Weird Science
Charmisen

2012-01-27  

Det var en WS-tät kväll i onsdags när Fred Armisen körde sin första europeiska ståuppföreställning på Strand i Stockholm. Martin Degrell fick komma upp på scenen som snuttefilt (Armisens ord) när det var Q&A, och både Per Perstrand och jag själv tog vårt ansvar och ställde frågor. (Per: Fråga om hans faktiska arbete. Jag: Fråga om ställen han gillar i Portland.)

Det gick förstås inte att låta bli att fnissa lite åt hipstertätheten i publiken. Eller åt att Armisen uppträdde på Strand, så när han sa att hans favoritfigur i Portlandia var föreståndaren för den feministiska bokhandeln och frågade om vi hade några såna i Stockholm kunde vi svara att ja, Hallongrottan ligger precis runt hörnet.

Överlag var det ganska mycket Stockholms- och Sverigefokus. Armisen charmade publiken med att dra lite svenska glosor, och prata om hur mycket han älskar Sverige och Stockholm, och som alltid är det lite svårt att avgöra hur uppriktigt menat det är. Ganska? Tror jag? Dock var det roligt att klassikern »Ni är så snygga här« följdes upp med den logiska följdfrågan »Ser vi andra ut som monster när ni reser utomlands?«.

Charmigt var kanske också ledordet. Ganska snäll observationshumor om hotellmusik och olika gitarrist- och trummisstilar, bilder på Armisen som barn och tonåring och när han första gången träffade Carrie Brownstein. Inga elakheter, inte särskilt vasst. Och först var jag lite besviken, jag tänkte att jag hade väntat mig lite mer edge, lite mer gapflabb och lite mer syra. Men sen insåg jag att det egentligen är helt i linje med Portlandia – som är oerhört kärleksfullt gjord. Den är inte hipsterhånande för hipsterhatare, den är hipsterhånande för hipsters. Lite självmedveten och koketterande men oerhört ömsint.

Vad det egentligen var, är den där snubben man känner som är sjukt rolig men som inte behöver ta plats hela tiden, inte stå i centrum och skämta jämt. Alla småroliga saker han säger under ett år fast ihopklämt på en dryg timme. På gott och ont.

[2012-01-27 14:50]
Ida

”hipsterhånande för hipsters” – exakt!

(Nu kanske vi har mer att säga om Portlandia i TvKrönikan?)

[2012-01-27 16:20]
Molly

Hörde honom i P3 häromdan och tyckte absolut hans sverigekärlek lät äkta!

[2012-01-27 19:40]
UncleKaiser

Bra skrivet!
Lite väl mkt uppmärksamhet åt hipsters bara, dom är ett sorgligt släkte.
Fast som omedveten hipster kanske man måste börja GILLA hipsters istället…det är knepigt det där, en hel pseudovetenskap.
Desto roligare att bara läsa ”urban-dictionary” ibland….sökord ”hipster”.

@Molly
Glöm inte att även Julia var med i P3 i veckan, och gjorde bra ifrån sig…

[2012-01-27 19:50]
UncleKaiser

Ett avsnitt av ”Happy Endings” går rätt hårt åt hipsters…
Hipsters,hipsters,hipsters….jag är klar snart…hipsters

Michael Bay är en skicklig regissör, sug på DEN, hipsters.

[2012-01-28 00:27]
Julia

UncleKaiser: 1) Tack, och tack! 2) Det var ett väldigt roligt avsnitt av Happy Endings.

[2012-02-13 16:10]
Weird Science » Portlandiansk länkåtervinning

[…] hade jag ett lunchmöte med Fred, som dels resulterade i min cameo på scen under frågestunden med honom på Strand, och dels en artikel i Sydsvenskan (publicerad version […]