Weird Science
Kat Dennings går genom rutan i rapp knegarkomedi

2011-09-20  

Här får ni en förutsägelse: alla kommer att ha en crush på Kat Dennings efter att ha sett 2 Broke Girls-piloten. Hon är het, hon är tuff, hon bakar muffins (förlåt, cupcakes) och hon sätter dryga hipsters på plats. Utan att (i skrivande stund) ha sett Zooey Deschanel i New Girl vågar jag säga att Dennings som servitrisen Max får höstens stora genomslag som ny teverollfigur.

Det är Dennings som får 2 Broke Girls första avsnitt att kännas riktigt kul. Hon har utstrålning, hon behärskar sina rappa, sturska repliker, och hon är hyfsat trovärdig som hårdhudad arbetarklassbrud.

Pilotens svagheter är mindre, men de finns absolut. Beth Behrs som Dennings utblottade överklasskollega funkar helt ok, men 2 Broke Girls gör sig väldigt beroende av att dynamiken och personkemin mellan de båda fungerar. Den kåte ryssen i caféköket, kineschefen och den vitsande gubben vid ingången (arbetsuppgifter oklara) är påtagligt tvådimensionella; om serien ska funka som mer än The Kat Dennings Show behöver deras personligheter vecklas ut, och de ärligt talat rätt grova etniska stereotyperna tonas ner.

Bitvis var jag riktigt imponerat av manus och regi. Det här var ett lite ojämnt, men ofta väldigt rappt och tonsäkert sitcom-avsnitt. Det uttalade (om än, förstås, opolitiska) klassperspektivet är en intressant utgångspunkt för framtida intriger. Över huvud taget är det befriande att se en lovande tevekomedi i utpräglad arbetarklassmiljö. Insatser som är högre än typ »ska advokaten hitta sitt nya drömjobb innan avgångsvederlaget tar slut?« är ju en trevlig omväxling.

2 Broke Girls är alltså den andra nya multikamerakomedin den här hösten som har Whitney Cummings som upphovsman, den här gången tillsammans med Sex & The City-mannen Michael Patrick King. Vem som fungerar som showrunner har jag dock inte snappat upp (någon som vet och kan informera oss i kommentarerna?). Pilotavsnittet är skrivet av Molly McAleer, som vad det verkar gör sitt första jobb som manusförfattare på en teveserie.

Jämförelse med Whitney-piloten i korthet? 2 Broke Girls är mycket bättre.

[2011-09-20 21:24]
D

Jäklar vad det uppdateras idag. Me like.

[2011-09-20 21:45]
Weird Science » Besynnerligt konventionell Whitcom

[…] är Whitney Cummings, som också har skapat serien (och dessutom ligger bakom 2 Broke Girls, en annan multikamera som har premiär natten till tisdag svensk tid). Cummings har en image som […]

[2011-09-20 21:51]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser enorma mängder sitcoms

[…] 2 Broke Girls, Last Man Standing, New Girl, Suburgatory, Up All Night, Free Agents, How To Be A Gentleman och […]

[2011-09-20 22:11]
Kjell

Totalcharmig pilot! Tyckte mycket om den. Konstigt (?) nog fick den mig att tänka på How I Met Your Mother-piloten för hundra år sen. Något med tonen, miljöerna, det färgstarka, svängiga.

[2011-09-20 22:17]
D

Då blir man allt mer sugen på att se den. Blir nog till att avsluta den här dagen med den här och första avsnittet av nya House-säsongen då som ligger ute som preair.

[2011-09-20 23:14]
Kjell

Bisarrt att House förvandlats till… Oz?

[2011-09-20 23:22]
KG

Kat Dennings har en viss charm och står för det som var bra, men i övrigt, NJA. Fick en 2½ men-känsla av serien, den har sina stunder men består för det mesta av billiga och oftast dåliga skämt.

[2011-09-20 23:33]
HR

Oj, detta förvånade mig. Tyckte inte alls om denna, dåliga skämt och överspelat, förutom mannen innanför dörren (uppfattade inte riktigt vad han gjorde där?) som inte ens spelade över, kändes snarare som han läste innantill. Men, brukar lita på er så jag ger den en chans till.

[2011-09-21 00:16]
Anna TS

Håller med både David i hans recension och Kjell i hans tankegång – tänkte också på HIMYM. Fick en crush på Kat Dennings och avskydde asiatstereotypen + burkskratten (hade hoppats slippa såna). Nyfiken på utvecklingen.

[2011-09-21 03:26]
Hans

Om jag har förstått saken rätt så kommer Michael Patrick King fungera som ensam showrunner. Jag kommer nog att vänta några avsnitt med att kolla in 2 broke girls, jag brukar ha svårt för komedipiloter. Respekt att sätta i sig hela anrättningen.

[2011-09-21 07:57]
Christoffer

Den vitsande gubben vid ingången jobbar med att ta betalt. Så funkar på en del amerikanska diners. Man får sitt kvitto på vad man ska betala av servitrisen, så lägger man dricks direkt på bordet, sedan tar man kvittot till utgången där man betalar vad man ska. På det sättet slipper servitriserna hantera växel.

[2011-09-21 08:08]
David

@Christoffer: Det visste jag inte! Tack för upplysningen.
@Hans: Tack för den upplysningen också. Han får väl inte göra några fler S&TC-filmer. Med tanke på att han var betydligt bättre på att göra teve är det kanske inte fel att han är tillbaka i vardagslunken där.

[2011-09-21 08:39]
D

Sett avsnittet nu och kan väl inte säga att jag är imponerad direkt. Tror tyvärr att det klassiska sitcom-konceptet med publik- eller burkskratt och skämt var femte sekund inte fungerar för mig längre. Kan naturligtvis se gamla klassiker som Frasier eller Seinfeld men har nog faktiskt inte gillat en enda serie med den mallen som haft premiär de senaste tio åren förutom Lucky Louie men där används det ju ironiskt. House var ingen höjdare heller men där är jag övertygad att det tar sig.

[2011-09-21 09:48]
Jimmy

Jag som är allergisk mot såna här komediserier gillade faktiskt denna. Blir till att titta vidare. Och tack David för texterna som du nu rullar ut i rask takt. Godis för en tv-knarkare att läsa.

[2011-09-21 11:56]
San

Tyckte också mycket om avsnittet, även om det var helt beroende på en person, ingen av hennes motskådespelare imponerade. Men det blir nog mer av de vad det lider.

Äv någon anledning gillade jag burkskrattet, det kändes som att jag var barn igen och tittade på Cosby.

[2011-09-21 13:00]
Kjell

Anna TS, San m.fl:

Det är inga ”burkskratt” i 2 Broke Girls. Serien filmas inför en livepublik. Och visst blir det lätt något maskinmässigt över en tevepublik som reagerar på skämt som bandas fem gånger, och visst efterediteras även publik-tracket, men inte genom att främmande burkskratt läggs på. Alla skrattljud som hörs i 2 Broke Girls kommer från en riktig publik närvarande under inspelningen.

[2011-09-21 13:07]
San

Vilket Cosby också gjorde om jag inte minns helt fel.

”this episode was filmed before a live studio audience”

[2011-09-21 13:12]
David

Jag utvecklade också en post-Office-allergi mot klassisk multicam-sitcom med publikskratt, men den har gått över. Det är det mest klassiska av klassiska teveformat, men det betyder inte att det inte har styrkor, eller att det inte går att göra bra.
The Office, Curb, etc, och genomslaget som de serierna fick, utvecklade tevekomedin, precis som Sopranos och The Wire utvecklade tevedramat, men det betyder inte att man tvunget måste avfärda det ”gamla” sättet att göra sitcoms för alltid.

[2011-09-21 13:19]
San

David,

Jag funderade på om klassperspektivet verkligen var opolitiskt, tänker på scenen när de båda diskuterar hur de ska utveckla sin cupcake-business och medans överklass tjejen siktar högt och vågar så visade Max prov på det dåliga självförtroendet. Det kändes som att de har någonting där.

[2011-09-21 15:34]
Anna-Karin

Ja, vad är grejen med burkskratt? Men annars, lovande.

[2011-09-21 15:48]
David

@San: Klass är ju i någon mening alltid politiskt. Kanske finns det någon slags medvetenhet i manusförfattandet om hur ekonomisk och social bakgrund påverkar t ex hur man ser på livsmöjligheter. Applåd för det i så fall! Någon kritik eller något problematiserande av klassförhållanden är väl däremot svårt att hitta i 2BG-piloten.

[2011-09-21 15:49]
Kjell

A-K: Serien HAR INGA BURKSKRATT har jag ju redan påpekat. Grrrrr. ;)

[2011-09-21 16:57]
Sam

Jepp, som jag skriver i senaste amelia: Kat Dennings är youtube-generationens Winona Ryder.(I en text om Hollywoods indie-queens.)

[2011-09-21 17:26]
San

Tycker nog per definition att det var problematiserande, scenen var inte ens menat att vara ett skämt. Jag såg det snarare som att man satte tonen för vad serien/säsongen ska handla om, deras bakgrunder och hur det påverkar dom. Resten av karaktärerna var grovt skurna, men i ett pilotavsnitt i en standard sitcom så kan man kanske inte förvänta sig mer, har de ambitionen så finns det utrymme även med där.

[2011-09-22 09:59]
matte

Bara jag som fullkomligt älskade house på kåken? Tror även att den kvinnliga läkaren kan bli en roligare och mindre pryd Cameron.

När det gäller 2 broke girls: okej att det är svårt att ge djup åt karaktärer i en sitcom-pilot, och desto svårare att ge djup åt de mindre, men kunde de inte gett ”den vitsande gubben” EN personlig replik?

[2011-09-23 15:59]
oggy

Lucky Louie var inte ironiskt!
Om något så längtar jag efter en ny bra multicam-sitcom och att slippa folk som stirrar i kameran. Konsensus verkar vara att HIMYM är det bästa i genren på flera år, den är tyvärr mer rar än rolig.
Kul WS-initiativ det här hur som helst.

[2011-09-25 14:57]
Weird Science » Fin upplösning för Leslie och Ben

[…] är mitt sista inlägg den här säsongspremiärveckan. Det blev texter om Whitney, Free Agents, 2 Broke Girls, New Girl, How I Met Your Mother, Modern Family, Up All Night, Community, The Office, The Big Bang […]