Weird Science
Malmö Filmdagar 2: Blågula blodsugare

2008-08-27  

Var det fler än jag som anade ugglor i mossen när Låt den rätte komma in sköts fram från april till oktober? Att det kanske berodde på att filmen hade problem snarare än att man ville vänta in den kalla och mörka hösten då biopubliken sannolikt är mer sugen på vampyrskräck?

Worry not – Tomas Alfredson (för kvällen iförd röd virkad slips, den där sorten som är platt nederst) har rott båten i hamn. Phew!

Nu ska jag inte gegga ner mig i jämförelser mellan bok och film, bara några snabba: John Ajvide Lindqvist har själv gjort filmbearbetningen och på vägen strukit sin absolut läskigaste set piece (ledtrådar: polis, källare) och offrat några fördjupade relationer på berättandets altare. Och de plågsamma mobbingscenerna från romanen är faktiskt mildare här. Smällar man får ta.

Från de inledande scenerna där en taxi med reklamskylten »Kassler 15 kr« plus den gamla liggande Konsum-loggan rullar i bild är åttiotalsstämningen satt och stämningen inringad: knarrande nysnö utanför pizzerian, Notknäckarna på teve och Gyllene Tider på stereon. Det ser ut exakt som jag föreställde mig, trots att Luleå är stand in för Blackeberg.

Fotot av Hoyte van Hoytema är sedvanligt snorsnyggt: stillsamt och asketiskt med en urblekt färgskala som i efterhand får Lasermannen att kännas som Paraplyerna i Cherbourg. Oskar och i synnerhet Eli välcastade. Specialeffekterna diskreta, Alfredson är klok nog att låta de mer fantastiska händelserna ske precis ur bild vilket förstås gör dem ännu mer effektiva.

Gott hantverk alltså. Men framförallt är det känslan Alfredson fångar så varsamt och precist från boken: känslan av långa trista eftermiddagar på gården, iskall snö i glipan mellan täckjackan och jeansen, timmen i skoltoan i väntan på att gå ut och få stryk av plågoandarna. Bara två månader till premiär – håll ut!

Fler inhemska blodsugare härjar i Peter Pontikis Vampyrer (premiär 5 september), ett lågbudgetdrama om systrarna Vera och Vanja som driver runt under en lång och kolmörk Stockholmsnatt, jagade av ett hämndlystet mc-gäng.

Svensk genrefilm bör i princip alltid applåderas, och idén med att låta vampyrerna vara två rätt sura unga tjejer som saknar alla former av superkrafter och mest går runt och smågnäller på varandra är inte så dum. Men spelet är rätt risigt, inte hjälpt av den torftiga och ältande dialogen, och den ena systerns existentiella kval blir aldrig särskilt välutvecklade eller intressanta. Det blir med andra ord både blodfattigt och tandlöst. (Sorry.)

[2008-08-27 15:20]
A

Vilken scen var det med polis i källare som du tyckte var läskigast. Har faktiskt läst boken men minns inte vad du menar.

[2008-08-27 15:22]
A

Ska vara ett frågetecken i mitt tidigare inlägg, missade det. För att ge detta inlägget mer substans så passar jag på att påpeka att jag tyckte kattscenen var läskigast från boken.

[2008-08-27 15:47]
Olle

Oron uteblev totalt, mest för att jag såg filmen redan på Göteborgs filmfestival. En riktig pärla. Så bra att jag faktiskt läste boken efter att ha sett filmen, något jag inte gjort sen Demolition man – the book of the film.

Fem snäckor till Let the right one slip!

[2008-08-27 16:22]
Kjell

jag är så märklig i huvudet att jag, när jag efterhand upptäckte hur fasansfullt bra jag tyckte om boken, slutade att läsa den efter två tredjedelar – det var nämligen då jag hörde att den skulle bli film.

[2008-08-27 19:15]
ola

2 långa, långa månader. Det känns som lång tid, har inte känt sån entusiasm efter en svensk film sen jag vet inte när.

[2008-08-27 19:16]
ola

Entusiasm över borde det väl heta när jag tänker efter. Entusiasm inför?

[2008-08-27 22:30]
bine

Kjell: Ärligt talat, det är ju helt galet!

[2008-08-28 00:06]
Per

A: Eh, det var länge sen jag läste den också… Jag tänkte på scenen med Elis ”väktare” som gömmer sig i nån källare och nåt barns förälder som är polis är där också. Men jag kan ha fel om det där med polis!

[2008-08-28 12:42]
Hynek

Jag vet att jag satt och väntade på en scen när jag såg filmen i Gbg. Och när du skrev det där med polis och källare ringde det en klocka. Men det var länge sedan jag läste boken, så jag vet inte om du planterade en spöksekvens i mitt huvud, som egentligen inte finns i filmen…Hur som – läste Människohamn i somras och nu skall det bli fantastiskt kul att se vad Alfredson gör med den.

[2008-08-28 15:01]
Olle

Scenen du menar måste ju vara den där Oskars lite äldre polare (Jimmy?) hamnar inlåst i ett skyddsrum med en Elis ”väktare” som tagit sig hem från sjukhuset. Han är dock beväpnad med en tung prispokal och ”väktaren” är i rätt dåligt skick.

Om inte JAG minns fel så öppnar väl Jimmys morsas nya kille, som är polis, till slut skyddsrummet och möts av en scen som tagen ur en Peter Jackson splatter.

[2008-08-28 15:02]
Olle

(ursäkta särskrivningen)

[2008-08-28 19:19]
Per

Så var det. Tack Olle!

[2008-08-28 19:28]
Molly

Jag blev såå besviken av Människohamn. Visst är den bra för att vara svensk, men ingenting i jämförelse med Låt den rätte komma in eller Hanteringe av odöda. Korthistorierna i Pappersväggar är också var för sig mycket bättre. De stannar hos en länge efteråt på ett sätt som Människohamn inte gör, hos mig åtminstone.

Läste och läste och såg bara en massiv Stephen King-text (missförstå mig rätt, har alltid gillat King, även när han ansågs kiosklitt), inte Ajvide alls, allt det där unika jag bara fallit pladask för. Bara klassisk Kingtext och historia. Visst, bra men så tråkigt och så förutsägbart.

[2008-08-29 09:40]
Per

Det var tråkigt att höra! Jag har hört andra Ajvide-fans som hyllat Människohamn, så det ska bli spännande att läsa den. Det var ju väldigt mycket King över några av novellerna i Pappersväggar också, but in a good way.

[2008-08-29 10:54]
Jocke

Min Ajvide favorit var den där novellen om vikarien i pappersväggar, annyways:
Jag har ingenstans sen fimatiseringen av Låt den rätte.. påbörjades i slutet av vikingatiden någonsin tvekat på Alfredson. Soldater i månsken, kontorstid, och Bert tv serien har alla något märkligt över sig som Låt den rätte också kommer må bra av.

[2008-09-04 22:58]
kniven

olle undrar om du gjort någon film som är så jävla duktig på å kritisera andra.bara undrar för det finns många läktar proffs lr år du störst besst och vackrast

[2008-09-05 20:52]
Per

kniven: Jag måste erkänna att jag inte gjort någon egen film sen stop motion-dramat ”Lego Grand Prix” filmad på Super-8 ca 1981. Den var å andra sidan lysande. Vad har du själv gjort, förutom att skolka på svenskalektionerna?