Weird Science
Hur How I Met Your Mother blev gammal och trött

2011-09-21  

Jo, rollfigurerna i How I Met Your Mother utvecklas. I någon mening är det ju precis vad serien säger sig handla om: att bli vuxen, eller snarare vuxen-plus; monogam, med barn och ett riktigt jobb (även om alla i HIMYM i och för sig alltid har haft riktiga jobb).

De pratar definitivt om att utvecklas: Marshall och Lily om att bli föräldrar, Ted om att sluta ha en 12-årings verklighetsuppfattning när det gäller relationer, Barney om att överge sitt sexmissbruk för att så småningom gifta sig (men blir det med den här slipsen, eller med den här?? − lita på att svaret på den frågan kommer att dras i långbänk över säsongen).

Men trots allt prat, och manusförfattarnas lätt övertydliga signalerande om att här pågår utveckling av rollfigurerna, känns en sjunde säsong av HIMYM verkligen bara som ännu en identisk men antagligen sämre säsong av HIMYM. Ännu en säsong av sitcommiga sitcomsituationer, ännu än säsong med kärleksintressen för Ted som ingen kommer att bry sig om eftersom Ted är en irriterande naiv tråkmåns som behöver inse att det inte är något negativt att sluta tro på »ödet«.

Nu låter jag som en hater, men jag har trots allt kollat på de föregående sex säsongerna av HIMYM av en anledning. Och jag räknar med flera underhållande ögonblick (som den naturligtvis oemotståndliga NPH-dansscenen i premiäravsnittet) även det här året.

Men jösses vad How I Met Your Mother-gänget behöver komma till saken, skaka fram den där morsan och runda av serien innan den kollapsar under tyngden av sin egen förutsägbarhet.

[2011-09-21 20:59]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] How I Met Your Mother, Modern Family, The Big Bang Theory, Community, The Office och Parks & […]

[2011-09-21 22:02]
D

Aldrig förstått HIMYM men helt OT så såg jag precis ”Bron”. Det måste fan varit det sämsta SVT släppt igenom på dramaserien på år och dagar. Hujedamej!

[2011-09-21 22:28]
fipp

precis så känner jag också om HIMYM. jag tror jag skrattade ungefär en gång under dubbelavsnitts premiären, vilket måste vara nått sorts rekord. hoppas fan att morsan dyker upp snart, innan man helt överger serien.

[2011-09-21 22:48]
KG

Serien har ju i ärlighetens namn aldrig handlat om hur han träffade mamman utan en massa annat trams. Antalet ledtrådar och liknande gentemot slutmålet har varit skrattretande få under sex säsonger. Dock fortfarande sådär lagom rolig.

[2011-09-21 22:54]
Per B

Brukar man inte känna så någon gång varje säsong av HIMYM att det är dags att avrunda och knyta ihop allt? Men sedan tuffar det igång och blir småputtrigt och trevligt tills den odramatiska säsongsfinalen.

[2011-09-21 23:08]
Calle

Serien har blivit sämre och sämre men är fortfarande en av de bästa i genren. Förra säsongen kändes det som att de byggde upp till att runda av men så blev det inte. De har ju det predikamentet att de inte gärna kan lägga ner serien hux flux utan att ge den trogna publiken svaret på frågan.

[2011-09-22 08:09]
Erik

Word to your…

[2011-09-22 09:20]
Calle

För övrigt tror jag du har lite fel David. Det är väl de senaste säsongerna först som karaktärerna har börjat prata om att ta steg som att gifta sig (Barney)och skaffa barn ( Marshall och Lily). Och så har de varit sämre också.

Att utveckla karaktärer i en sitcom som denna är lika med att döda den. Ingen serie i genren vad jag minns har klarat det.
Kan detta vara svanesången för HIMYM?

[2011-09-22 09:38]
David

@Calle: Jag vet inte om man kan prata om det som ett orsakssamband. Det är få serier som kan komma undan utan den sortens utveckling; det kräver definitivt något mer i mixen än vad en traditionell kompisgäng-sitcom som HIMYM har. En serie som Seinfeld kan hantera att göra en poäng av att rollfigurerna aldrig lär sig. Men de flesta halvtimmeskomedier är ju inte Seinfeld, om man säger så…
Jag tror att de senaste säsongernas svacka snarare handlar om att manusförfattarna har börjat få slut på den sortens idéer som skulle kunna tillföra lite energi till serien. De hade en bra dynamik mellan rollfigurerna till en början, men den håller inte i en evighet. De hade behövt ha sin andra bra idé vid det här laget, och det har de inte haft.

[2011-09-22 10:10]
Anna TS

Du är så klok, David. Sätter ord på precis det jag själv tänkt.

”Men jösses vad How I Met Your Mother-gänget behöver komma till saken, skaka fram den där morsan och runda av serien innan den kollapsar under tyngden av sin egen förutsägbarhet.” <– Sammanfattar allt!

[2011-09-22 10:18]
Daniel

@Calle, @David: Intressant teori om huruvida utveckling av sitcoms-karaktärer innebär sotdöden för en serie eller inte. Jan Gradvall skrev nyligen om det här i en krönika. Han menar att utveckling = döden. Finns här: http://www.gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=782

Själv skulle jag säga, det beror på. Vill seriens författare att den ska få ett riktigt slut, eller bara läggas ned efter senaste säsongen (med möjligtvis en avrundning de sista avsnitten)? Om de ser ett naturligt slut på serien, tycker jag en utveckling i samma riktning känns naturlig. HIMYM har ju trots allt ett inbyggt slut i själva premissen för serien. Frågan för oss tittare är väl snarare om de lyckas göra den resan intressant eller inte.

I fallet med just HIMYM ser jag fram emot en ny säsong. Även om de drar ut på mamma-frågan kanske lite för länge, uppskattar jag karaktärerna tillräckligt mycket för att bänka mig för ytterligare avsnitt.

[2011-09-22 10:32]
David

@Daniel, @Calle: Gradvall tar ju just Seinfeld som exempel, men jag skulle säga att det är något av en skenmanöver.
Ja, Seinfeld-rollfigurerna utvecklades inte alls, till den milda grad att finalavsnitten gör en poäng av att de är oförmögna att lära sig av sina misstag.
Men Seinfeld byggde alltid på ett fullständigt oslagbart komiskt samspel mellan unikt starka rollfigurerna. Det känslomässiga, ackumuleringen av erfarenheter som man som tittare delar med rollfigurerna, var aldrig grejen.
Tittar man på en serie som amerikanska The Office går det inte alls att göra den poängen. Ett avsnitt som Goodbye Michael i slutet av säsong 7 funkar just på grund av den där ackumulerade samvaron mellan tittare och rollfigur, och det är tillfredsställande för att vi har sett Michael växa och bli en delvis annan människa över så många avsnitt.
Utveckling är däremot svårhanterlig; det är lättare att fortsätta köra på det som har visat sig funka. Men när manusförfattarna har grepp om var de vill ta en rollfigur och får det att sitta både känslomässigt och humoristiskt är det mycket mer givande för mig än en serie som bara levererar skämt från exakt samma plats.

[2011-09-22 10:35]
Calle

Jag hittade precis en intervju med seriens skapare. De har kontrakt över säsong 8 och det låter på dom som att dom nu planerat att lägga pusslet över dessa säsonger och att det troligen avslutas i vår ( det som kan hindra detta är om 21/2 män kapsejsar och CBS väljer att låta himym fylla platsen). Så vi kan nog räkna med att denna säsong toppas med barnafödsel och nästa med en upplösning.

Det finns inget värde av att serier som denna pågår i all evighet. Jag håller med Janne fullständigt. En sitcom brukar om den är bra hålla i några säsonger, sen har man spelat ut alla korten och måste börja köra samma trick i repris.

Men jag kommer sakna serien. Gillar karaktärerna mycket och sättet de låter alla vara med i alla scener ( som någon skrev en text om här på WS).

[2011-09-22 10:38]
Calle

@David
Du har en poäng med The Office. Bra exempel.

[2011-09-22 11:39]
Kjell

Det finns många exempel på framgångsrika sitcoms där rollgestaltsutveckling varit närmast självklart. Mot Seinfeld kan man t ex ställa en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika sitcoms, Mad About You.

[2011-09-22 11:59]
Donny Depp

Jag undrar om de har en kassett inlåst nånstans med Teds ungar i soffan; när de reagerar på det slutgiltiga avslöjandet om ”hur han mötte deras morsa”.

För de skådisarna måste ju vara apgamla nu.

[2011-09-22 14:28]
hp

@Donny: hahaha

[2011-09-22 14:37]
rutiga

Jag tror att serien kommer må väligt bra av ett litet barn och jag hoppas iallafall. Skämten kring att barney är slampig att robin är relationsrädd har börjat bli lite förutsägbara så jag hoppas att även de utvecklas på ett sätt som gör att det finns helt nya typer av skämt. Om alla utvecklas utom ted tror jag absolut serien kan funka.Utan att det känns för tjatigt.

Och jag tycker absolut inte seriens problem är att den drar ut på att hitta mamman.

[2011-09-22 16:33]
San

Det finns serier jag tröttnat på fast de egentligen har varit bra, mest för att det varit nya serier som jag varit nyfiken på och tiden tillåter inte att man ser allt. The Office och House har fallit på det, klockan har nu börjat ticka för HIMYM.

[2011-09-22 22:29]
Calle

@Donny. Du borde kolla på serien nån gång. Det är samma sekvensen på barnen varje gång.

@ Kjell. Fantastisk serie Mad about you. Minnet är suddigt men du menar att Paul Reisers figur skulle uyvecklas på vägen? Minns att de gnabbas i flera år och sista året blir de föräldrar. Ett Seinfeld med hjärta.

@ San. Ge inte upp. Den inledande dubbeln lovar en strålande säsong. Nu minns jag varför jag älskar den.

[2011-09-23 13:21]
Donny Depp

Calle: jag har sett varje avsnitt. Det är väl därför jag undrar, känns som att de har typ två-tre variationer på ungdomarna och inte mer än så.
Men de borde väl ha varit förutseende och spelat in ett avslut.
Eller?

[2011-09-23 16:01]
Weird Science » Vilket energitillskott i »nya« The Office!

[…] min kritik av How I Met Your Mother härom dagen började vi diskutera i kommentarerna huruvida en komediserie […]

[2011-09-24 00:05]
Weird Science » Parsons briljerar, men hänger resten av Big Bang Theory med?

[…] är problemet lite det samma som med Ted i How I Met Your Mother: Leonard är en gnällig tråkmåns som lyckas bättre med kärlekslivet än han förtjänar, och […]

[2011-09-25 14:28]
Filip

Donny Depp: Just för att undvika det du säger ska de ha spelat in dessa avsnitt i förväg. Det är åtminstone vad jag har hört.

[2011-09-28 13:45]
Kalle

Vem bryr sig om att de ska hitta morsan? 99% av serien är ju helt fristående från det.
Morsankonceptet är bara en ursäkt för att serien ska kunna ha berättarröst och för att få tittaren lite mer involverad i Teds tråkiga relationer.

[2012-06-19 14:18]
Weird Science » Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 2

[…] aldrig lika bra som The Office, och det är egentligen inte särskilt konstigt att den här seriens sjunde säsong var andefattig för det mesta och bitvis rent irriterande. Vid det här laget är det svårt för […]