Weird Science
Parsons briljerar, men hänger resten av Big Bang Theory med?

2011-09-24  

Jag brukar försvara, emellanåt till och med hylla, The Big Bang Theory. Som en nästan alltid väldigt rolig, klassisk sitcom, men också som en serie som lutar sig på dynamiskt ensemblespel och pigg vilja att testa nya grejer.

Men den här säsongspremiären väcker en osäkerhet i bakhuvudet: är TBBT i grund och  botten en komisk tour-de-force från Jim Parsons, med en halvdan, illa förklädd alla-ligger-med-alla-sitcom som vaddering runt kanterna?

Det känns lite så, när avsnittet börjar med en stilstudie i Parsons förmåga att krama varenda liten droppe deadpanhumor ur en Sheldon-utläggning.

Sen den lilla vinjett-trudelutten, följd av 18 minuter småtråkigt efterspel till Raj och Pennys fylleligg från förra säsongens finalavsnitt. Punkterat av en antal skratt, förstås − en så pass vass tevekomedi är The Big Bang Theory trots allt − men utan något i plotten som engagerar.

Kanske är problemet lite det samma som med Ted i How I Met Your Mother: Leonard är en gnällig tråkmåns som lyckas bättre med kärlekslivet än han förtjänar, och ärligt talat är det svårt att bry sig om att han känner sig lite sårad över att kompisen och exet har haft en flört.

Det må vara hänt att jag bara lyfter samma invändningar som TBBT-tvivlare hängt upp sin kritik på sedan säsong ett. Jag tror ju trots allt att serien kan bättre, särskilt om de fortsätter att ta till vara de väldigt lyckade nytillskotten från förra säsongen.

Och slutar luta sina bärande narrativa bågar mot Leonards sexliv.

[2011-09-24 00:07]
Weird Science » Säsongspremiärsspecial: David ser massor av sitcoms

[…] How I Met Your Mother, Modern Family, The Big Bang Theory, Community, The Office och Parks & […]

[2011-09-24 00:52]
Micke

Jag har tyckt sen länge att de helt enkelt kunde sparka Johnny Galecki. Leonard är både trist och onödig som straight man – skulle funka mycket bättre med Penny som ”straight woman” i serien just nu, kolla bara scenerna med Sheldon och Penny i detta avsnitt.

Annars var avsnittet OK.

[2011-09-24 01:30]
burgus

Man vågar inte vara kreativa. Man vågar inte göra någonting nytt. Det kan inte vara svårt att skriva ett manus till BBT. Det är bara att ta fram mallen. Sheldon säger någonting egendomligt –> sex/penisskämt —-> Sheldon knackar på Pennys dörr — > sex/penisskämt — > Raj är från Indien —- > sexskämt —-> Howards mamma skriker —– > sex/penisskämt —- > Leonard är kär —> sex/penisskämt —- > Sheldon säger någonting om Star Wars —- > Slut

[2011-09-24 07:31]
UncleKaiser

Äntligen skriver nån på WS om BBT, tack David.
Som vanligt överintellektualiseras det ju lite för mkt, men det får man stå ut med.
Sheldons kommentarer om strängteori och ”kludden” på whiteboard i bakgrunden är korrekta…det intygar jag…så det är inte bara sex/penisskämt, även om Chuck Lorre verkar ha en förkärlek för detta.

[2011-09-24 08:32]
ashe

Personligen hade jag helst sett att man flyttat över fokus till Couco och Bialik då det är deras karaktärer jag tycker står för lejondelen av behållningen med serien.

[2011-09-24 08:39]
David

@UncleKaiser: Inget fel med ett bra penisskämt. ;)

[2011-09-24 09:21]
UncleKaiser

@ashe
Inte Couco…Cuoco…aningen onödigt kanske
@David
Mkt hänger som vanligt på timing….och det engelska språket på nåt knepigt sätt.
Samma kommentarer på svenska hade nog skrattats ut, men Parson vinner Emmy.

[2011-09-24 15:05]
Rebecca

Men åh, du missade ju helt scenen mellan Raj/Howard när de ska öva på den ”virtuella kyssmaskinen”. Jag skakade av skratt i soffan när jag såg den. Om det är något serien är bra att spela på så är det de underliggande homoerotiska scenerna mellan Raj/Howard. När man ser på bloopers från säsong fyra så märker man att Parsons / Couco är goda vänner även off-kamera. Och på tal om scener från de två avsnitten som finns att ladda ner – när Penny/Sheldon sitter och läser och gnabbas om ”gammalt gift par”, då tror jag att alla Penny/Sheldon-shippers höll andan av förväntan :) Och lägg märke till detta: Sheldons vänner börjar säga till om hans antics. Förr lät de honom hållas.

[2011-09-24 15:16]
David

@Rebecca: Jag hann inte kolla på andra avsnittet av premiärdubbeln innan jag skrev, så texten baseras sig helt och hållet på avsnitt ett.
Sheldon/Penny-dynamiken är helt klart en av seriens starkaste. Jag gillar över huvud taget Penny mest av de ursprungliga rollfigurerna, vid sidan av Sheldon. De verkar ha mycket lättare att skriva intressant plot åt henne än åt grabbarna.

[2011-09-24 15:32]
San

Så rätt om Leonard, man vill ju faktiskt honom illa.

[2011-09-25 11:59]
matte

Ja, Galecki har aldrig varit roligare än sin cameo i Entourage.

[2011-09-25 12:02]
matte

För övrigt: Jag förstår varför Sheldon kör samma kläder om och om igen, men varför gör icke-rutin bundna Leonard det? Konstant jacka över hoodie över t-shirt

[2011-09-26 08:20]
Calle

Jag hade förberett ett försvarstal efter att ha läst alla sågningar här där flera uppenbart inte gillar serien alls. Men så såg jag premiärdubbeln igår till slut.
Hemskt.
De har blivit offer för sin egen framgång.
Har dom bytt författare eller gör dom d numera med vänsterhanden?
Totalt ocharmigt och tjatiga sexskämt.

[2011-09-26 20:00]
Jimmy

Säsong 5 har precis börjat. Om jag inte missminner mig är det även klart med säsong 6 och 7. Det betyder ytterligare ett 70-tal avsnitt. Kommer de klara att hålla intresset uppe? Just nu är jag tveksam. Dubbelavsnittet som jag väntat på som ett barn på julafton lämnade mycket att önska. Men visst, mina förväntningar var skyhöga. Nu återstår det 20-22 avsnitt av säsong 5. Låt oss se dem innan vi dömer ut dem helt.

[2011-09-30 19:54]
UncleKaiser

För att nyansera lite, så har man kanske inte samma krav på BBT som på t.ex ”Louie”.
Vad är det för fel på 21 minuters ”hjärndöd” underhållning 1 gång/vecka?
Jag tror inte serien aspirerar på så mkt mer?
Och Chuck Lorre skrattar hela vä…orkar inte ens avsluta meningen.
”Captain Obvious” rekommenderar:
Är det så otroligt förtretligt, irriterande och en pina att traggla sig igenom 21 minuter, så varför kanske inte titta på nåt annat istället?
Det är bara att vraka o välja på närmsta tracker.

[2011-10-01 04:30]
UncleKaiser

Kanal 5 började ju om i veckan med s01e01.
Då verkar Sheldon medveten både om sociala och sexuella konventioner…mer än nu
Antar att dom gjorde han lite mer extrem alltefterom…negativ karaktärsutveckling?

[2011-10-10 11:01]
matte

Uncle: Tycker snarare att det är positiv karaktärsutveckling, om än något inkonsekvent att låta honom gå från medveten till omedveten (fast det kanske var det du menade med negativ?). Men har någonsin varit omedveten om sociala konventioner egentligen? Jag skulle snarare säga att han har rätt bra koll på dom men att han i ena stunden ignorerar dom eller följer dom av ren pliktkänsla ( would you like a hot beverage? When a person is sad it is customary to offer him or her a hot beverage osv osv). Vilket också är rätt inkonsekvent, särskilt för en så rutinbunden och anal människa som herr Sheldon Cooper