Weird Science
Vem bryr sig om Zooey Deschanel?

2011-09-21  

Ett exempel på skillnaden mellan insatser och »insatser« i en teveserie.

I New Girl träffar vi Zooey Deschanel, som ser ut som Zooey Deschanel men lider av det sociala handikappet att hon inte är så bra på att flörta och vara brudig. Istället gillar hon snickarbyxor och Sagan om Ringen, vilket inte är ett större problem i någon verklighet, särskilt inte för människor som ser ut som Zooey Deschanel (däremot är det maniska behovet av att sjunga hela tiden ett reellt problem − superirriterande).

New Girl-pilotens stora problem är att den förutsätter engagemang i Deschanels rollfigur Jess och hennes kärleksproblem. Vi känner henne inte än; hon är säkert snäll men än så länge ser hon bara ut som en affekterat excentrisk tjej som kanske behöver skärpa till sig och testa lite nya dejtingstrategier. Det räknar vi med att hon klarar av. Den sortens insatser, utan verkliga konsekvenser, får bara en rollfigur att verka bortskämd.

Men så är det ju med sitcompiloter. De känner sig tvungna att etablera en premiss, samtidigt som de på 22 dryga minuter ska introducera oss för de viktigaste rollfigurerna och deras personligheter. Det finns gott om jättebra serier som inte fått den ekvationen att gå ihop.

Det brukar heller inte spela så stor roll i längden − i längden tittar vi ändå bara för humorn och för rollfigurerna. Så att New Girl-pilotens version av Zooey Deschanel inte väcker särskilt mycket sympati behöver inte vara ett bestående problem. Låt henne lugna ner sig lite, jobba på samspelet  med snubbarna hon flyttar in hos, och kanske finns det så småningom en bra sitcom i New Girl.

Av de tre killarna kommer Damon Wayans Jr. att försvinna (han är uppbunden av Happy Endings, som fick en andra säsong efter att den här piloten spelades in). De andra två är en Grabbig Streber (Max Greenfield) och en Snäll Kille (Jake M Johnson) som inte har kommit över sitt ex, men som (spoiler-föraning!) förstås kommer att kära ner sig i Zooey/Jess.

Det enda riktigt roliga skämtet i piloten mjölkas för övrigt stenhårt: Grabbiga Strebern måste lägga en slant i »the douche jar« varje gång han säger nåt riktigt sunkigt.

Helt ovidkommande reflektion: jag önskar att New Girl hade den här låten som vinjettmusik.

[2011-09-21 11:18]
Anna-Karin

Halvvägs in. Jag garvar lite grann, faktiskt. Mest åt coach. Detta verkar vara perfekt slaskTV, inte lika irriterande som Friends with benefits.

[2011-09-21 11:42]
KG

Måste säga att jag gillade det. Beror kanske mest på att jag har en svaghet för Zooey D.
Visst, det var långt ifrån perfekt, men tycker ändå att potentialen finns där och tror att det kommer bli bättre med tiden.

[2011-09-21 12:17]
LT

så det stora målet för nätverken nu är alltså att etablera en ny 2 1/2 men? en snabbproducerad och fundamenentalt uddlös sitcom där tiden i princip stått stilla sen the lucy show. lite sorgligt att se deschanel i ett sånt sammanhang.

[2011-09-21 13:12]
Christina

Jag störde mig enormt mycket på ZD. Oklart om det beror på marknadsföringens överanvändande av ordet ”quirky” i beskrivningen av henne.
Dock att det kändes väldigt tomt på tjejfronten i övrigt – man får hoppas att detta bättrar på situationen: http://www.tvline.com/2011/09/new-girl-lake-bell-natasha-lyonne/

[2011-09-21 13:16]
David

Lake Bell är en strålande värvning. Frågan är om hon får nåt kul att göra som kärleksintresse för Snälla Killen.
Bästa kritikeradjektivet som använts för att beskriva Deschanels roll här är ju adorkable. Helt på pricken. Jag gav mig inte i Manic Pixie Dreamgirl-diskussionen i den här texten för den känns som ett gungfly som man kan fastna i för evigt om man inte vet exakt vad man gör…

[2011-09-21 13:49]
linus

nä, det new girl var ingen höjdare. känns mest så konstruerat, precis som jag tycker att zooey deschanel alltid känns så konstruerad och konstlad. visst är hon charmig, men det känns som en framkrystad charm. som gjord i ett labb typ.

adorkable har deschanel gjort till sitt varumärke och det har överanvänts så mkt att det nästan har blivit parodiskt.

har ingen aning om hur poppis deschanel är i usa egentligen, men det skulle inte förvåna mig om serien inte klarade säsongen ut.

[2011-09-21 13:51]
David

Använder hon det själv? Herrejösses. Tycker att det fångar hennes särskilda, affekterade och självmedvetna, quirkyness perfekt i ett ord. Och inte som en komplimang…

[2011-09-21 13:55]
David

Ska dock sägas att Deschanel, även om man kan irritera sig på hennes stil, är en alldeles utmärkt komisk skådespelare, även här.

[2011-09-21 14:04]
linus

hon har talang absolut, men det är just något oerhört irriterande över hennes spelstil. och hon har ju kört den spelstilen i många roller tidigare…

brukar jämföra henne med emma stone, som också är lite geeky. hon har till skillnad från deschanel en mkt mer naturlig charm. kanske varmare eller nåt. svårt att sätta fingret på det. stone är utan tvekan en lysande komisk skådis.

vilket som så verkar deschanel vara lite av en älska eller hata-skådis, så new girl kan ju gå hur som helst egentligen.

[2011-09-21 15:21]
KG

Har aldrig hört henne själv använda uttrycket ‘adorkable’, ska dock tilläggas att jag har bättre koll på hennes musik än skådespel.

[2011-09-21 21:03]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] 2 Broke Girls, New Girl, Suburgatory, Up All Night, Free Agents, How To Be A Gentleman och […]

[2011-09-21 23:17]
Kjell

Min favorit hittills bland nya sitcoms. Deschanel + manus raktigenom skitbra.

”I don’t think she knows what motorboating is.”

[2011-09-22 00:39]
Peter

New Girl var ju kilometervis bättre än 2 broke girls som kändes riktigt unken.

[2011-09-22 19:16]
Christina

Jämförelsen mellan ZD och Emma Stone är intressant. För mig är det Stones tillbakalutade distans som gör henne till en fullträff, något jag tycker saknas hos Deschanel.
Min känsla när jag tittade på New Girl var bara: Synsam-reklam.

[2011-09-22 23:25]
Micke

Håller med Peter ovan: ”New girl” var ju avsveärt bättre än 2 Broke Girls, och mycket bättre än vad denna krönika säger.

Men det är klart, ogillar man ZD är det väl svårt att komma förbi det. Annars var den riktigt bra. Första serien jag satt att spela in hela säsongen av redan.