Weird Science
Wälkom to självföraktet

2011-10-20  

Kim Ji-woons I Saw the Devil, Troll 2-dokumentären Best Worst Movie, De Palmas Michael Caine-raffel Dressed to Kill, den senaste, feta Apocalypse Now-boxen, Mario Bavas La frusta e il corpo, Bong Joon-hos kriminalare Mother, Attenberg, Primer, Buckaroo Banzai, Bubba Ho-Tep, Teorema

Bara ett litet axplock av alla de filmer som står och glor på mig i hyllan i vardagsrummet med sina färgglada ryggar och eldar på mitt ständigt dåliga samvete för att jag inte orkat se dem än. Detta är inget nytt fenomen och alla småbarnsföräldrar känner väl till problematiken i att vara för trött för att se en hel långfilm och istället mysa med teveserier i behändigt 22- eller 43-minutersformat.

Tyvärr tillhör jag den kategori människor som är trött som ett as efter att barnen somnat men väljer film framför teve eftersom jag känner nåt slags löjligt driv att se ny film hela tiden, samtidigt som jag inte orkar se vedertaget bra/mäktig film utan gärna smäller i mig lite lättsmälta saker för att »ha sett dom«, men då inte charmigt dåliga filmer som Stallones Cobra eller valfri Seagal efter Under Siege (som ju är genuint bra kalasaction) utan vanligen själsdödande modern smörja som The Green Hornet eller Drive Angry eller The A-Team.

Det här dåliga omdömet parat med en viss nyfikenhet gjorde att jag ägnade halva gårdagkvällen åt att se Åsa Nisse – Wälkom to Knohult.

På bluray!

Uttrycket »You can’t polish a turd« har nog aldrig varit mer passande.

Henrik Dorsins lama nybuskis har redan fått kopiöst med smörj av en samlad kritikerkår så jag behöver inte spä på mer, det här ska inte heller bli nåt kokett inlägg av typen Hoho vad tokig jag är men jag gillade faktiskt filmen (dels gjorde jag inte det – den är o-rolig på ett plågsamt sätt – och dels blir jag fortfarande mobbad för att jag råkade lätta på hjärtat och skriva i ett mail att »Tre Solar inte är riktigt så usel som jag trodde«, ett citat jag sen fick inramat i bröllopspresent i somras av några spexiga och Hoberthatande vänner).

Nä, jag vill bara skriva av mig, ta en liten skamdusch. Det känns overkligt att jag såg hela, nu när jag tänker tillbaka på det. Jag ska inte säga att filmen var livlös, för det är en frejdig historia om knipsluga lantisar versus fjompiga rikemän i fina kostymer, och Johan Glans gör ett hedervärt jobb och får bussigt nog prata skånska, till skillnad från den myriad av Stockholmska Parlamentet-fejs som tävlar i vem som kan prestera den absolut sämsta småländskan. Tog man bort ett spännande älgrace och ett datoranimerat bomplan kunde det vara avfilmat folklustspel direkt på TV4, fast utan den tajming som man ändå får ge Stefan & Krister.

Ni vet ledan man kan känna efter att ha sett en svensk komedi finansierad helt med företagspengar? Den ledan kände jag efteråt när eftertexterna med hundratals firmanamn rullade förbi samtidigt som jag full av skam sneglade upp mot väggen och såg den fortfarande inplastade Criterion-utgåvan av Blast of Silence stirra på mig med sårad blick.

Det handlar inte om snobbism utan om livskvalitet. Nu har jag lovat mig själv att sluta med det här självskadebeteendet och bara se grymma filmer. När jag sparat den här drapan är det jag som slår av datan och går DIREKT till dvd:n och petar in Jaromir Jiles tjeckiska sjuttiotalsklassiker Valerie and Her Week of Wonders. Jag lovar!

[2011-10-20 08:06]
Micke

Bubba Ho-Tep och Best Worst Movie är i varje fall eminent lättkollade. Ta dig an dem nu!

[2011-10-20 08:21]
Kjell

Bubba Ho-Tep spelar ju, nästan, i Wälkom-ligan!

[2011-10-20 08:46]
Joakim

Jo trött är nog inte ett tilstånd som passar Primer särskilt bra, har sett den två gånger och är fortfarande inte säker på vad som egentligen händer den sista halvtimmen. Bra film dock!

[2011-10-20 09:11]
Kjell

Det är väldigt fascinerande att hur man än koncentrerar sig så blir man sol-och-vårad upp över öronen av sista halvtimmen i Primer. Varje gång. Och börjar man pausa och spola tillbaka tappar man ju direkt räkningen på tidslagren.

[2011-10-20 09:26]
Flemming Hummer

På tal om Steven Seagal har han nu gått från att jaga tjejer med pistol och ficklampa:
http://www.cbsnews.com/8301-504083_162-20002330-504083.html
till att jaga mexikan:
http://www.mysanantonio.com/news/article/Actor-Steven-Seagal-the-newest-Hudspeth-County-2217618.php
Ny reality på gång? ”Hard-on to Kill – a Mexican!”?

[2011-10-20 09:29]
Magnus H

”När jag sparat den här drapan är det jag som slår av datan och går DIREKT till dvd:n och petar in Jaromir Jiles tjeckiska sjuttiotalsklassiker Valerie and Her Week of Wonders. Jag lovar!”

Men det gjorde du inte, va?

[2011-10-20 09:34]
Per

Nä.

[2011-10-20 09:40]
Per

Flemming: Hehe. “The man has a pure motive in doing this. He knows what we’re up against here and he wants to help.” YEAH!

[2011-10-20 10:11]
Kjell

Jag som trodde att jag skulle lyckas provocera fram en bröstton om Bubba Ho-Tep från dig, Magnus?

[2011-10-20 10:28]
Per

Fight! Fight!

[2011-10-20 10:29]
Donny Depp

Flemming/Per: Bildtexten: Steven Seagal, who is due to start his job as “deputy chief to the chief deputy”

Deputy chief to the chief deputy? Är det typ mellanchef till mellanchefen? Men med rätt att döda?

[2011-10-20 10:42]
Magnus H

Kjell, jag gillade Bubba Ho-Tep, det gjorde inte du. Klart man skulle kunna diskutera saken, men det är svårt att ta någon på riktigt allvar som inte klarar av att läsa ut Watchmen.

[2011-10-20 10:43]
Magnus H

Hmm, knepig meningsbyggnad där men jaja.

[2011-10-20 10:56]
Bine

Kjell, angående Watchmen… Really!?

[2011-10-20 11:00]
Magnus H

Jag kanske borde ta tillbaka League of Extraordinary Gentlemen-volymerna och ge till någon annan… fast de kan stå där de står så länge, de blir knappast slitna. :D

[2011-10-20 11:07]
Sam

Fantastisk text. Jag var på pressvisningen och kan inte fatta att ingen gjorde en Elaine:

http://www.youtube.com/watch?v=T5qalNX5G94

[2011-10-20 11:39]
Kjell

Bine: Jag tycker jättemycket om Watchmen. Men har aldrig varit riktigt inne på seriekultur, mer än att jag låtit mig vägledas av min konnässörsbror på området för att åtminstone täppa till lite hål. Annat har tyvärr kommit emellan mig och de sista kapitlen av Watchmen… Jag köper serieromaner ibland, senast Mats Jonssons nya och samlade Walking Dead, men jag är tyvärr en evig glad nybörjare med mer lust än tid – men kanske ändå lite för lite lust, när allt kommer omkring, och definitivt för lite tid.

[2011-10-20 11:45]
r

”Jaromir Jiles tjeckiska sjuttiotalsklassiker Valerie and Her Week of Wonders”

SVAR: Är inte det närmast att betrakta som en B-film?

[2011-10-20 11:45]
Kjell

Magnus: Tänk, jag som alltid tar dig på riktigt allvar, till och med så stort allvar att jag tar mig an varje tips från dig med entusiasm, och detta trots att du knappt sett en enda vuxenfilm eller vuxendramaserie i ditt eviga tolvåringsliv! :)

[2011-10-20 11:49]
Molly

Per, den brännande frågan är förstås varför du HAR Åsa-Nissefilmen? På bluray? ? ?

[2011-10-20 11:51]
Kjell

Eller varför han klickade ”prio 1″ på den i Lovefilm-listan.

[2011-10-20 12:02]
Per

Molly/Kjell: hehe, fel båda två! Hade haft uppehåll på Lovefilm i tre månader, satt sen och petade in nya filmer samma dag kontot skulle återaktiveras, och innan jag hann rangordna hade den plötsligt sugit tag i Åsa-Nisse och Blue Valentine för skickning. Jag hade inget val!!

[2011-10-20 12:04]
Per

r: mjae, snarare en surrealistisk kultfavorit väl? Bara det faktum att min favoritgrupp Broadcast inspirerats av soundtracket gör ju att a) jag måste se den och b) skammen över att jag ser svensk nypilsner istället blir ännu större.

[2011-10-20 12:12]
Magnus H

Kjell, jag får väl vara nöjd med att du visst uppgraderat mig från elvaåring till tolvåring. :)

[2011-10-20 13:27]
Bine

Kjell: Tack för kommentaren.

[2011-10-20 15:17]
Ida

Fast om man nu vill se fin-film, men inte orkar se hela surfar man ju bara in på browsheldhigh.blip.tv och låter Oancitizen gå igenom mästerverken åt en.

[2011-10-21 10:00]
Henke

Den är bättre än Änglagård 3 i varje fall.

[2011-10-21 14:43]
Adam

Per: Off topic, men: måste bara säga att jag gråter några liter varje dag i sorg över Trish Keenans bortgång. Åsa Nisse lever vidare – Trish Keenan dör. Det finns ingen gud.

[2011-10-21 14:51]
Per

Adam, jag vet. Det är så fruktansvärt sorgligt och orättvist att hon fick ett så kort liv.

[2011-10-21 17:30]
Anna M

Bubba Ho-tep är en trevlig b-film med rätt mycket glimten i ögat. Som det brukar vara med saker där Bruce Campbell är med. Tyckte mycket bra om den. Har själv många osedda saker som jag hoppas få tid för.
Håller med om Keenan. Det var sorgligt.

[2011-10-22 21:30]
Tompa

Får man filmen från Loverilm måste den ses så man kan skicka tillbaka dn snabbt för en ny och få valuta för pengarna

På tal om Primer, här är en tidslinje som förklarar allt
http://unrealitymag.com/wp-content/uploads/2011/09/primer-chart.jpg

Skoja bara. Fattar fortfarande inte vad som hände…

[2011-10-23 19:44]
r

Primer, den enda filmen man behöver studera flödesscheman efteråt för att förstå till 80%..