Weird Science
WS-listan vecka 16: Kärleken till Pete Campbell och Up All Night

2012-04-20  

Vad jag gillat mest på teve senaste veckan:

 1. Mad Men (AMC)
 2. Up All Night (NBC)
 3. Girls (HBO)
 4. Harry’s Law (NBC)
 5. New Girl (Fox)
 6. Twenty Twelve (BBC)
 7. Don’t Trust the B—- in Apartment 23 (ABC)
 8. House (Fox)
 9. The Big C (Showtime)
 10. Smash (NBC)
 11. Revenge (ABC)

Vilket magiskt medelklassavsnitt av Mad Men – och om förra veckan var Joans var detta Pete Campbells tur att glänsa. Eller hulka patetiskt. Min avsky för den lismande Pete och hans kroniska missnöje och missunnsamhet har nyanserats med allt mer empati och intresse. Jag älskar hans transparenta ansikte – ett barns ansikte där alla känslor blir synliga, från skadeglädje till nattsvart ynklighet, alla känslolägen mellan replikerna »I have it all« och »I have nothing«. Den förra visserligen yttrad självironiskt och typiskt för Petes växande uppgivenhet inför vuxenheten, föräldraskapet, förortslivet.

Han idoliserar Don, och det är så självklart att alla idoliserar Don att Pete är mer öppen än någonsin med det, samtidigt som han bryr sig allt mindre om att upprätthålla någon sorts fasad av att vara lyckad, av idealiserad manlighet. Till och med på kontoret, där han dock snarare har hunnit bli cynisk om sin egen professionalism.

Up All Night har haft säsongsavslutning med två gudabenådade avsnitt, så sanslöst roliga och smarta men också rörande och romantiska utan att en sekund förångas till fluff. Jag kan inte bara skriva ett par stycken här för att sammanfatta allt jag känner för detta underverk utan nöjer mig med att konstatera att Up All Night är en av de sitcoms jag älskat mest någonsin. Ja, jag känner så redan, efter bara en säsong, och hoppas innerligt att den får fortsätta, även om den i och för sig redan, på 24 avsnitt, täckt in så mycket som andra sitcoms behövt hela flersäsongscykler för att hinna med – inklusive sentimentaliteten från, säg, sista Friends-säsongen, men här samtidigt med fördelen att kanterna fortfarande är slipat sylvassa.

Harry’s Law hade ett hysteriskt avsnitt med en avslutande tredjedel där Cincinnatis sexigaste advokatbyrå skulle utses på en årlig gala – och jag hade löjligt kul på galan, och kände att detta var David E Kelleys kärleksförklaring till sina rollgestalter, ett bedyrande från honom att han tar den här ständigt nedläggningshotade serien på både blodigt och lekfullt allvar, och typiskt Kelley är ju att korsklippa storyn som ledde fram till sexighetsshowen med ett brännande aktuellt fall med åldersgräns för receptfria dagen-efter-piller.

 

[2012-04-20 10:53]
matte

Kan man kolla de två sista avsnitten av up all night utan att ha sett något tidigare och ändå få ut något av det?

[2012-04-20 12:06]
Kjell

matte: Absolut, men du missar förstås ganska mycket också, det är en väl uppbyggd relationspsykologi mellan samtliga rollgestalter och alla har backstories som man måste ha ”levt med” ett tag för att kunna ta till sig inte bara poänger utan minspel, gester osv… Det är, kort sagt, en unikt detaljerad, smart, smakfull och svängig sitcom.

[2012-04-20 13:39]
mxm

någon annan som tyckte protagonisten i Girls är en kvinnlig Kenny Powers?

[2012-04-20 19:05]
Timpa

Jag gillar verkligen Weird Science och då ni är en av få svenska sajter som överhuvudtaget skriver om ny amerikansk och brittisk TV känns det ju förstås extra kul att ni alltid introducerar nya serier utan någon som helst information om vad de handlar om, vilka som har har gjort serien och vilka som är med. Istället är det rakt på. Väldigt läsvänligt och inte det minsta elitistiskt.

WS har också, helt oreserverat, hyllat den senaste sitcom-vågen och det har jag inga egentliga problem med men jag tycker det är konstigt att ni inte verkar ge några kommentarer kring att de modiga, nytänkande komediserierna som ändå har dominerat de senaste åren verkar vara på väg ut och istället ge plats för all denna mainstreamskit. Känns det bara kul och inte det minsta oroväckande? Jag trodde att The Office markerade sitcom-komediernas utdöende, men hade tydligen helt fel…

[2012-04-20 21:02]
KG

Firefly reunion i Castle. Mal och Jayne tillsammans igen efter 10 år gjorde mig barnsligt glad.

[2012-04-21 05:09]
SweepTheLeg

@Timpa…
Du förväntas hänga med på denna sidan, det har lite med elitism att göra…
Istället har du kanske slösurfat FEL(?) på webbernätet..
TV-serier MÅSTE få plats jämte Syrien och Behring Breivik, det ena utesluter inte det andra.
Ditt sista stycke har jag svårt att greppa…Community,Louie,Eastbound&Down och Archer…
Fantastiska serier som jag är nöjd med 1.0 i 18-49 demografen…
Elitism?…F-ck that!…Sällskapsresan är gemytlig humor för många

[2012-04-21 06:22]
SweepTheLeg

@KG
Att Joss Whedon lyckas med att få så DÅLIGA skådespelerskor som SMG, Summer Glau och Eliza Dushku att verka bra är bara ännu ett bevis på den mannens geni.
”Buffy” brukar ligga högt på ”förståsigpåandens”(jaja är ni så dj-vla duktiga själva då?) lista över de bästa serierna NÅNSIN.
Jag känner inte ens ett behov av ett ”guilty pleassure”-alibi i detta fall..
*Sätter mig i ett hörn och sträckkollar ”Saved By The Bell” nu som straff för min rant*

[2012-04-21 09:20]
KG

@SweepTheLeg
Tycker att ‘The Body’-avsnittet visar en gång för alla att SMG inte är en dålig skådespelare. Gällande Summer Glau och Eliza Dushku är jag beredd alla hålla med till viss del.
Att sen Buffy är en av de bästa serierna någonsin ser jag som en självklarhet.

[2012-04-21 10:12]
Anna M

Up all night har varit lysande och jag hoppas den får en säsong till. New Girl är inte min kopp te, trots att jag gillar Zooey. Castle-avsnittet var bra, för ett gammalt Firefly-fan som jag. SMG är bra, men Ringer har inte varit rätt forum för henne..skönt att det är över. Ja, jag såg hela serien, tyvärr. Finalen var en besvikelse precis som väntat. Tack och lov för Revenge.

[2012-04-21 11:39]
Kjell

KG: Det är en intressant fråga – och därför har vi tagit upp den vid några tillfällen de senaste två åren, dvs spårbytet hos främst FX, Showtime och HBO, även om FX håller fanan högt med Sunny in Philly och Louie. Jag saknar serier som Starved och Testees, och även om jag gillar Apartment 23 mycket så hade jag hellre sett Krysten Ritter fortsätta i Starz-serien Gravity. Men just i ljuset av detta är det ju oerhört intressant att se sitcomen stärkas nu i de stora networksen – New Girl och Up All Night är fantastiska och i synnerhet den senare rankar jag högre än det mesta av kabelcomedyn. Dessutom är det intressant att NBC plötsligt gjorde en så extremt HBO- och Showtime-typisk komediserie som Bent.

[2012-04-21 11:45]
D

Det är FX som har Louie också, inte HBO. Förstår naturligtvis att du vet det egentligen men är ändå för mycket besserwisser för att låta bli att påtala det…

[2012-04-21 12:18]
Kjell

D: Tack. Ja, hade först med Lucky Louie (HBO) i resonemanget så det blev en smula fucked up.

[2012-04-21 12:22]
SweepTheLeg

Senaste ”New Girl” var BRA som vanligt nuförtiden…Det hade varit perfekt om dom låtit Winston agera mot de andra istället för att ha en egen meningslös(?) sidohistoria.
Kommentaren med den ”ryska dockan” är årets bästa alla kategorier

[2012-04-22 10:37]
lvrs

var premiär för s02 av simon amstells sitcom grandma’s house i veckan också. s01 var förträfflig!

[2012-04-22 14:56]
rotv

Vissa på Imdb menar att serien byggt upp mot ett självmord med olika planteringar, och gissar då på att Pete skulle ligga i riskzonen. Jag tror inte på det. Om någon skulle ta sig av daga som en blixt från klar himmel tror jag mer på Ken Cosgrove.

[2012-04-23 22:12]
Ebbe

Jag är så glad att du hyllat Up All Night från start! När jag själv såg att den var på gång avskräcktes jag av skådisarna samt det mediokra betyget på IMDB men tack vare att du skrev så positivt om den så kollade jag på ett par avsnitt och var fast. Sanslöst bra serie på så många plan!

[2012-04-25 21:25]
matte

Kjell: Antar att du har fullt upp med annat, men när kommer en text utöver ws-listorna? Var ju en månad sen sist nu.

[2012-04-26 07:45]
Kjell

matte: Det går i perioder, just nu slösar jag bort den lilla fritid jag har på att skriva ett orkesterverk… Och så jobbar vi fortfarande på en fullständig makeover av WS, inte bara formmässigt. Just veckolistan är ett bra sätt för mig att ändå hålla i det regelbundna tv-skrivandet. Men jag vill tacka för pushen, klart jag ska skriva mer än listtexterna!

[2012-05-28 09:49]
Weird Science » Fler finalfester: Harry’s Law och Revenge

[…] Lägesrapport: vilka läggs ner, vilka får fortsätta? » Skandal mot bättre vetande » WS-listan vecka 16: Kärleken till Pete Campbell och Up All Night » Om att säga ja till normen och ändå må skit » 10 tankar: NYC 22 »Pilot« (säsong 1 […]

[2012-06-07 19:23]
Weird Science » Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 1

[…] säsong, men jag har varken kunnat relatera till amerikanska kritikers avfärdande av serien eller Kjells lyriska hyllningar. Kanske är det bara en fråga om huruvida Up All Night talar till en eller inte, för mot slutet […]