Weird Science
»Doot Doo!«

2011-12-27  

Musikjournalisten, aktivisten och upptågsmakaren Nardwuar the Human Serviette är en kanadensisk nationalklenod. I över tjugo år har han förundrat och förargat både publik och intervjuobjekt med sina intrikata frågestunder som våghalsigt pendlar mellan det triviala och det djupsinniga. Han har gjort det i radio och teve, på presskonferenser, taffliga backstageområden och gator och torg. Många är de stjärnor som klentroget granskat hans plojiga utstyrsel och fåniga röst och undrat »Vad är det här för clown?«, bara för att överrumplas av Nardwuars närmast lexikala kunskap om all möjlig populärkultur och framförallt musik, från den garagerock han själv framför i sitt band The Evaporators till modern hiphop.

Det kan vara svårt att gilla Nardwuar. Det kan ta tid att vänja sig. För många är det en process – man måste lära sig att uppskatta honom. Jag vet, för jag avskydde honom till en början. Hans manér, hans pajasaktiga intervjustil där personligheten Nardwuar tycktes viktigare än personen han pratade med – allt det där gjorde mig galen tills jag insåg hur mycket research och genuin kärlek till musiken som ligger bakom hans utfrågningar, och hur han till skillnad från väldigt många av sina kollegor faktiskt bryr sig om sina intervjuobjekt. Plötsligt var jag ett fan.

Så varför är denna excentriker från Vancouver, British Columbia värd att skriva om på Weird Science? Jo, för att han har en egen YouTube-kanal. Och som han använder den. Ett ord: föredömligt. Här hittar man massor av de många intervjuer Nardwuar har gjort under åren, från nya konversationer med Best Coast och Odd Future och långt bakåt genom rockhistorien, till suddiga VHS-minnen av samtal med Sonic Youth och Nirvana från kanadensisk lokal-teve. Nardwuar i både ljud och bild är en upplevelse man aldrig glömmer, och hans generösa samling av klipp (när detta skrivs 247 stycken) är ett av mina favorit-rabbit holes på hela Internet, och som sådant en fenomenal tidsödare. Jag fastnar ofta. Det kan börja med att jag klickar på någon av hans senaste intervjuer, till exempel den med Ghostface Killah, och därefter hittar någon annan lockande video i högerspalten, kanske den där Nardwuar pratar med Lady Gaga i ett trapphus, för att sedan förlora mig i arkivet tills jag sneglar på klockan och inser att det har gått två timmar sedan jag hörde Tony Starks hylla Force M.D.’s.

Det är en riktig skatt, och man kan hoppa in varhelst det passar. För en bra grundkurs i hur det kan gå till när Nardwuar är i sitt esse, och personerna han pratar med också är med på noterna, rekommenderas exempelvis samtalen med N.E.R.D., Feist, Questlove, och de många intervjuerna med Snoop Dogg (som nästan är ett kapitel för sig).

[2011-12-27 12:28]
Perries

Skönt med breddning av vad ni skriver om! Men favvo är Nardwuar vs. Nas, som blir lite väl i slutet.

[2011-12-27 19:57]
D

Vågar man hoppas på lite årsbästalistor över tv-serier från WS skribenter nu när året snart är över?

[2011-12-27 23:04]
Kjell

D: Ja.

[2011-12-28 20:31]
Brad Dourif

Bra tips, hade ingen koll på Nadwuar sedan innan, å det verkar finnas en hel drös pärlor i den där högen – tackattack!

[2011-12-30 13:35]
Johannes

Hoppsan, det har var extremt beroendeframkallande. Intervjun med N.E.R.D är ju fantastisk!
Tackar och bockar för mycket bra tips!

[2012-01-05 23:18]
p.

oj, vad bra.
(fyra timmar senare… )
nerd-intervjun var ju helt fantastisk. odd future var tyvärr lite för inne i sin egen grej för att fatta att de skulle sluta skämta bort allt, men till slut lyckades han vinna över till och med dem.
och yelawolf — http://www.youtube.com/watch?v=WEY_s1b6dg0 — blev nästan lika imponerad som nerd över att äntligen få vara med om en riktig intervju. stort.
nu, tillbaka till den där störiga kanadensaren…

[2012-01-20 10:50]
Bäst just nu, vecka 3 « kulturkonsument2012

[…] Ett riktigt guldkorn för alla musiknördar där ute. Jag fick reda på att han existerar genom det här inlägget på […]