Weird Science
Emmymonstret som var en gedigen ensemblekomedi

2011-09-22  

Är man lite för intresserad av den amerikanska tevebranschen är det lätt att vara anti-Modern Family den här veckan.

De vann ju alltEmmygalan, med skådespelarpriser till Ty Burrell och Julie Bowen, manusförfattarpris till Steven Levitan och Jeffrey Richman, och regipris till Michael Spiller, utöver, förstås Emmyn för bästa komediserie.

Emmyjuryn gillade Modern Family så mycket att de gav serien fyra nomineringar i »Best Supporting Actor in a Comedy«-kategorin, och effektivt Emmyblockade både Nick Offermans och Danny Pudis makalösa säsonger.

Det är förstås inte Modern Familys fel att Emmyjuryn övervärderar serien. Det är en gedigen, ofta väldigt rolig sitcom. Men irritationen spiller över.

Därför är det bra att ha Modern Family inte bara är aktuell som Emmymonster utan också med en ny säsong. När man väl kollar på serien blir man ju påmind om vilken stark rollbesättning den faktiskt har. Phil Dunphy är ingen Ron Swanson, men Ty Burrells nyanserade och känslomässigt uppriktiga spel gör honom till mer än en Pinsamma Pappan-arketyp. Dessutom gör Burrell en väldigt rolig Pinsamma Pappan, med fin tajming och en strålande förmåga att göra humor av sina reaktioner på omgivningen. Han är inte alls oförtjänt av en Emmy för komiskt skådespeleri.

Resten av rollbesättningen är också utmärkt. När Mitch och Cam känns tvådimensionella är det manusförfattandet det är fel på, inte Eric Stonestreet och Jessy Tyler Ferguson. Sofia Vergara spelar en karikatyr, men ta mig tusan om hon inte gör bred, fysisk humor bättre än de flesta. Ed O’Neill är ett superproffs, och Julie Bowen vet precis hur hon ska maximera Claire Dunphys komiska potential utan att göra henne till en gäll ragata-morsa.

Modern Familys problem är snarare att den i jämförelse med de bästa komediserierna på teve just nu spelar väldigt säkert. Jag tror att det är väldigt medvetet; Levitan och Christopher Lloyd vet precis hur de ska vårda sitt bevisligen vinnande koncept. Men det är ju som de säger i USA om risker och belöning. När Community och Parks & Recreation har ett kreativt mod som ibland tar dem helt bortom vad vi förväntar oss av en tevekomedi, nöjer sig Modern Family med att vara ett pålitligt, omtyckt sitcom-hantverk.

[2011-09-22 18:30]
Hans

Komedidelen av emmy-galan var mer eller mindre rätt uppåt väggarna, där akademin konsekvent föredrog mög framför bra serier. Enda ljuspunkterna var ju några spridda nomineringar för Louie och Parks and rec.

Dessutom råkar jag vara ännu mindre begeistrad över Modern Family än du är, jag tycker helt enkelt den är väldigt, väldigt konventionell och trist.

Drama-delen var å andra sidan riktigt bra med bara enstaka stolpskott i fältet.

[2011-09-22 19:14]
Christina

OT: Åh, mög – detta underbara ord!

[2011-09-22 22:24]
Calle

Grymt rolig serie. Och strålande ensemble.

Till skillnad från mög som Parks and rec och Community.
Smart. Men sällan kul.

[2011-09-23 11:09]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] How I Met Your Mother, Modern Family, The Big Bang Theory, Community, The Office och Parks & […]