Weird Science
Kvinnor som älskar massmördare

2011-10-28  

Han är ett monster. Han har dödat många, så många att man inte vill tänka på det. I samhällets ögon är han felaktig. Men i hennes ögon är han någon som är värd att rädda. Hon har sett något gott i honom. Hon vet att han går att omvända. Trots att hela världen har gett upp hoppet, trots att de som var honom närmast inte längre tror på att det finns något kvar av honom som är mänskligt. Hon tar hans hand och ser honom i ögonen och säger: Kämpa. Jag tror på dig. Jag tror på att du kan. Du kan inte vara ond, för jag älskar dig.

De heter Buffy, Elena, Mina, Bella. De älskar episkt. De älskar de där männen som andra kallar monster. De vet vad han har gjort. De har sett det. Men de älskar ändå. Inte utan smärta. Inte utan förlust. Men de älskar.

De här berättelserna har alltid inslag av förbjuden lusta, av makt och sex. Men det är inte den viktigaste ingrediensen i dem. Det viktigaste inslaget är sanningen att kärleken övervinner allt. Att hennes kärlek kan rädda honom från honom själv. Bara hon tror på honom så kan han bli en man. En god man.

Hon ger aldrig upp hoppet.

Mathias Flinck och Anders Behring Breivik får brev i fängelset från kvinnor. Kvinnor som säger att de älskar. Att bara de förstår.

Varför har jag aldrig sett parallellerna förut?

Och när vi berättar de här historierna om de sexiga mördarna och målgruppen är unga kvinnor så är det nästan lätt sälla sig till moralpaniktanterna. Herregud, vad är det vi lär dem/oss egentligen?

I tredje säsongen av Vampire Diaries försvinner emovampyren Stefan iväg på en massmördarturné. I det första avsnittet dödar han två unga kvinnor oerhört brutalt. Den ena tvingas se på när han biter huvudet av den andra. Ändå ska vi hoppas på att kärlekshistorien mellan Elena och Stefan ska få ett lyckligt slut. Att han ska få komma tillbaka. Bli förlåten. Och Elena slutar inte hoppas. Hon kämpar för mannen hon vet egentligen är en bra man.

Så hon fortsätter låta sig plågas av allt han gör och har gjort. För att han en dag ska komma ut på andra sidan, förlåta sig själv och älska henne tillbaka. Och för att hon då ska få känna sig hel.

Och också: Mannen framställd som ett vansinnigt, livsfarligt djur. Som bara kan lugnas av en ung kvinnas ömma omsorger. Och som i sin tur bara kan tillfredställas om det finns lite monster i hennes man. Den berättelsen. Som reproduceras i århundraden.

Denna masochism. Detta messiaskomplex.

Kära älskade Buffy, Bella, Mina och Elena. Den du behöver rädda är dig själv.

[2011-10-28 12:08]
Donny Depp

Heja!

[2011-10-28 12:50]
Johanna

Fast alltså, hoppas man verkligen på det? Jag sitter och är mest galen på att hon fortfarande trånar efter tråk-(numera massmördare-)stephan, när daimon är så mycket roligare. Eller i alla fall få en riktig Eric-säsong som Sookie fick.

[2011-10-28 13:41]
Lila

Blir så trött… Äntligen någon som ser på detta dravel med nyktra ögon!

[2011-10-28 14:14]
Erika

En förhistorisk kod kanske som gör att vi inte bara fortsätter älska våldsamma män utan till och med blir mer attraherade av dem?

[2011-10-28 14:18]
Molly

Väl rutet! Askungekomplexet i blodsugarversion.

[2011-10-28 14:56]
Flemming Hummer

Angel tror jag är tänkt som en abusive pojkvän (finns andra liknande trådar i Buffy), och hur Buffy hanterar det. Jag menar, hela det här att Angel blir ond när det gått för honom eller nåt, känns som en övertydlig mytologisering av den gamla kvinnliga problematiken, så fint formulerat i uttrycket: ”Why buy the cow, when you can get the milk for free?”. Rädslan att bli lämnad när man ”give up the goods”, så att säga. (Härlett ur könsrollerna.) Och Angels manipulation och våld, visar en pojke som var ”så söt”, men visade sig vara en ”bad person”. Dvs det är en behandling av en kvinnlig problematik, i att försöka närma sig en man.

Bella är något annat, en hyllning till kvinnor som tar smällarna för sin mans skull, av sin man, för att det är sådan den finaste kärleken är. Dvs, Twilight hänger sig åt en ganska osund syn på relationer kvinna-man.

[2011-10-28 15:15]
Jossan

Herregud…att jag inte sett den här kopplingen förut. Det är ju fan inte klokt!

[2011-10-28 15:18]
karen

Intressant också i dessa dagar när boken ”Monster” har kommit ut som diskuterar vår fascination av mördare.

[2011-10-28 16:19]
Länkkärlek: Weird Science « Heart Skipped A Beat

[…] Linder har skrivit ett tänkvärt inlägg med titeln Kvinnor som älskar massmördare i Weird Science idag. Jag kan inte sluta tänka på kopplingarna som hon gör!  Det känns helt […]

[2011-10-28 17:05]
Daniel A

Jag kanske drar lite förhastade slutsatser här, men kan det inte helt enkelt vara så att tjejer är dumma i huvudet?

[2011-10-28 17:08]
Anna-Karin

Daniel A: Eller så kollar du på vilka det är som skriver berättelserna?

[2011-10-28 17:30]
Erik Holmberg

Som stor Buffy fan måste jag pointer att hon inte riktigt hör ihop med de andra i denna kategori beroende på att hon på inget sätt är hjälplös gentemot Angel.

[2011-10-28 18:35]
Daniel A

@Anna-Karin Nja, det har ju aldrig i mänsklighetens historia funnits så mycket alternativ som idag, så att titta på vilka manusförfattarna är (judar(?), massmördare(?), män(?), jag vet inte vad jag skulle få för uppenbarelse där faktiskt) är ju rätt ointressant. Tjejerna som tittar har ju aktivt valt bort tusentals andra böcker, serier och filmer som de kunde lagt sin tid på. Och en av anledningarna till det är ju att de kan identifiera sig med massmördarälskande. :)

[2011-10-28 18:40]
Johan

Nu ska du inte blanda in Buffy Summers i den där skaran av sorgliga ursäkter till tonårstjejer. Jag diskuterade faktiskt precis detta häromdagen och Buffy är ju den enda av de brudarna som faktiskt inte är helt försvarslös och dum i huvudet. Hon kanske gillar bad boys med huggtänder men hon vet att hon kan påla dem när fan som helst.

Bara säger, hon är av lite högre klass än de där andra oformade lerklumparna till karaktärer.

[2011-10-28 23:02]
matte

Måste delvis hålla med Daniel. Precis som han skriver så väljer ju den kvinnliga målgruppen aktivt bort böcker, serier och filmer för det här vurmandet för mördare och allehanda psykopater. Jag tror inte att ”berättelsen som reproduceras i århundraden” får unga tjejer att dras till riktiga as, utan snarare att det här temat både existerar och fungerar för att det är en ordentligt utspridd reell företeelse. Jag tror att konsten imiterar livet i det här fallet och inte tvärtom

[2011-10-29 01:15]
KG

Blir alltid ledsen och irriterad när BtVS nämns bland dessa andra vampyrserier/filmer.
Den centrala storyn i BtVS handlar om en tjej som ansvarar för världens existens och hur hon hanterar detta. Visst, relationen med Angel handlar till stor del om kärlek, romantik osv, men till lika stor del att de är varandras jämlike. Han är den ende som förstår hennes börda, på samma sätt som Buffy förstår honom. Historien upprepar sig senare med Spike i säsong 6 & 7.
Men det som skiljer Buffy från de andra hopplösa vampyrälskande tonårstjejerna är det som tidigare nämnts, hon är varken hjälplös eller försvarslös.
Bästa exemplet på detta är när Angel blir ond, Angelus. Hon räddar världen från dess undergång genom att döda honom, även efter det att han blivit den snälle Angel igen.

[2011-10-29 02:21]
Elin

Är för trött för att formulera mig ordentligt(och det är nog därför jag ens försöker) men den här självklara kopplingen är knappast ny även om den självklart är väldigt intressant.

Det som får mig förbannad är allt avfärdande (i kommentarerna) om ”tonårsbrudar”(ok. inte direktciterat men i andemening) och deras dåliga smak och brist på insikt. Det är väldigt enkelt att läsa på vilket fanforum av alla ovan nämnda för att sa att fansen själva ställer sig de här frågorna. (Jag vet, SHOCKEN!)

Önskar jag kunde sluta men blir lite för irriterat och; Buffy har många gånger om visat att hon räddar sig själv (visserligen för att återigen fall dit men, men), Elena är just nu i mitt av en arch och många fans hoppas på att hon kommer att (få) kunna rädda sig själv, Mina vet jag inget om (om det inte är ms Dracula och då känner jag inte riktigt att hon ens kvalificerar).

Bella är ett eget kapitel. Om jag hade en tonårig skulle jag ta ett snack om abusive relationships innan hen ens fick läsa Twatlight. Även om jag själv var väldigt underhålld av den första boken och inte kunde släppa ”sagan” förens den var slut. Men med mina +35 år såg jag dem inte som en manual för hur den perfekta pojkvännen ser ut. Ganska mycket tvärtom.

[2011-10-29 02:38]
Hans

Inte att förglömma så är det också berättelser om väldigt gamla män som tänder på tonårsflickor. Det brukar i andra sammanhang kallas något helt annat.

TVD har en hel del som talar för den men kärlekshistorien mellan Stefan och Elena är inte det.

[2011-10-29 10:17]
Anna M

Beträffande Mina så gäller det väl vilken Mina Harker man menar..Mina i Coppolas film passar in..men bokens Mina har ingen kärlekshistoria med Dracula..Han vill erövra henne och genom henne de som älskar henne och hela det engelska folket. Hon blir biten och får en slags telepatisk kontakt med honom, men någon kärlek är det aldrig frågan om. Möjligen en lockelse som bara finns väldigt mycket mellan raderna. Det var ju det viktorianska England. Alan Moores Mina är en helt annan figur, ska vi sen blanda in den Mina som finns i den filmatiseringen blir det väldigt virrigt.

[2011-10-29 10:34]
matte

Vad är egentligen tjusningen med vampire diaries? Skakigt skådespeleri, kasst manus, grenre-klyschor så det smäller om det, och VARENDA karaktär ser ut som en fotomodell. Känns som en mix mellan twilight och 90210

[2011-10-30 19:33]
Anna Lasses

Jag håller med varenda ord du säger Anna-Karin. Samtidigt måste jag konstatera att jag tycker att det är bra att det finns serier med unga starka kvinnor i huvudrollen, även om det är lång väg kvar till riktigt bra kvinnohjälteporträtt. Buffy är en bra bit på vägen, men även hon faller i vissa klassiska gropar. Det som jag reagerar mest på när det gäller Elena i Vampire Diaries är att hon inte vill bli förvandlad till vampyr. Men varför? I näst sista delen i andra säsongen erkänner hon för sin stora kärlek att hon drömmer om att skaffa barn och bli gammal (!). Men kom igen! Tjejen ska vara 17 år och låter som 100. Och vem vill för övrigt inte leva för evigt med sin stora kärlek? Till Bellas försvar i Twilight måste jag säga att hon är den enda som har vett nog att fatta att leva för evigt faktiskt är en fantastisk möjlighet. Att hon sedan dessutom får barn är kanske lite töntigt, men eftersom jag är en sucker för totallycka så why not. Men nu väntar vi väl alla på att äntligen få se en riktig actionhjälte med kvinnligt kön, nämligen Katniss Everdeen i Hunger Games. En överlevare. En person som gör det som måste göras. Och där kärleken får komma i andra hand. Och när den väl kommer, då är det inte den flammande tonårskärleken hon väljer, utan en livskamrat att dela livet med. Hoppas, hoppas nu bara att inte filmproducenterna förstör denna smått unika karaktär.

[2011-10-30 19:40]
Anna Lasses

Jo, det var en sak till. Sluta förakta de som väljer att se på ovan nämnda serier/filmer! Det är inte som att det vimlar med bra alternativ när det gäller kvinnliga hjältar. Och Buffy, Elena och Bella är som karaktärer inte ett dugg sämre eller mindre komplexa än Stålmannen, Batman eller Spindelmannen.

[2011-10-30 20:07]
rutiga

Jag tycker inte man bör läsa det såhär alls. Jag ser de snarare som att de du nämner skall framställas som den aldra starkaste typen av individer som orkar se de fina i hemskt struliga människor även om de kanske inte blir bätre. Sonm orkar se hela personer istället för att förenkla dem till monster.

[2011-10-30 20:10]
rutiga

Mja inte twilight kanske just den är förstår jag inte

[2011-10-31 08:17]
Anna-Karin

Anna Lasses: Jag ser fram emot Hunger games jag med!

Alla andra: Ni som läst mig på WS länge vet att jag älskar Buffy mer än vad som är hälsosamt. Jag velade länge om hon ens skulle vara med i den här texten, men insåg sedan att det har lite hyckleri att utelämna henne.

[2011-11-01 20:35]
Anne

Jag håller med om stora delar av den här texten, men att du har placerat Buffy i den här kategorin är galet fel och gör det svårt för mig att ta den här texten på allvar. Som många andra påpekat är hon inte alls hjälplös och när det är vad som krävs så sätter hon stopp för Angel. Buffy har varit och kommer fortsätta en mycket bra förebild för oss alla i många år framåt.

[2011-11-02 10:38]
Anna-Karin

När det gäller Buffy: Ja, Buffy räddar sig själv gång på gång, men trillar även dit på två massmördare under loppet av de sju säsonger som serien pågår. Texten handlar inte om att kvinnorna är hjälplösa, det tror jag ni förstår om ni läser den en gång till. Att Buffy faktiskt dödar Angel i säsong 2 är en fantastisk take på berättelsen och jag tycker att den berättas väldigt smart, och Buffys kamp med sin kärlek är väldigt fint berättad den med, hon säger ju till och med till Angel: ”I know everything you did, because you did it to me”.
Jag förstår varför Buffy-fans blir upprörda över att hon är med i den här texten, det skulle jag också varit om jag läst den och inte skrivit den, men faktum kvarstår: Stora delar av berättelsen om Buffy handlar om hur hon älskar en man som dödat hundratals människor och hur hon hanterar det.

[2012-03-24 21:05]
Sandra

Men hallå, Buffy är ju av samma skrot och korn som männen hon älskar. Hon är, precis som dem, en massmördare och ”death is her gift”. Deras mörker är hennes mörker. Det är ju det som är så fantastiskt med henne, inte bara att hon kan ta hand om sig själv.