Weird Science
Community rör om med Goodman och Williams

2011-09-23  

Den här texten innehåller spoilers av Community s03e01.

En bubblande lycklig känsla i magen och ett okontrollerat gapskratt. Och det bara innan vinjettmusiken i säsongens första avsnitt.

Jag börjar bli opålitlig som kritiker i fallet Community;  jag tycker helt enkelt så vansinnigt mycket om den här serien.

Så först: ett förbehåll för att förankra den här texten i någon slags saklighet.

C-storyn med Abeds katatoniska tillstånd inför att Cougar Town har flyttats till midseason i år är ett kul, tevenördigt koncept, men når inte så långt i utförandet. Jag älskar när Community är refererande, men just av den anledningen att det så sällan är för sakens egen skull. Här blir det lite för mycket för de tevenördigt invigda (även om storyn pekar framåt en aning, åtminstone för Britta).

Men det här avsnittet syftar först och främst till att återställa någon slags status quo efter den för studiegruppen omvälvande avslutningen på säsong 2.

Jag hade fel när jag trodde att Pierce skulle bli kvar utanför studiegruppen, åtminstone ett litet tag. Här gör Dan Harmon och hans team det lite lätt för sig genom att låta Annies sentimentalt Pierce-vänliga röst tala för hela gruppen, med Jeff som enda motkraft. Jeff vinner förstås den dispyten, men det hjälper inte, för… Omar coming.

Ok, det är förstås inte The Wire-Omar men nästan: Michael K. Williams biologiprofessor, som lackar ur på Jeffs surrande mobiltelefon och kastar ut honom från kursen.

Utan en gemensam kurs att plugga till är Jeff ingen studiekompis längre utan bara en vanlig kompis. Och som han börjar inse: det händer något magiskt runt där bordet i studierummet på Greendales bibliotek.

Avsnittets B-story rör dean Pelton och säsongens andra tunga gästskådis: John Goodman som rektor för Greendales annex, en ledande utbildning för luftkonditioneringsreparatörer, som, visar det sig, står för fyra femtedelar av skolans budget. Och han är inte förstjust i att The Dean har börjat lägga sig i annexets affärer.

Både Goodman och Michael K. Williams är förstås skådespelare med dramatyngd och larger-than-life-närvaro som skulle kunna kännas fel i en tillskruvad komediserie som Community. Men det skapar spännande kontraster och nya hinder för de ordinarie rollfigurerna att hantera.

The Office gjorde något liknande med viss effekt när de plockade in en annan The Wire-profil, Idris Elba, som humorlös, orubblig mellanchef i säsong fem. Det rubbade rytmen, framför allt för Jim, och jag misstänker att det finns en liknande plan för Michael K. Williams här. Community älskar ju att peta i sprickorna i Jeffs självsäkra fasad. Att hans stil inte går hem hos professor Omar är tydligt från deras första scen tillsammans.

En grund gjuten för säsongens narrativa båge, alltså, men framförallt ett avsnitt med några underbara Community-ögonblick (som jag inte ska spoila, särskilt inte den underbara inledningen, som förtjänar att upplevas fysiskt snarare än intellektuellt.)

Jag är bara tacksam att ha den här serien tillbaka i tablån. Om det går att upprepa formen från den otroliga andrasäsongen får väl visa sig. Det finns i alla fall inget i det här premiäravsnittet som pekar på att Community har lagt av sig över sommaren.

En fråga, bara: vad var grejen med skinkan?

[2011-09-23 11:19]
D

Älskade första säsongen av Community men kände en oerhörd mättnadskänsla i våras och kom ofta på mig själv med att mest sitta och reta mig på karaktärerna. Ska dock ge det en chans igen nu och se om jag kan börja uppskatta serien igen. För mig är det annars It’s Always Sunny In Philadelphia och Parks & Recreation som verkligen kommer att förgylla fredagarna samt, kanske, The Office om de lyckas få en nytändning nu post-Michael Scott.

[2011-09-23 12:45]
Richard

2001-referensen med studiebordet som monolit varit inte dum den heller. Nej, det var verkligen en bra start på säsongen.

Gillade nystarten av The Office också. Speciellt blicken hos Robert California när Andy boostat sina kollegor inför honom. De värmande ögonblicken är för mig en mycket viktigare del av den serien än all slapstick i världen.

[2011-09-23 12:56]
David

Håller med om The Office! Kommer en text om det avsnittet under dagen (eller möjligtvis i morgon).

[2011-09-23 13:12]
matte

Skinkan var väl helt enkelt Changs middag, och därför ytterligare ett sätt att understryka att han är lite halvgalen?

[2011-09-23 13:16]
matte

The Office var utan tvekan härligt; men alla varma ögonblick, för att inte nämna alla andra skämt, hamnade i en våldsamt stor skugga som Dwight kastade när han make-my-day rensade undan alla som pysslade med planking. Såg om sekvensen med Meredith (?) och brandsläckaren tio gånger

[2011-09-23 17:09]
Yrre Yrrol

Jag hoppas att den här säsongen inte kommer bestå av b-ploten att Pierce är ett rövhål igen, det klarade vi av förra säsongen, move along.

[2011-09-23 19:54]
Calle

@D
Jag hade samma upplevelse som dig. Gillade första säsongen men mitt i andra slutade jag plötsligt kolla. Upptäckte att jag började kolla med ena ögat. Det ena smarta greppet efter det andra plockades fram ( med stop motion- avsnittet som höjdpunkt) men det kändes för mig mer ”kul” än genuint roligt.
Men jag gillar det ju. Så jag får nog försöka igen.

[2011-09-24 01:12]
KG

Bästa komedin på TV. Då de flesta serier är ganska förutsägbara, vet man aldrig vad man får med Community. Träffar inte alltid rätt, men de försöker iallafall, till skillnad mot många andra.

[2011-09-25 12:11]
JET

Jisses, andra säsongen av Community var ju en uppvisning att att toppa toppar kontinuerligt. My dinner with André + Pulp Fiction, Goodfellasavsnittet, spaghettiwestern plus Star Wars.

Gillar man inte det så undrar jag om man gillar att ha kul alls. Jag vet, det är ingen konstruktiv ståndpunkt, men så känner jag verkligen.

Räkna dock med att det här är sista säsongen, då Big Bang Theory ligger emot och bara krossar Communitys tittarsiffror. Det är extra synd för att jag inte har lust att hysa agg mot BBT som jag håller som bästa traditionella trekamerasitcomen sen News Radio.

[2012-06-19 12:48]
Weird Science » Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 2

[…] har den tredje säsongen av Community varit… bångstyrig. Krävande. Emellanåt lika bra som den andra säsongens […]