Weird Science
Jag mötte Lasse

2012-04-06  

Ni vet hur det är: man sitter och kollar Letterman-klipp på YouTube, fastnar i en Chris Elliott-loop, fascineras av alla slitna gamla VHS-snuttar som fantaster digitaliserat och lagt upp. Man njuter av den unge Elliott hos Letterman – alla bisarra karaktärer, alla återkommande skämt. Man skrattar åt en sketch där Elliott spelar en konspirationsteoretiker som avbryter Letterman mitt under ett inslag och ställer till en scen, bara för att direkt bli eskorterad från studion av Secret Service-gorillor. Och så plötsligt ser man något. Är inte mannen i publiken, han som sitter precis nedanför Elliott, han som är klädd i brun kavaj och randig slips, han som roat ser på när foliehatten får sitt utbrott, är inte det… Sveriges egen tevesuperstar Lasse Holmqvist?

 

 

 

 

 

Jag samlar mig. Tittar igen, pausar, hoppar tillbaka, ser om det en tredje gång. Visst fan är det Lasse! Eller? Jag måste gå till botten med det här. Klippet ifråga säger inget om årtal, men det är helt klart taget från »gamla« Letterman, innan flytten från NBC till CBS och Ed Sullivan Theater. Det vill säga någon gång innan 1992. Chris Elliott jobbade på Late Night mellan 1982 och 1988, men har både innan och efter dess hoppat in lite då och då och gjort sketcher, så helt säker kan man inte vara. Jag letar vidare, och hittar till slut hänvisningar till ett par sketcher på Late Night under 1983 och 1984 med en karaktär som kallas »Conspiracy Guy« och som spelas av Elliott.

Då kommer man till frågan: är det rimligt att tro att Lasse Holmkvist, denne SVT-ikon, var nere med Letterman och passade på att sitta med i publiken under en högst hypotetisk resa till New York 1983-1984? Man får komma ihåg att under de här åren var Holmkvist vad man i branschen brukar kalla »the shit« – han red på den enorma framgångsvåg som var Här är ditt liv (som Holmqvist var programledare för 1981-1991), och hade många bollar i luften. Samtidigt var det nordiska teveutbudet som bekant skralt under den här tiden – hur många svenskar hade koll på amerikanska talkshows? En tevepersonlighet och amerikavän, såklart. Och Holmqvist skrev till och med en bok om New York, Vårt Manhattan, tillsammans med sin livskamrat med det oslagbara namnet Britt Bass. Boken kom 1983.

Jag kollar med Kalle Lind. Om någon kan ge en hyfsat kvalificerad gissning på var en svensk tevegubbe befann sig under den här perioden så är det Kalle. Hans informativa svar får avsluta min spaning:

Håller med dig, det ser ut som good old Lasse. Och det är inte alls omöjligt att han var där. Han hängde ju extremt mycket i USA under åttiotalet, hans nya fjälla Britt Bass hade bott där i många år (hon bodde där när de raggade upp henne till Sven Tumbaavsnittet av Här är ditt liv – det var så de träffades), och han skrev flera hyllande kåserireseberättelser och gjorde teveprogram om USA. Fan vet om han inte rentav funderade på att flytta dit, vill minnas det sägs nåt i den riktningen i [dokumentärfilmen om Holmqvist] TV till varje pris.


Fotnot: Det är mycket Chris Elliott nu. Ungefär samtidigt som jag lägger detta Lettermanpussel nås jag av den fantastiska nyheten att Elliotts mycket udda sitcom Get a Life äntligen ska komma på DVD. Dessutom släpptes första säsongen av Eagleheart på DVD den här veckan, och andra säsongen börjar på adult swim nästa vecka. Då dyker även Chris Elliott upp på Marc Marons podcast WTF, efter att nyligen ha kört en pressrunda för Eaglehart som inkluderade stopp hos både Conan och – givetvis – Letterman.

[2012-04-06 14:18]
Julia

Älskar detta scoop.

[2012-04-06 14:32]
Anna TS

Me too!

[2012-04-06 14:38]
Flemming Hummer

Britt Bass! Det ligger där uppe med sådana höjdare som Etienne Glaser, Paprika Steen och Basia Frydman, för mig, men har på många sätt ett än mer direkt och oundvikligt tilltal. En mer sofistikerat rolig variant av Git Gay.

[2012-04-06 16:01]
mxm

åååh, nytt Eagleheart, mumma det!

off-topic: senaste Community var rent guld.

[2012-04-06 16:38]
Jens

Unikt! Älskar’t!

[2012-04-07 09:39]
Jonas

Åh, bilderna ser ju ut att vara hämtade direkt ur Watchmen. Akta dig Lasse, Rorschach sitter bara några rader bakom dig. :)

[2012-04-08 10:26]
bonneswe

Pratade med en av Lasses researchers på den tiden och hon berättade följande:

”Han var ofta på Letterman och försökte övertala Letterman att vara med
i hans egen ”jul på Manhattan” – en uppesittarkväll inför julafton i
början av 90-talet. Jag har själv varit med på 2 inspelningar hos
Letterman under denna tiden.”

Så visst är det Lasse alltid! :)

[2012-04-08 10:42]
Martin

Fantastiskt, bonneswe, tack för den efterforskningen!

[2012-04-08 11:34]
Lars

Utsökt nördigt! Tackar!

[2012-04-08 20:29]
Pepe

Bästa!

[2012-04-08 23:17]
Anton

Ett jäkla toppeninlägg!

[2012-04-10 14:21]
Fredde

Tänk att Chris Elliot i stort sett träffat Lasse Holmqvist.

[2012-04-19 01:52]
Håkan

Hur kan man inte älska sådant här?