Weird Science
Armouröst!

2012-04-16  

Tankarna går till Grottbjörnens folk. Eller Hästarnas dal mer bestämt. Alla ni fellow 70-talister med mammor som var med i någon keff bokklubb och fick de där böckerna hemskickade vet vad jag talar om. Vi har alla varit där och bläddrat. Meningen »Ayla var den enda som kunde ta emot honom i hans fulla längd» är för evigt etsad i mitt minne.

Tidningen GQ gjorde nyss en liten genomgång av förekomsten av manlig och kvinnlig nakenhet i piloten av olika HBO-serier. Sex and the Citys första avsnitt innehöll, namnet till trots, endast två scener med kvinnlig nakenhet och noll manlig. Rome gick ut hårt med 16 scener med nakna damer och tre manliga dito vilket kan jämföras med Game of Thrones-piloten som bjöd på 20 scener kvinnlig fägring med noll manlig (något man tar igen med råge senare).

Första boken i Grottbjörnens folk-serien innehåller visserligen en hel del primalt sex, sådär som det var »förr i tiden« när män och kvinnor lät sig styras av lustar i stället för konventioner. Men den försöker också måla upp en bild av dåtidens sköra maktkamper och hårda leverne. Jag skulle uppskatta fördelningen till en del primalt sex och nio delar handling och historia. Påföljande böcker däremot, med Hästarnas dal som start, har kanske fem delar animaliskt idkande och fem delar historia och handling.

Ungefär samma utveckling följer nu Game of Thrones. Jag vill inte på något sätt göra några vidare jämförelser mellan GoT och Grottbjörnens folk men kickstarten på andra säsongen av serien har bjudit på mer naket än i stort sett någon annan HBO-serie, och ganska explicit sådan också. Det är inte på bekostnad av handling men å andra sidan är handlingen just nu ganska enkel: upprustning och alliansbildning. Däremellan kroppsliga lustar, man kan ju ändå dö i krig i morgon.

Dock har sexualiteten en roll i GoT. Ändå sedan starten har jag tyckt att styrkan i GoT är den otroligt sköra makten där omedelbar halshuggning och backstabbing kan ändra spelpjäserna på en minut. Idag kung, i morgon fängelsehålan. Däri ligger spänningen. Sexualiteten fungerar i viss mån förlösande (!) i en värld där döden eller i alla fall en total omkastning av ödet ständigt lurar om hörnet.

Sexualiteten är självklart också en maktmarkör. Det primära exemplet är naturligtvis Khal Drogo och tagandet (!) av hans fru. Men även bordellen i King’s Landing är en samlad maktkälla där skökorna tar emot de rika och inflytelserika och bordellägaren Petyr Baelish ser och hör allt i den sårbara stunden av njutning.

Detta gör också eunucken Varys extra intressant. Han är en till synes mild och from ögontjänare men som man vid närmare koll inte vet var man har. I fråga om mutor och förhandling, där kvinnor och sex ofta utgör en del av dealen, konstateras  också att det är svårt att förhandla med en eunuck eftersom de inte trånar efter någonting.

Sex är makt men frågan är om inte avsaknad av sex är ännu mäktigare.

[2012-04-16 11:58]
Christina

Jag minns det mer som att 70-talisterna läste de där böckerna snarare än deras mammor, haha. Detta från en kvinna som startat bokklubben Jondalars vänner….

[2012-04-16 12:02]
Caroline

Exactly. Mig själv inkluderad. Men det är väl det jag skrivit?

[2012-04-16 12:43]
Christina

Läste och köpte, menade jag. My bad ;-)
Jag är själv bara på första GoT-säsongen, så jag kan inte riktigt analysera på nåt vettigt sätt, men intressant att läsa om hur du ser på nakenhetens roll. (Om jag tolkar dig rätt i att du anser den motiverad?)
Kommer osökt att tänka på när LA Times kritiker skrev om hur ”maybe it’s time to tone down the tits” ang utbredd meningslös nakenhet i HBO-serier: (http://articles.latimes.com/2011/jul/03/entertainment/la-ca-hbo-breasts-20110703)

[2012-04-16 12:50]
Caroline

Att se på hur någon Master Whore lär upp en yngre hur man låter bäst vid ”kundbesök” är kanske inte helt nödvändigt men i mångt och mycket anser jag nakenheten motiverad. Makten är skör, kroppen är skör…

Nu hoppas jag bara på att få se Jon Snow naken, det anser jag motiverat av högst personliga skäl, hehe.

[2012-04-16 14:01]
matte

Tycker absolut inte att nakenhet behöver vara motiverad. Så länge den inte är i direkt i vägen för handling så klassar jag och tjejen den som en bonus :)

[2012-04-16 14:03]
D

Att säga att det är för mycket naket i en HBO-serie (vilket som sagt inte Caroline gör här) är väl den mest populistiska åsikten man kan ha för tillfället. Ett sätt att visa sig som en fin människa som motsätter sig hur kanalen använder sex för att locka tittare. Nakenheten stör inte mig i en enda av deras serier men den är absolut inget som skulle locka mig till att se något som inte har klara kvaliteter heller för delen.

[2012-04-16 14:33]
Nekromanen

Mer naket åt folket!

[2012-04-16 15:48]
matte

D: Here here! Och alla klagosånger ang HBO-nakenheten inleds nästan alltid med en variation på orden ”jag är absolut inte pryd, men…”

[2012-04-16 15:52]
Caroline

Den pryde kan man ju alltid hänvisa till Jon Snow som för evigt får bära skammen för sin faders köttsliga svaghet. Han får statuera ett exempel på hur sex kan leda till något dåligt också när man idkar med någon som inte är sköka, ens fru eller ens syster.

[2012-04-16 16:18]
Christina

Inte för att jag vill bryta upp er härliga höhö-stämning här, men… Det torde vara uppenbart att nakenhet (särskilt kvinnlig) ofta används på ett väldigt trött sätt i film och tv-serier. Bordellen är utan tvekan det enklaste sättet att visa manlig överordning i då- och nutid, det är väl därför den används så ofta? Kritiken handlar om att det är fantasilöst. För min del påverkar det min bild av en serie, precis som användandet av berätta-mitt-livs-historia-för-en-bartender-i-pilotavsnitet också gör det.

[2012-04-16 16:23]
D

Vilken ”höhö-stämning”? Om man inte ser något problem med nakenhet, manlig som kvinnlig bör påpekas så är man alltså implicit ett manschauvinistiskt svin (för jag antar att det är det som menas med ”höhö-stämning”). Att du går in med en sådan kommentar är väl en härskarteknik så god som en annan i så fall.

[2012-04-16 16:26]
D

Ungefär som om jag skulle gå in i din och Carolines diskussion med kommentaren ”inte för att jag vill bryta upp er syjunta här men…”

[2012-04-16 17:00]
Christina

D, nu var min användning av höhö-stämning här tänkt att vara ironisk med glimten i ögat men du kan ju inte veta att jag är från Göteborg! Så om detta ber jag din och övrigas ursäkt. Men sakfrågan, D, sakfrågan! Har du aldrig tänkt tanken att Tony Sopranos möten vid strippdisken känns lite slentrianmässiga?

[2012-04-16 17:03]
r

Att försvara HBO-nakenhet är väl det mest populistiska man som liberal/europe kan ägna sig åt? Tänkte då på Ds kommentar.

Jag har dock större problem med de som gnäller över MOTIVERAD nakenhet. Typ den som förekommer i t ex. Larry Clarks filmer. Inte sällan är det samma typ av människor som gärna ser snyggtuttar (HBO-naket) som ogillar Larry Clark-naket. Nakenheten får ju inte bli ”Obehaglig”. Och den får inte innehålla manskön.

Fast är verkligen HBO tuttmästarna just nu? Jag tycker Showtime tagit över rätt bra. Finns det ett avsnitt av t ex Shameless eller Californication där man inte får se minst ett blottat par tuttar? Mad men är rätt skönt som kontrast. Jag är inte intresserad av att bli uppkåtad när jag ser mina favoritserier, och det är det enda syfte bröstöverskottet syftar till: att kåta upp manliga tittare. Ge valuta för kabelpengarna.

[2012-04-16 17:16]
lvrs

är inte nakenhet en generell trend nu? minns hur jag för några år sen kunde se hollywoodproduktioner från 70-talet och reagera typ ”oj, folk är NAKNA!”. verkar på väg dit igen nu efter ett par kyska decennier. naket o sex både som ett enkelt o effektivt sätt att skapa uppmärksamhet o som en markör för realism. från spartacus till shame. inte mig emot.

håller med christina att könsperspektivet är relevant i högsta grad. men t ex både spartacus och got verkar rätt noga med att hålla balans på könsfördelningen av nakna kroppar. snoppar är väl dock tabu fortfarande antar jag.

[2012-04-16 17:16]
D

Vi kan absolut diskutera sakfrågan. Jag bara blev lite irriterad på din inledning men när det nu är klargjort att du är från Göteborg så klarnar det hela ;)

Nä, det har aldrig stört mig att Tony har möten på en strippklubb då det känns som ett rätt naturligt ställe för en sunkig maffiaboss att träffa lite kontakter. Hade Bill i ”Big Love” däremot hållit sina möten där så hade jag kanske haft en del invändningar. :)

Därmed inte sagt att all nakenhet är motiverat rent narrativt men, nä, jag kan inte komma på någon HBO-serie där nakenheten på något sätt skulle sänka serien på så vis att den bröt mot den övriga tonen i serien.

Sedan kan det säkert vara så att det finns en övervikt av kvinnlig nakenhet i serierna men jag kommer inte att rasa om det blir mer manligt naket också i serierna och vi ska inte glömma att en av de första stora succéerna för HBO när man blev en kvalitetskanal på riktigt var Oz som nog får anses vara gränsöverskridande när det kom till massor av ”full frontal male nudity”.

[2012-04-16 17:16]
Lisa

Jag tänker också att HBO:s syfte med det nakna är att vara provocerande och lite europeiskt farliga för den amerikanska marknaden. Där ju ett bröst är värre att visa än ett massmord, typ. Torde ge massvis med uppmärksamhet, förutom det r nämner här ovan: ”valuta för kabelpengarna”.

Nu ser jag plötsligt en B-uppsats för en hugad filmvetare materialisera sig: ”Bröstets betydelse i amerikanska kabelserier”.

[2012-04-16 17:23]
D

@r: Populistiskt kanske är fel ord då de flesta ”vanliga svenssons” skiter i vilket eller gillar det. Opportunt är kanske ett bättre ord. Vill du framstå som en tänkande och kultiverad människa samt casha in ryggdunkningar från de som räknas så hör det numera till att gnälla på omotiverad nakenhet hos HBO. Det betyder naturligtvis inte att alla som uttrycker den åsikten är opportunister, finns säker en hel del som verkligen tycker så, utan bara att det för många kan vara ett billigt sätt att skaffa sig lite poäng och att hävda motsatsen är definitivt inopportunt.

[2012-04-16 18:27]
Daniel A

Något som är betydligt mer irriterande än omotiverad nakenhet är ju den motiverade nakenheten. Minsta lilla bröstvårta följs av intervjuer med skådespelaren där denne får redogöra exakt hur viktigt det här var för karaktärsutvecklingen och yada yada. Särskilt för kvinnor verkar det vara oerhört viktigt att de absolut inte under några omständigheter flashar muffen utan att de har minst en doktorsavhandling i ryggen som talar om hur just den flukten var helt avgörande för handlingen och det konstnärliga uttrycket.

[2012-04-16 20:16]
rotv

Men du Daniel, du pratar ju inte om nakenhet och hur den fungerar i ett tv-dramat, utan om hur självgoda skådisar beter sig i intervjuer? Det är väl ganska skilda saker?

[2012-04-17 13:38]
Chrille

Jag tycker nakenheten och sexet är störande, för det verkar inte finnas i samma utsträckning i böckerna, och därför undrar jag om det inte är så att man lagt in nakenhet för att få tittarsiffror. Har inte kommit så långt i böckerna, men till exempel så klättrar Brandon upp i ett övergivet torn där syskonen Lannister pratar om sina komplotter (och har sex). Men i TV-serien pratar de inte komplott alls, utan sexet är det primära.
För mig är komplotterna, handlingen och agerandet primärt (Peter Dinklage är helt suverän), så jag störs bara av allt sex.

[2012-04-17 18:40]
D

Okidoki, Christina, du ville bara slänga in en ironisk och göteborgsk ”höhö-attack” (nästa kvällstidningsord? :)) med glimten i ögat? Inget mer om sakfrågan? För att ta ditt exempel igen; tycker du det är konstigt att en maffiaboss kör möten på en strippklubb och tycker du det är underligt att den typen av etablissemang har en del strippor jobbande där?

[2012-04-17 19:57]
matte

Något jag inte fattar är varför våldet i GoT inte kritiseras av samma människor som klankar ner på sexet? Att visa i bild hur en försvarslös unge får pulsådern punkterad är väl inte ett dugg motiverat egentligen. Jag är som sagt för höga doser våld och sex, men jag undrar hur de sex-kritiska resonerar här

[2012-04-17 20:00]
Bobby

Det är ju konstigt att de kan prata om sina hemliga planer inför en drös nakna kvinnor hursomhelst, borde ju vara en enkel sak att värva en strippa/glädjeflicka som spion. Om jag var en maffiaboss/konspiratör skulle jag hålla alla såna konversationer i enrum med mina lojalaste kumpaner.

[2012-04-17 20:58]
D

Kan inte komma på en enda hemlig plan som dras med en strippa i bakgrunden, Bobby. Bara vanliga sociala sammankomster där men du har kanske något exempel då?

[2012-04-17 21:14]
matte

Vet inte om jag borde skriva det här, men skitsamma, vill veta vad ni tror: hade Peter Dinklage hyllats och prisats lika mycket om han inte varit dvärg?

[2012-04-17 21:17]
Bobby

Christopher snackar om hur de körde över en snubbe för att han inte hade betalat dem, Tony snackar om en sjukförsäkringsscam, Hesh snackar om en hit på Arties restaurang. Det första som dök upp på youtube när jag sökte på ”sopranos strip club”: http://www.youtube.com/watch?v=_ZHNccy9iiw
Annars var det alldeles för länge sedan jag såg Sopranos för att komma ihåg allt, men har för mig att Tony misshandlar nån snubbe ute i lokalen i nåt avsnitt.

[2012-04-17 21:18]
Bobby

Fast det är i ärlighetens namn bara en servitris i närheten, stripporna verkar vara utom hörhåll.

[2012-04-17 21:41]
Christina

D, nej jag tycker som sagt inte att det är ”konstigt”, men (ofta) tråkigt.

[2012-04-17 21:41]
D

Ja, så då är det ju inte konstigare än om några gangstrar skulle diskuterat på en restaurang när ingen hängde över bordet.

[2012-04-17 21:54]
Bobby

Nä, det är klart. Men om jag vore gangster skulle jag inte diskutera gangstergrejer på en restaurang överhuvudtaget. Jag skulle göra det på en säker plats.
Hursomhelst. När huvudkaraktärer är nakna känns det ofta mer motiverat, som när Bran ser att syskonen Lannister har sex, och därför blir nedputtad från tornet. Då är det själva nakenheten eller sexualakten som är storydrivande. Men när det ska hållas hemligt möte på bordellen strösslar man på med sex och nakenhet i bakgrunden utan att det får några konsekvenser för handlingen, eftersom de nakna personerna inte är några karaktärer utan bara rekvisita. Det känns inte lika motiverat tycker jag. Fast det kanske visar sig att de är Varys spioner allihopa.

[2012-04-17 21:55]
Daniel A

@rotv Nja, det skulle det kunna vara, men det visar ju att nakenhet är något som måste motiveras. Normen och defaultläget är censurerat, naket är något som antingen är ( eller misstänkliggörs för att vara) till för att öka tittarsiffror eller för att det är så jätteviktigt för dramaturgin. Film och tv lider ju inte av omotiverad nakenhet utan av mängder av omotiverad onakenhet. 99 av 100 scener där de låter oss förstå att en karaktär är naken, så finns det ingen nakenhet. Vore inte nakenhet så laddad och vi skulle leva i en så moralistisk tid skulle ju alla scener där en karaktär byter om, duschar eller har sex innehålla minst en kuk, en fitta eller ett par tjejtuttar.

[2012-04-17 22:17]
Bobby

Daniel A, just för att vi har normen att nakenhet är censurerad gör ju att det blir ännu tröttare att slänga in en massa nakna statister, de behöver ju aldrig motivera sin nakenhet med mer än att de befinner sig på en bordell eller en strippklubb. Är man inte ett stort namn eller en viktig karaktär har man inte gjort sig förtjänt av att slippa vara naken.

[2012-04-17 22:37]
Daniel A

@Bobby Stilbrotten inne i en serie är ju faktiskt lika störande, de. Som du säger kan det finnas scener med massor av nakna statister, medan sängscenerna mellan huvudkaraktärerna ser ut som de kommer från en network-sitcom. Eller ännu fånigare, när huvudrollsinnehavarna har helt olika nakenkontrakt, så man klipper från en full front nudity-scen till en där nakenheten antyds i motljus bakom en blomkruka. L Word tog just den grejen till en parodisk nivå då alla huvudrollerna var ungefär lika nakna i handlingen men där Mia Kirshner och Katherine Moennig vädrade muffen i varje avsnitt medan det råkade vara saker i vägen för Jennifer Beals känsligare delar i varenda scen. =)

[2012-04-18 19:19]
Caroline

Peter Dinklage är fantastisk, han är både skör och stark och allt däremellan, som naturligtvis förstärks av hans dwarfism. Eller?
Skörheten, såklart, det är väl ingen konstigt. Men också det där högburna. Den sortens högburenhet man lär sig efter ett liv av utstirranden. Jag tycker nog att han är super. Sen har jag ju, tacksamt nog, de smirkigaste replikerna. Lite svårare för till exempel Robb att visa samma prestationer?

[2012-04-18 21:37]
Lars

Ganska bra Digital Short i senaste SNL angående just nakenheten i GoT.

[2012-04-19 02:07]
Håkan

Kommentarstrådar är oftast mer än lovligt meningslösa och/eller trista och/eller hjärndöda. Då är det uppfriskande att hänga här. Tack för det.

[2012-04-19 12:17]
Caroline

Aim to please, dude.

[2012-04-19 17:17]
Chrille

>jag undrar hur de sex-kritiska resonerar här

Matte, det är enkelt. HBO verkar överdriva mängden sex som finns i böckerna, därför är det för mycket. Mängden våld däremot….
Är också för mycket, tycker jag, men då måste jag kritisera boken, inte TV-serien.

> hade Peter Dinklage hyllats och prisats lika mycket om han inte varit dvärg?

Mycket svårare fråga. Dels har Tyrion de bästa replikerna, dels så är nog Tyrion den i rollbesättningen som mest liknar en modern människa, han är intelligent men fysiskt svag jämfört med övriga rollbesättningen. Så kanske är det bara den sympati och empati många känner för karaktären. Men vad som vann mig personligen vad gäller Dinklage var i avsnitt 8 när han kom tillbaka till sin far och man berättar att kung Robert har dött. Han rör huvud, mun och ögon på ett mycket trovärdigt sätt. Tyrion är förvånad på riktigt.

[2012-04-21 19:17]
Tärningen är kastad! | Jazzhands

[…] det är extra mycket incest och brother-on-sister-porn i Game of Thrones just nu och jag har lyckats övertala en dude jag av misstag råkade kalla “Göran” och […]

[2012-06-30 11:37]
Dea

Det är ju inte en utopi, men. Hmm. Saknar lite manlig nakenhet ändå. Det är sexistiskt och våldsamt och maktspel precis som verkligheten i vissa delar. Som en extrapolering.
Sen är det nåt i hur dekorativt kvinnokropparna filmas som blir lite utstuderat och 2010-tal ibland., vilket sänker min upplevelse.
”The imp” är lite stiligare i filmen än vad han framställs i böckerna. Men han gör karaktären rättvisa tycker jag.

http://deadramaonline.wordpress.com/2012/04/25/tronspelet/#comments