Weird Science
Sjukt bra spel i Contagion

2011-11-03  

Det är egentligen rent självplågeri att se Contagion i influensatider. Steven Soderberghs tjugoandra film på lika många år är en oroande orgie i närbilder på diverse sätt att sprida smitta: jordnötsfat på en bardisk, läppar mot glas, en nysning på tunnelbanan… efter en kvart tittar man ner i sin av en svettig SF-anställd yngling nyss påfyllda popcornbalja och känner en kall kår av dödsångest. När man dessutom läser att filmen dels är vetenskapligt oerhört korrekt för att vara film, och att ett liknande pandemi-utbrott i verkligheten är hyfsat sannolikt, blir det ännu jobbigare.

Contagions styrka är att den är osentimental på gränsen till kylig. Under de första fem minutrarna förlorar en pappa (Matt Damon i jättemysig stickad tröja) både fru och barn under loppet av en dag, och Soderberghs kamera registrerar kliniskt hans nollställda, famlande reaktioner. Strax därpå sker en obduktion som är något av det mest grafiska och obehagliga jag sett på film trots att det man mest hör är det påträngande ljudet från sågen de använder för att såga upp kraniet. Att det är en Hollywoodstjärna som får skalpen prydligt uppvikt gör på något bakvänt sätt scenen ännu mer skrämmande.

Soderberghs kliniska approach gör att skådisgänget – en imponerande ensemble av firade stjärnor – kan ägna sig åt att vara just skådisar, utan att försöka vara mäktiga. Allt spel är återhållet, lugnt, vardagligt. Contagion har gott om såna scener (helt befriade från peruk, mask och gråtattacker) som borde rendera Oscarnomineringar men aldrig gör det: Kate Winslet blir emotsagd av en jobbig kvinna på ett möte och försöker hålla god min, Laurence Fishburne lägger på luren efter ett tungt besked och bara sitter på sin stol och tänker i ett lång ögonblick, Elliott Gould ska svara i telefon men mobilen ligger under en bunt papper på hans röriga skrivbord så det tar några sekunder innan han grävt fram den. Filmen är full av små diskreta stunder. Det är väldigt fint.

Contagion är en katastroffilm utan några episka katastrofscener, ett drama om människor i kris som inte ägnar särskilt stort intresse åt några av människorna i fråga, en thriller som inte är så värst spännande. Ändå funkar den fruktansvärt bra (om man bortser från en eller två menlösa sidospår). Soderbergh lägger det mesta av filmens fokus på själva processen att hitta ett vaccin. Mjältsjukt gula labbinteriörer där Jennifer Ehle (som är svinbra) står och vrider på reglage – ofattbart fängslande från start till mål Hur fan bär han sig åt?

Efter att ha betat av ett gäng olika genrer med varierande framgång (Erin Brockovich är en av de bästa rättegångsfilmerna som gjorts, The Good German den kanske tråkigaste hyllningen till Hollywoods 1940-tal) tänker Soderbergh snart lägga av med filmandet och ta det lugnt. Men först ska han göra actionrökaren Haywire med Michael Fassbender, och sen indierullen Magic Mike om manliga strippor. Jag håller tummarna att han hinner ändra sig.

[2011-11-03 10:28]
Sam

”Contagion” är säkert underhållande – om man är bakterieforskare! Alldeles för mycket smitta och alldeles för lite vardag. Den är lite som att se ”Hajen”, fast från hajens perspektiv. Jag började heja på viruset.

[2011-11-03 10:56]
Per

Hehe.

[2011-11-03 21:35]
hp

Va, ingen kärlek för the Good German, gillade den skarpt. Contagion måste självklart ses.

[2011-11-04 12:39]
JET

MINUTRARNA?

[2011-11-04 12:49]
Per

JA?

[2011-11-05 09:36]
matte

Jet: helt accepterad pluralform. Be om ursäkt för versalerna nu :)

[2011-11-08 10:24]
Sven

Minutrar är en avvikande böjningsform som utgår från att minuter skulle vara grundformen, och sedan böjas enligt mönstret en åker, flera åkrar. Men eftersom det inte heter en minuter bryter pluralformen minutrar mot böjningsnormerna.

[2011-11-08 12:10]
Per

Mm, men vad tyckte ni om filmen? :)

[2011-12-14 16:20]
hp

A blog is graffiti with punctuation!

Sett rullen till slut, skitsnygg och välkomponerad, men visst är det en utmärkt miniserie som gått förlorad någonstan? Eller den kanske kommer?

HP

[2012-01-07 03:13]
Martin

Bra text.