles utmärkt, svartsynt arbetsplatssitcom med stort hjärta. Inte riktigt i klass med Party Down, showrunnern John Enboms förra serie, men med tendenser åt samma håll. Tyvärr var vi nog inte så många som lade märke till den förvandlingen. NBC lade ner Free Agents efter fem veckor. […]